České barokní korunovace

České barokní korunovace https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/35435/bmid_ceske-barokni-korunovace-cQw-35435.jpg 4 8 3

Panovnické korunovace v době baroka patřily k nejvýznamnějším slavnostem, které tehdejší Čechy (a částečně i Morava) zažily. Nebyly ale pouhou okrasou ani zbytečným ceremoniálním momentem. Přinášely do českých zemí nové kulturní podněty a během korunovačního pobytu vídeňského dvora také hospodářský prospěch vybraným městům a jednotlivcům. Autor se ve své knize snaží o komplexní popsání čtyř rovin korunovace: politické a státoprávní, ceremoniální, ekonomické a kulturní.... celý text

Přidat komentář

Lenka4
24.01.2021 4 z 5

Zatímco si divák ceremoniály užívá, pro přímé aktéry to bývá náročná a stresující záležitost, pokud ji neprožívají opravdu duchovně. Ten, kdo chce vládnout zemi, však musí něco vydržet. Od květnatých projevů představitelů měst až k obolavělým kolenům.

TheMelorry
11.10.2019 3 z 5

Od knihy jsem neměla žádná velká očekávání, o to více jsem byla překvapená, jak se mi kniha líbila. Jedná se o literaturu naučnou, tudíž žádný příběh a zápletky nelze čekat. I tak je ale kniha čtivá a hlavně plná zajímavých faktů, které jsou velmi dobře a pochopitelně podány. Takže i pro laika je četba možná.


Rocker007
05.11.2013 5 z 5

Jiří HRBEK, České barokní korunovace, Praha 2010, počet stran: 231, doporučená cena 229 Kč, ISBN: 978-80-7422-011-1.

Jiří Hrbek jako jeden z historiků mladé generace (nar. 1981) nahlíží na novověké dějiny jako na dějiny, které se bezprostředně týkají i dneška. Jeho knihy se snaží postihnout širokou škálu aspektů, na sebe různě navazujících a vytvořit v nich systém. Tento systém poté aplikuje i na každodennost. Ve dvou set jednatřiceti stránkové publikaci z edice Knižnice Dějin a současnosti (38. díl) přináší pohled na barokní korunovace let 1627, 1646, 1656 a 1723 ne jako na okázalá divadla nejvyšších vrstev, naopak. Korunovaci chápe jako sérii symbolických historických úkonů nového českého krále. To velmi přijatelným způsobem vyjadřování popisuje v pro mě asi nejzajímavější části Ceremoniale. Zde se čtenář dozví podrobnosti od rozmístění hostů na dřevěných tribunách uvnitř katedrály sv. Víta až po tabuli korunovační hostiny. To vše dokládá za užití a i publikování pramenné základny.

Při studování publikace se čtenář může čas od času v textu ztratit. V místech, kde se setkáváme s popisy např. úkonů při slavnostních vjezdech do města Prahy, si musí čtenář hlídat, o jakém panovníku se zrovna píše a když už se píše o jiném. Dalším neduhem (ale s tím se potýká celá edice) je měkká vazba, kdy mají stránky občas tendenci opouštět lepený hřbet knihy. Za to je kniha cenově dostupná a i skladná. Velmi příjemný je pak obrazový doprovod, který je v takové míře, že nezahlcuje ale skutečně doplňuje.

Myslím, že kniha se dá bez větších rozpaků doporučit jako doplňující publikace pro studium novověkých dějin českého státu. Jiří Hrbek jako historik-politolog podává korunovaci v novém pohledu, který by bylo zajímavé konfrontovat s korunovacemi v jiných evropských království.