České stopy v Římě

České stopy v Římě https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/369281/bmid_ceske-stopy-v-rime-Q1S-369281.jpg 4 4 1

Ať už je laskavý čtenář výletníkem, poutníkem, či tím, koho Věčné město v pohodlí domova prostě zajímá, může jej zaujmout tato útlá knížka věnovaná českým stopám v Římě. Její autoři pohlédli na dějiny a současnost česko-italských souvislostí, vztahů i rozdílů, a nalezli místa, příběhy a osudy, jejichž význam a poselství vnímavé čtenáře překvapí.... celý text

Přidat komentář

ZaS
21.01.2022 2 z 5

Něco mezi historickým přehledem, zprávou o působení současné diplomacie a bedekrem. Jinými slovy pro mě vcelku neuchopitelný mix, V úvodu vcelku zajímavé povídání o působení různých historických postav naší vlasti v Říme; od Cyrila a Metoděje až po kardinála Berana. Jen bych čekal víc reálií a fotodokumentace. Prostředek je celkem nezajímavá zpráva o všech možných českých úřadech, které v Římě působí, což vnímavého čtenáře jen naštve množstvím zcela zbytečných úředníků. Na závěr potom pár tipů co dělat a nedělat, napsaných ale velmi "diplomaticky neurčitě" ve smyslu "Řím je naprosto bezpečný, ale tam a tam raději nechoďte".
První cca polovina se dá číst. Zbytek klidně vynechejte. Mimochodem při čtení druhé poloviny psané těmi úředníky se mi vybavila cimmrmanovská věta o díle,které "je psané školním a tedy kradeným inkoustem." :-)