České středohoří

České středohoří https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/194373/bmid_ceske-stredohori-Ywn-194373.png 3 8 4

Překrásná krajina Českého středohoří, je jakýmsi přirozeným valem malých i větších kupovitých a kuželovitých vrchů – dávných třetihorních sopek. Nejvýrazněji z nich se do výše 837 metrů vypíná Milešovka, nazývaná zde „královnou Středohoří“. A výhled z jejího vrcholu - v celé Evropě nenajdete podobného! Historický význam celé oblasti potvrzuje i hustota zde rozesetých tvrzí, hradů, vsí, městeček a měst. V průběhu věků tudy prošli mnozí význační učenci, vojevůdci, vévodové, králové i císaři - a někteří si magicky krásné končiny Českého středohoří zamilovali. Navštivme i my - spolu s autorem – horu Říp či slavnou Budyni s laboratoří největších evropských alchymistů, města jako Roudnici nad Labem, Libochovice, Terezín, Žatec, Louny, Teplice, Most, Ústí nad Labem či předlouhé Lovosice, ale též podmanivé hrady a zámky jako Házmburk, Peruc, Střekov, záhadný Paradies, loupežnickou jeskyni u Olešnice či rodiště nejslavnějšího českého loupežníka Babinského v Pokraticiích u Litoměřic. Nahlédneme do historie zámku Duchcov, v jehož zdech dožil svůj dobrodružný život legendární Casanova, vystoupíme na tajemný vrch Boreč, čedičový kužel Lovoš či znělcový vrch Kybička. Svoji pouť ukončíme uprostřed tajemné alchymistické zahrady v Zákupech. O každém z těchto míst se vždy dozvíme leccos zajímavého, povíme si, kdo ze slavných tu žil - a rozhodně se nevyhneme ani celé řadě půvabných příběhů a pověstí.... celý text

Přidat komentář

vvikingg
10.01.2023 1 z 5

z téhle knihy se o Českém středohoří nedovíte skoro nic, popsaná nezajímavá místa nebo jen kusé informace, třeba o Roudnici nad Labem kde bydlím , vůbec není zmínka o kamenném mostu , první přes Labe (postaven 1333 - 1400) Bezvýznamné Budyni věnováno asi 6 stran , autor byl asi zatížený na alchymisty, Teplice pár řádků, dominanta středohoří Milešovka jen zmínka, co Sedlo, Vlhošt, Milá, Raná, Oblík atd. Zmínka o málo významném kostele ve Slavětíně, rozhodně jsou zajímavější místa, kulturní památka třeba klášterní komplex a kostel Narození Panny Marie v Doksanech, kde se točilo i několik filmů ,,, rozhodoval jsem se jestli knihu neohodnotím jako brak..

veronika5179
08.11.2022 2 z 5

Autora tak trochu podezírám z toho, že některé kapitoly psal pod vlivem dobrého červeného vína...Těch vykřičníků nebo vět typu: raději se tam vypravte a skřítka se zeptejte sami (asi 5x) v knize.
Bohužel knížce chybí jakýkoli koncept. Některé kapitoly jsou v podstatě jen přepisem pověstí (!), v jiných se informace o městu smrsknou na popis alchymistů, případě jejich životopisů (to je také autorova specialita, vyplnit kapitoly životopisy osobností, které v daném místě přebývaly nebo k nim měly vztah), jinde jsou to opět pověsti nebo vybavení nejrůznějších kostelů, kostelíčků a kapliček, které se v dané vsi vyskytují. Pro čtenáře, který danou vesničku/město nezná, je ovšem takový popis nezajímavý neb si daný kostelík nevybaví a v knize mnohokrát chybí jakákoli fotografie nebo kresba. Výčet soch si přeci každý může přečíst kdekoliv jinde...Celé to působí splácaným nedodělaným a odbytým dojmem, bohužel.
Škoda.


Ivetaa
19.06.2021 5 z 5

Mně se kniha líbí - ono zase tak moc jich k sehnání není. Žiji zde a pořád je co "objevovat".

Tydvik
09.09.2018 1 z 5

Mé drahé, milované a překrásné Středohoří. Z celého srdce ti přeji, aby o tobě někdo napsal opravdu dobrou knihu. Tahle jí bohužel není. A velmi mi připomíná kulinářské umění pejska a kočičky. Fakta se zde mísí s hojnými citacemi a v momentě, kdy dojde na 'jedna paní povídala' a 'nikdo o tom nic neví, ale je to hrozně zajímavé', upadá do žoviálně bulvárního stylu, plného vykřičníků a otazníků. Dalšími oblíbenými ingrediencemi jsou magie, alchymie a poklady. Proti těm jako takovým vůbec nic nemám, pokud ovšem nejsou naroubovány na kdeco a za každou cenu. O vrcholcích Středohoří se dozvíte velmi, velmi málo. Vlastně téměř nic. Autor se věnuje spíš okolním městům. Nelíbilo.