České země rozmarné i kruté

České země rozmarné i kruté https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/139393/bmid_ceske-zeme-rozmarne-i-krute-DX4-139393.png 4 6 3

(Vyvrhelové a vyvrženci, zhýralci a vrahouni aneb Vyvraždění Adamitů či démonický císařský levoboček a mnohé jiné excesy či úchylky od dobrých mravů v českých dějinách se zvláštním přihlédnutím k jejich zavrženíhodným aktérům i ubohým obětem) Historie českých zemí, to je bezedná pokladnice příběhů. V každém z nich - a to zcela bez výjimky - se ještě dnes dá najít cosi navíc, cosi utajeného či nevyřčeného; vždy je tu „ještě něco“, co nám historici neřekli či zatajili, ať již z jakýchkoli důvodů. Tato kniha je naopak čtivým a zajímavým podnětem pro přemýšlení o věcech i dějích, které zůstaly dosud v obecně známých dějinách skryty, a také návodem k tomu, jak se dají odhalovat. Zaměříme se na první Slovany na našem území, přičemž postava Praotce Čecha vzbuzuje mnoho - možná překvapivých - otazníků, krvavé zúčtování Přemyslovců se Slavníkovci a Vršovci a husitů s Adamity, blíže se podíváme na vraždu Břetislava II., stejně jako na nešťastnou bitvu na Moravském poli, prožijeme celoživotní nenávist Elišky Přemyslovny a její jmenovkyně Rejčky, zamyslíme se nad smrtí Rejččina partnera Jindřicha z Lipé, pozornost věnujeme Václavu IV., poněkud postavě na českém trůnu, tajemnému Žitovi i nešťastnému Johánkovi z Pomuku, zanalyzujeme křižácká tažení Zikmunda Lucemburského, stejně jako jeho podezřelou smrt, kterou mu možná připravila sama jeho choť, hříšná Barbora Celjská, budeme svědky napravení Mikuláše Dačického z Heslova a naše líčení rozmarných i krutých epizod završí bestiální řádění císařského levobočka Julia Caesara d´Austria na krumlovském zámku. Třetí svazek Edice Český ČAS tak přináší nevšední, místy možná kontroverzní, rozhodně však zasvěcený a plastický pohled na události, které se vymykaly dobovým mravům, už tak z našeho pohledu poněkud drsným... celý text

Přidat komentář

veronika1998
18.06.2020 4 z 5

Krásná kniha, kde jsem se dozvěděla spoustu zajímavostí, o kterých jsem neměla tušení. Kniha k doplnění znalostí historie.

martunka
14.06.2017 4 z 5

Tak tohle je kniha, u které jsem si příjemně odpočala. Neurazí a je čtivá.


Finn123
29.08.2016 2 z 5

Ach jo!!! Jsem velmi tolerantní čtenář.Nevadí mi ani autorův trochu bulvární styl,ani jeho současný jazyk,ani jeho mnohdy krkolomné vývody,ani často nepravděpodobné komentáře. Občas mě některé pasáže zaujmou a komentáře pobaví.Tvrdím,že je to stále lepší než styl jiných současných spisovatelů(a je jich poslední dobou dost),kteří z knih jiných autorů,z novin,časopisů a dokonce z Wikipedie vytvoří historický konglomerát bez jakéhokoliv vlastního názoru.
Z hrůzou jsem ale zjistil,že se rozrůstá další nešvar.Někteří autoři vykrádají sami sebe!!
Před touto knihou jsem četl Tajemství smrti Zikmunda Lucemburského a celé dlouhé strany jsou slovo od slova úplně stejné!!! Je to při dnešních cenách podraz na čtenáře,vedený snahou vychrlit co nejvíc knih.Raději si vyberu příště jiné spisovatele,kteří mají co říci,ať už píší historické romány nebo naučnou literaturu.Je jich naštěstí ještě dost např. Jaroslav Čechura,Petr Čornej,Jan Boněk,Vlastimil Vondruška,Richard Dostál a mnozí další.