Česká Amerika: Chicago

Česká Amerika: Chicago https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/486421/bmid_ceska-amerika-chicago-QSy-486421.jpg 5 8 2

Věděli jste, že v americkém Chicagu žilo před první světovou válkou přes sto tisíc Čechů, a jednalo se tak o třetí největší české město po Praze a Vídni? Slyšeli jste o havárii parníku Eastland, kterému se také přezdívá český Titanic? Víte, že v USA existuje Český národní hřbitov? Možná vás také překvapí, že roku 1931 se stal Čech dokonce chicagským starostou. Monografie Česká Amerika: Naše Chicago přináší komplexní pohled na vývoj české komunity v americkém Chicagu v časovém horizontu 1848–1945. Stěžejní část publikace je věnována socio-kulturnímu, hospodářskému a politickému vývoji české menšiny z etno-historického pohledu.... celý text

Přidat komentář

GYROTOURBILLON
22.08.2023 5 z 5

Velmi pěkná kniha. Tím, že kolem pomníku pana A. Čermáka chodím dost často, mi tato publikace byla k užitku. Jsem Kladeňák.
Kniha propojená fotografiemi má co nabídnout lidem, zajímajícím se o imigraci dané doby a vzrůst města Chicaga.

PetrCepek
08.05.2023 5 z 5

Autor hned v úvodu hovoří o tomto svém díle jako o "práci" a je ponecháno na čtenáři, zda knihu bude vnímat jako práci diplomovou, rigorozní, disertační, habilitační či nějakou ještě výš vědečtější. U Saturnina se člověk pobaví víc, u Lovecraftových povídek se víc poděsí, nicméně zde se dozví neuvěřitelné množství detailů o vystěhovalcích ze Zemí Koruny české a jejich potomcích, kteří ve Spojených státech zakotvili v Chicagu.

Osobně mohu pouze chválit, neboť je skutečně nádherná, člověk se s ní ani chvíli nenudí, je plná nevyřčených - spíše jen naznačených - tajemství a emocí, čiší z ní energie, moudrost a poučení. Takže bez váhání pět hvězd.