Česká inteligence od Jaroslava Golla po Magora

Česká inteligence od Jaroslava Golla po Magora https://www.databazeknih.cz/img/books/79_/79680/bmid_ceska-inteligence-od-jaroslava-goll-6551097b94989.png 4 45 6

Podtitul: Od Jaroslava Golla po Magora Jedenašedesát portrétů českých intelektuálů dvacátého století, „od Jaroslava Golla po Magora“ vycházelo od dubna 2009 do července 2010 na pokračování v týdeníku Respekt. Cílem bylo přiblížit významné Čechy, kteří získali společenský vliv, ačkoli nedisponovali politickou mocí. Nesloužily jim stranické aparáty, nasazovali sebe sama. Podle mínění autora takových lidí u nás nikdy nebylo tak málo jako dnes – a je otázka, jak společnost do tohoto stavu dospěla, jak krok za krokem tak hluboko sestoupila. Příběh české inteligence chce na tuto otázku najít alespoň část odpovědi. Předmluva Erik Tabery.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Biografie a memoáry

Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

česká inteligence , 2011


více info...

Inutihar
Inutihar
23.08.2020 3 z 5

Taky mě to donutilo dohledat si pár odkazovaných textů. I když bych nějaké osobnosti přidal a jiné zase vynechal...

engelbert
engelbert
25.04.2020 5 z 5

Velmi inspirativní četba pro ty, kterým není lhostejný svět kolem. Jdu si teď zapsat do poznámek asi tak 50 titulů, které budu potřebovat ještě přečíst.


Dimas
Dimas
01.09.2018 4 z 5

Velmi inspirativní kniha. Smekám před autorovými obsáhlými znalostmi!

OldaB
OldaB
06.04.2014 5 z 5

Při čtení této knihy si člověk uvědomí, jak málo osobností dnes naše společnost má. Nelze se divit společenskému marasmu, když nejsou vůdci, kteří by nás dokázali vést či inspirovat. Možná problém vězí také v nás, v neschopnosti naslouchat jiným názorům a tendenci se přiklánět jen k těm plochým řešením.

jarmik
jarmik
26.09.2013 4 z 5

P. Kosatík je osvědčená životopisná firma a předvedl zde myslím další úroveň mistrovství v tom, že měl pro každého zkoumaného inteligenta k dispozici celkem malý prostor: každá osobnost má jednu celostránkovou fotografii a pět stran textu. Vybral si většinou lidi pera, buď filozofy nebo umělce, často veřejně nebo přímo politicky angažované; v několika případech i akademiky humanitních oborů.



Mně se kniha velice líbila, protože si pěkně doplňuju přehledné popisy jedinců, na něž při čtení tu a tam narazím, ale přesně nevím, o koho se jednalo. Asi nejtěžší disciplínou musely být ty nejprofláknutější osobnosti, třeba p. T. G. M. Co o nich tak na pět stránek ještě napsat, že? Ale právě na těchto hvězdách je myslím vidět, jak dobré je psaní p. Kosatíka, že neotravuje notorietami a dovede znovu předvést čerstvý obraz.

odejana
odejana
04.06.2012 5 z 5

České myšlení 20. století ... je až s podivem, že i při tak zásadních společenských otřesech (1918 vznik samostatného Československa, nacistická okupace a světová válka, 1948 u moci komunisti, 60. léta uvolnění, 1968 vojenská okupace, 1989 sametová revoluce) se tu "dařilo" myslitelům nejrůznějšího ražení. Autor si nevybírá ty školsky známé a profláklé figury, ale velice čtivou a přemýšlivou formou nabízí přehledné portréty, aniž by explicitně jednotlivé linie hodnotil. Někteří autoři podlehli iluzi komunistické spravedlivé společnosti, iluzi posléze ztratili, prošli si nuceným odmlčením, emigrací, izolací, bídou, samizdatem, výslechy, mučením, vězněním ... až se nabízí myšlenka, že se inteligenci daří mnohem víc v pohnutých dobách než v klidných chvílích, kdy si může soustředěně přemýšlet o smyslu života. Nad všemi portréty se nese poslání, že nejen materiálnem a tím, z čeho má zisk a prospěch, živ jest člověk.