České a moravské rybníky

České a moravské rybníky https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/210147/bmid_ceske-a-moravske-rybniky-l3c-210147.jpg 4 2 2

V úvodní části knihy Jaroslav Hrbáček ve stručnosti shrnuje historii rybníkářství v našich zemích, jmenuje nejvýznamnější rybníkářské oblasti, pojednává o druzích rybníků a jejich stavbě, zmiňuje se o názvech rybníků, uvádí ty největší včetně informací o rybách v rybnících chovaných. Text je uveden i v ruštině, němčině a angličtině. V druhé části knihy pak fotograf Karel Kuklík představuje na 71 fotografiích rybníky v celé škále jejich půvabů, ve všech ročních obdobích, jejich zakomponování do krajiny, rostliny a živočichy aj.... celý text

Přidat komentář

ludek.n
23.02.2022 4 z 5

Karel Kuklík nám ve své tematicky zaměřené fotografické publikaci představuje české a moravské rybníky „v celé škále jejich půvabů, v průběhu dne i roku“. Přesně takto to definuje Jaroslav Hrbáček v úvodním textu, jenž nás zasvětí do tajů zakládání rybníků i rybníkářství jako takového. Přiznám se, že až do chvíle, kdy jsem otevřel tuto knihu a dal se do čtení, jsem nikdy nepřemýšlel o rozdílu mezi rybníkem a jezerem, neslyšel jsem o letnění a zimování, o rybníkářských celebritách (teď nemám na mysli rybáře mediátory, ale slavné zakladatele rybníků), o výtěžnosti ryb na metr krychlový vody a dalších podobných věcech. Poté, co mi dal autor textu nahlédnout na historii, hospodářský význam a další ohromující funkce rybníků, mě Karel Kuklík vzal na výlet, při němž jsme navštívili známé i méně známe vodní plochy v Česku a na Moravě. Dokázal ve mně svým citlivým přístupem a velmi sofistikovanou volbou záběrů probudit nadšení. Dokonce i děčínská tiskárna šla do sebe a soutisk dvoustránkových snímků se jí povedl na jedničku. Nic proto nebránilo, vychutnat si křehkou krásu Kuklíkových fotografií.

1amu
23.02.2020 4 z 5

Protože jsem 7 let bydlel v městě rybníků Třeboni, je tato kniha mou srdeční záležitostí. Fascinován velkými rybníky jsem byl již během základní vojenské služby, kdy jsem v třeboňských kasárnách pobyl 3 měsíce, a to na jaře.
Vidět rybníky Svět, Opatovický, Malý a Velký Tisý,Spolský, Horusický a krále všech, což je rybník Rožmberský je prostě zážitek.
Po přestěhování ze Šumavy bylo koupání v těchto rybnících s příjemně vlažnou vodou i pro děti výborné. Kouzlo mají i v zimě, pokud zamrznou .
Tady člověk pochopí Nizozemce, kteří se o víkendech na bruslích rozjedou do nejbližšího města k sousedům na návštěvu. Češi to řeší plachetnicemi na bruslích, což se praktikuje zejména na Bezdrevu u Hluboké nad Vltavou.
No a kapitolou samou o sobě jsou výlovy rybníků. Kdo neviděl tuto show, neměl by zaváhat, rybáři s tím počítají a návštěvníci se mohou zahřát svařákem i něčím silnějším.
Ale pozor ! Rybníky mají i své mínus - komáry ! Leč kouzlo krajiny s rybníky vždy převáží, zejména u romantických duší.


Štítky knihy

příroda krajina fotografie rybníky

Autoři knihy

Karel Kuklík
česká, 1937 - 2019
Jaroslav Hrbáček
česká, 1921 - 2010

Kniha České a moravské rybníky je v

Přečtených2x
Knihotéce3x