Česká barokní gotika

Česká barokní gotika https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/200426/bmid_ceska-barokni-gotika-1qp-200426.jpg 4 5 1

Zasvěcený pohled převážně na dílo Jana Santiniho_Aichla v Čechách, uvedení evropského i domácího kontextu historizujících tendencí v architektuře. Obrazový doprovod Alexandr Paul.

Přidat komentář

Sandik
15.12.2023 4 z 5

Kniha obsahuje tři kratší samostatné stati (I Podstata a smysl historismu ve výtvarném umění, II Historismus ve výtvarném umění českých zemí a zdroje "barokní gotiky", III Architekt Jan Blažej Santini-Aichl - jeho původ, život a tvorba) a navíc i reedici klíčového Článku Zdeňka Wirtha (Barokní gotika v Čechách v XVIII. a 1. polovině XIX. století) doplněná krátkým doslovem a zcela na závěr i řadou černobýlích fotografií především Santiniho staveb.
Všechny tři texty už jsou samozřejmě z části antikvované mladšími pracemi, především převratnou a skutečně základní knihou Mojmíra Horyny, přesto obsahují Kotrbovy texty řadu dodnes přínosných zjištění a údajů. Jeho text k Santiniho životu a dílu napsaný z hlediska archivních pramenů je dokonce stále základním textem, neboť Horynova monografie zrovna tuto část výzkumu výrazněji nepřekonala. Mimo to je text dodnes cený jako výborná ukázka badatelské práce. Takhle chytré texty plné odkazů do další, především zahraniční literatury, má smysl číst i když víme, že už jsou věcně v mnohém překonané.
Tím spíše je samozřejmě už dnes zcela antikvovaný text Wirthův. Nutné je ale říci, že on byl skutečně prvním kdo na fenomén Santiniho gotizující architektury upozornil a také mu dal dodnes používaný název.
Celkový dojem: 85%

Autorovy další knížky

Viktor Kotrba
česká, 1906 - 1973
1976  84%Česká barokní gotika
1944  0%Svatý Jan pod Skalou
1955  0%Levočský oltár majstra Pavla
1944  0%Sezemice
1968  %Unitas in pluralite - Životní veledílo mistra Pavla z Levoče

Kniha Česká barokní gotika je v

Přečtených7x
Doporučených1x
Knihotéce11x
Chystám se číst2x
Chci si koupit2x
dalších seznamech1x