České cizinky: Příběhy českých žen žijících v zahraničí
Komentáře knihy České cizinky: Příběhy českých žen žijících v zahraničí
Moc pěkná kniha, kterou mohu jen doporučit. I když tento žánr vůbec nečtu, tak jsem se od knihy nedokázala odtrhnout. Četla se velice dobře a utíkalo to. Ženy v některých příbězích mi přišly dost naivní, zoufalé a říkala jsem si, kam daly oči, a hlavně rozum, jelikož jak byly zoufalé, dělaly zoufalé činy. Už se těším na další počiny této autorky.
Povídky o češkách, které žijí v zahraničí. Člověk se dozví, jak se žije v jiných zemích. Některé mě zaujaly více a některé méně.
Velmi zajímavá kniha, poslechnuto v audioverzi, zhltla jsem ji docela rychle a celkem vážně uvažuji o tom, že si ji příležitostně pořídím v papírové verzi. Když nad tím přemýšlím zpětně, řekla bych, že všechny tyto ženy mají jedno společné, a to odvahu. Odvahu začít nebo nově začít v cizí zemi, ať už s nějakým zázemím nebo i bez něj, protože každý problém má své řešení. Někdy to řešení sice může být bolavé a nelehké, ale vlastní životní zkušenosti jsou nezaplatitelné.
11 příběhů žen, které se buď dobrovolně nebo kvůli rodičům dostaly do zahraničí, kde žijí dodnes a nemají potřebu se vrátit. Nejvíce mě zaujalo Mexico, JAR, Malajsie, New York a Srí Lanka. Tady bylo hodně zabrouzdáno do fungování systému v zemi a rozbití ideálů a předsudků. Ve všech příbězích si ženy prošly velkými změnami a problémy, ale jejich zarputilost to dokázat, je hodna obdivu. Chápu, že bylo těžké dát knihu dohromady, protože ne každý je ochoten svůj příběh takto otevřeně říct.
Kniha s velkym K. Je na ni citit, ze autorka si dala na cas. Moc se mi libila.
Obdivuji pestry vyber zen, protoze kazdy pribeh byl jiny a vubec ne klise. Moje predsudky, ze vsechny expatky maji uzasny, skvely a zajimavy zivot, dostal pekne na frak. Tohle napsal zivot, ne cervena knihovna.
Náhodou jsem na knížku narazila v Audiotéce. Ráda jsem si ji poslechla. Bavilo mi poslouchat o rozdílech v mentalitě lidí a zvyklostech v rodinách i ve společnosti v dané zemi. 11 příběhů žen s různými osudy, jejichž domovem jsou už jiné státy kde mnohde bezpečnost, zdravotní péče, nebo svoboda mají jiný význam než u nás. Ale jsou tam doma. Přeju jim spokojený život.
České cizinky je přesně ten případ knihy, kterou si vyberu číst na Bookportu. Zajímá mě, ale není to kniha, kterou bych chtěla mít doma, abych se k ní časem vrátila.
Příběhy 11 žen žijících v různých zemích. Některé následovaly svou lásku, jiné šly za lepším živobytím, jiné lákala kultura dané země a jiné jsou v zemi již od dětství, protože emigrovali s rodičema z bývalého Československa.
Každá žena vyprávěla autorce svůj příběh. Měli jsme tak ucelenou povídku od A do Z. Nesmírně zajímavé bylo postavení žen a výchova dětí, které se v různých státech lišilo. Myslela jsem si, že je jednoduché mluvit s dětmi svým rodným jazykem, ale tak to není, není na to čas. Převládala angličtina nebo rodný jazyk, kterým se mluvilo v daném státu.
Jak už to u povídek bývá, některá zaujme víc, jiná méně. Co mi ale vyloženě nepřineslo nic byli medailonky autorky o dané ženě na konci povídky. Rozhodně je to zajímavé pro posouzení, jestli by do toho měl člověk jít. Překvapilo mě, že většina ani neměla touhu se vracet…
Dozvíte se více o státech: Rakousko, Srí Lanka, Norsko, USA, Kanada, Lucembursko, Malajsie, Irsko, Mexiko, JAR, Hongkong.
11 příběhů žen, které mi silně připomněly samotáře od Aleše Palána. Jen ta jinakost a volba "samoty" padla na jinou zemi a kulturu. 11 komentářů autorky, které mě nebavily a tak jsem je nakonec přestala číst.
Jak hodnotit knihu plnou lidských osudů? Stejně jako v mém obyčejném životě mi někdo sedne na první dobrou a někdo prostě ne. Tak i tady to probíhalo naprosto stejně. Některé ženy mají můj obdiv, některé považuji za věčné snílky a blázny s velkým štěstím.
Myslím, že zvolený formát není špatný, ale forma rozhovorů by mi asi sedla víc.
Dovolím si, možná trochu troufale, tuto knihu přiřadit do Čtenářské výzvy 2026 - Kniha, kterou jste v minulosti nedočetli. Já ji totiž rozečetla v říjnu 2025 a pak mě zasypala lavina rezervací.
Je kniha 11 sebraných příběhů českých žen žijících v zahraničí.
Kam se dostaly buď během komunismu nebo čerstvě po revoluci v devadesátkách, nebo v nedávné minulosti během covidu.
Ten koncept samostatné slohovky měl své kouzlo, nicméně já bych se spíše přikláněla k rozhovoru nebo aspoň pár otázkách v závěru ze strany autorky knihy.
Takto jsem hrozně nadávala se přiznám.
Já jsem člověk, co hodně soudí, hodně drbe a vyrůstal na bulváru.
A tady je materiálu k hlasitému komentování a lámání rukou panečku.
Některé baby mi sedly o tom žádná.
Ale spíše jsem cítila naivitu, snahu proplouvat zadarmo systémem, sled špatných rozhodnutí, nevděčnost k rodičům.
A hlavně teda nedocenění obrovského štěstí a potom kroucení hlavou nad nedomyšlením života s dětmi, které byly dlouho toužené. Tím myslím překvapení nad tím, jak to třeba v dané zemi je s mateřskou, co kolik stojí, jaká je tam kriminalita, dojezdnost do škol atd atd atd.
No nadávala jsem hodně a proto to cením vysoko, to já totiž ráda. :-D
V knize je obrovské spektrum zemí, kultur, jiného smýšlení a mnohem víc.
Musím vypíchnou společný znak u pár příběhů- kdy mi přišlo, že holky lamentovaly skoro u celé své životní cesty, jaký to byl děs a na posledních řádcích jakoby vše bylo smazané a úplně otočily- jaká to byla vlastně bomba a super rozhodnutí se nevracet. Jakoby si myly ruce a nemusely se zpytovat že udělaly chybu.
Ale možná je to závist z mé strany a i nepochopení se přiznám, protože já naši republiku miluju.
Velmi zajímavá kniha, která dává nahlédnout na nevšední a různorodé životy žen v cizině. Někdy byly příběhy optimistické, jindy naopak, ale to je život. Jsem ráda, že jsem si díky této knize mohla rozšířit obzory.
Všechny příběhy jsou zajímavé.. některé ženy byly více sympatické, některé méně.. a také některé země pro mě byly zajímavější než jiné.. a dozvěděla jsem se spoustu nových věcí, takže spokojenost......
Skvělá kniha - příběhy žen žijící trvale v jiných zemích. Hodně mě kniha chytla a nadchla. Kolikrát měly ženy ten život vybojovaný a vydřený. U některých jsem si říkala, proč se proboha nevrátí domů.
Ráda doporučuji.
Můj bookstagram: @booklover_mili
Jedenáct příběhů žen, které se rozhodly začít nový život za hranicemi, mě opravdu zaujalo. Každá z nich čelila jiným okolnostem – odloučení od rodiny, neznalost jazyka, ... Asi jako u každého čtenáře této knihy mě některé příběhy zaujaly víc a jiné méně a protože sama žiju v zahraničí, našla jsem v knize spoustu momentů, se kterými jsem souzněla.
Mně se to líbilo neskutečně. Mám ráda knihy o cestování a tady to zase bylo ze strany žen, které se odstěhovaly a žijí jinde. Pro mě moc zajímavé, i když pravda , některé mi byly míň sympatické, hlavně ty co střídaly chlapy jako ponožky. A pro změnu nejvíc sympatická mi přišla paní z Mexika a z JAR. Byla bych moc ráda , kdyby bylo pokračování. Zajímala by mně například má oblíbena Francie nebo třeba i život ženy v nějaké echt muslimské zemi.
Z jedenácti příběhů mne jich opravdu zaujalo snad pět. V těch se autorce podařilo zprostředkovat i motivace a životní směřování žen. Zbytek přečtete, ale jsou to jen a pouze "řeči ke kafi".
Jedenáct hodně zajímavých životních příběhů vypráví jedenáct českých žen žijících v zahraničí. Jak si žili před odchodem do zahraničí, co je vedlo k odchodu a pak začátky a život v zahraničí. Chvílemi je to dost drsné, ale i naivní a nikde pečení holubi do úst nelétají. Nicméně obdivuji jejich odvahu a statečnost, ale také mě zaráží u některých ta hrozná naivita. Já osobně žádnou takovou zkušenost nemám. Já jsem velký vlastenec ( Češka, Moravačka:) a nikde jinde bych žít nemohla. Na konci každého příběhu má menší komentář sama autorka knížky, jak se s konkrétní ženou seznámila a její názor na určité situace .
Nevýhoda je, že knížka je hrozně tuhá nebo co a při čtení se musí držet na sílu otevřená jinak se pořád zavírá. Takže docela makačka:)
Autorka pochází kousek od nás z Dražovic, kam jezdíme v létě na koupaliště. V posledních dvanácti letech žila na čtyřech kontinentech ve čtyřech zemích světa. Myslím, že teď je zpátky v Brně.
Čekala jsem víc. Vlastně mě žádný z příběhů neposadil na zadek a neřekla jsem si, wau, klobouk dolů. Jenom asi 2 nebo 3 příběhy ve mně vzbudily nějaké emoce typu pláč, smích, obdiv, vztek. Často mi osudy aktérek přišly jako snůška zbrklých a neozdpovědných rozhodnutí, kde se jedno kupí na druhé. Některé mi byly vyloženě nesympatické a myslím, že vůbec nevypovídají o tom, jak žije většinová populace v dané zemi, protože příběh působí tak, že se s ní ani aktérky nesetkaly.
Za mě úplně skvělá knížka o češkách, které žijí v zahraničí. Sama mám zkušenost se životem za hranicemi, tak jsem se mnohdy v knize dokázala do osudu vcítit. Knihu jsem měla přečtenou za dva dny.
Titul mě k sobě přitáhl okamžitě, asi i proto, že jsem sama žila 13 let v zahraničí. A znovu se mi potvrdilo, jak je každý příběh někoho, kdo odejde do ciziny, jedinečný, neopakovatelný, pro jiné z vnějšího pohledu často i nepochopitelný a přitom ohromně obohacující. Je to vždy o tom, co si z této zkušenosti rozhodne vzít. Kolikrát si člověk říká, tohle bych nemohl/a...., ale když sám příběh prožívá, uvědomuje si, že zvládne víc, než si myslí.... Příběhy jsou leckdy fascinující, někdy bolestné (bojovnice s rakovinou), jindy dojímavé. Celkově moc hezky zpracováno. Souhlasím s jedním z níže uvedených komentářů, také mi úplně nesedly dodatky autorky k jednotlivým ženám a jejím příběhům. Kniha je primárně o těchto ženách, ne o autorce, přišly mi tam prostě tak nějak "našroubované". Jinak velmi příjemný čtenářský zážitek,doporučuji !
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Vypněte si reklamy na Databázi
Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:
Nebo se staňte členem DK Premium a využijte Databázi naplno - více o DK Premium
New York Norsko Irsko Mexiko Malajsie Lucembursko Rakousko Jihoafrická republika osudy žen Srí Lanka, Cejlon Virginie (USA) Hongkong život v cizině Češi v zahraničíJana LeBlanc také napsal(a)
| 2018 | Moje bejby Amerika - Co vám nikdo neřekne o životě v cizině |
| 2024 | České cizinky: Příběhy českých žen žijících v zahraničí |
| 2018 | Zápisník milovnice knih |
| 2017 | Zápisník běžkyně |
| 2017 | Budu maminka - Zápisník a průvodce těhotenstvím v jednom |
Externí recenze
U této knihy zatím nejsou externí recenze.
Přidejte recenzi

93 %
76 %

Velmi inspirativní knížka nejen o životě v zahraničí, ale o životě vůbec.
Dává nám jasný důkaz, že (naše i cizí) předsudky a představy o životě jsou pouze zjednodušující škatulky.