Česká města

Česká města https://www.databazeknih.cz/img/books/69_/69702/ceska-mesta-69702.jpg 4 15 4

Do knížky je zařazeno 111 nejvýznamnějších českých a moravských měst seřazených abecedně podle krajů. Ke každému obrázku s typickou siluetou města je připojen krátký informativní text o jeho historii a památkách, údaje o počtu obyvatel, průmyslu atd. Znaky měst kreslil autor.

Přidat komentář

Achillesaželva
16.12.2023 4 z 5

Byla jsem školačka tak 3.-4. třída ZŠ. Brala jsem tuhle knížečku se zdařilými ilustracemi a pečlivě pročítala město za městem, abych si pak připravila sumář základních informací, vložila prázdnou (nebo stokrát přehranou tátovou kazetu) do příručního magneťáku Aiwa, zapnula zároveň 2 knoflíky: play a record a začala dělat vlastní naučný "rozhlasový" pořad představující města z této knihy. Teď, když jsem jí tady objevila, všechno se mi připomnělo. Mnohá města ležící např.na severu Čech se mi (coby Moravačce) poprvé představila až v této knize. Politických úletů jsem si v tom věku nemohla všimnout. Ale jak čtu komentáře, tak asi ano, byly tam. Ale edice OKO opravdu připravila touto publikací pěkný počin. Ještě rozum do kapsy, České Erby a máme pěkný komplet!

vvikingg
12.10.2022 4 z 5

v edici OKO tehdy vycházely zajímavé knihy,pár jich ještě máme v knihovně asi největší počinek v této edici byl Rozum do kapsy,,


jiri0728
11.11.2016 3 z 5

Knize podle mne nejvíce škodí ne ideologický podtext (obdiv k dělnickým městům a hanění šlechty a prvorepublikových továrníků v čele s Baťou), ale přímo Jiří Louda, který svým sice poetickým, ale značně se opakujícím způsobem, působí po chvíli úsměvně. Nic proti pozitivistickému přístupu k psaní, ale bylo by lepší, kdyby na tomto přehledu dělal kolektiv autorů a vdechl mu více života.

Bránolog
07.02.2012 4 z 5

Pomineme-li občasné oslavné ódy na dělnické revoluční hnutí, jde o docela dobře zpracovaný přehled základních údajů o našich městech.