Červnové svítání

Červnové svítání https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/48290/cervnove-svitani-48290.jpg 4 13 6

Novela Červnové svítání vypráví o Kryštofu Harantovi z Polžic a Bezdružic - příslušníku panského stavu, vojákovi, autorovi poutavého cestopisu a výborném hudebním skladateli, jehož život také skončil krátce po svítání toho dne letního slunovratu. Kniha není literárním životopisem v tradičním smyslu. Metodou ostrých, jakoby filmových střihů a prolínáním časových rovin skládá jako mozaiku obraz rozporné osobnosti a jejího sepětí se stejně rozpornou dobou. Dobou, jejíž společenské zákonistosti nemohl šlechtic Kryštof Harant přesáhnout. Přesáhlo ji jeho umění.... celý text

Přidat komentář

kikiw
15.11.2022 3 z 5

Mé hodnocení je ovlivněno tím, že mám značné mezery ve znalosti dějin a zároveň obdivuji Kryštofa Haranta jako skladatele a osvíceného člověka. Doufala jsem, že se dozvím více informací. Zvraty a přerušované rozhovory na mě byly místy moc trhané. Některé události jsem si během čtení dohledávala a došla k tomu, že jsou v knize pojaty dost volně nebo jako literární námět. Knihu jsem objevila v kinhobudce, je to svižné čtení, jako dělané na cestu (za dvě hodiny máte přečteno). A já ji do té knihobudky zas odnesu zpátky.
(Při čtení mě několikrát napadla paralela s Májem. Je zajímavé srovnat, jak se hlavní postavy rozdílně chovají poslední noc svého života, respektive, jak to popisuje básník a žurnalista.)

Moonca
21.11.2019 4 z 5

Kniha je důkazem, že silný příběh nepotřebuje mnoho slov. Má jen něco málo přes sto stran a formát A6, ale zasáhla mě.

Vyvolává mnoho otázek ... o české minulosti, současnosti i budoucnosti. O češství jako takovém. O tom, jak jsme zbyli sami (a v historii ne jednou, že). Jak pozice a moc ohne charakter, vymaže přátelství. Jak inteligence a vzdělání může rychle vést k záhubě. Jak stačí udělat jednu jedinou chybu ...

Kniha je psána formou krátkých střihů, představuje plejádu známých šlechtických jmen. K plnému pochopení je potřeba aspoň částečná orientace v dějinách. Autor blíže nepředstavuje ani postavy, ani dobu, natož historický kontext. Skáče z jednoho roku do druhého, zdánlivě bez ladu a skladu. To činí knihu trošku hůře čitelnou, ale po přečtení jsem ráda odpustila.


bekule
28.02.2019 5 z 5

Knihu jsem si vybrala do Výzvy, chtěla jsem červnovou a moc možností k výběru nebylo. Přiznávám že pro tuto jsem se rozhodla spíš díky počtu stran, 144 snad zvládnu přečíst i když mě to nebude bavit. No dopadlo to tak že jsem na konci litovala že není mnohem delší, chytlo mě to, nejraději bych si ji nechala. Dokonce jsem doma nalistovala v Toulkách českou minulostí příslušné kapitoly a hledala další informace o Kryštofu Harantovi. Škoda že v knihovně nemají Harantův životopis od Marie Koldinské , moc ráda bych se s touto obdivuhodnou osobností seznámila víc.
..................................................................................Výzva 2019/6

zipporah
13.05.2017 4 z 5

Hudba je to, čo zostáva medzi tým, čo je a čo by mohlo byť... Kryštof Harant. To je najvýstižnejšia predstava o tom, čo znamená hudba aj v mojom svete od magnetofónových čias.

Lenka4
25.10.2015 4 z 5

Zdařilé je zpracování v podobě děje přerušovaného obrazy z minulosti. Na malém prostoru a ve zkratce jsou tak představeny osobnost Kryštofa Haranta i jeho nevšední osudy ve značné bohatosti a šíři. Tempo vyprávění je poklidné, atmosféra evokuje vzpomínání a rekapitulaci života na jeho předčasném sklonku.

XenaTaurus
20.10.2014 4 z 5

Novela vypráví o geniální osobnosti Kryštofa Haranta z Polžic a Bezdružic, který byl na svoji dobu velmi sečtělý a vzdělaný, a jeho zájmy byly širokospektré. Ovšem jeho zájmy nebyly povrchními znalostmi a dovednostmi. Za jeho úspěchy byl vrozený talent a cit pro danou věc, a především zápal. Na svoji dobu byl, až příliš a nepohodlně pro Habsburky, mužem s bystrým rozumem a úsudkem, jehož názory nebyly tehdejším mocipánům pochuti, a proto musel být jeho život předčasně ukrácen na počátku pohnuté doby temna, společně s dalšími významnými osobnostmi, jednoho červnového rána Léta Páně 1621.
Vřele doporučuji čtenářům, kteří se zajímají o toto historické údobí našich dějin.

Štítky knihy

Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic

Autorovy další knížky

Jiří Strnad
česká, 1950
1987  74%Červnové svítání
1982  58%Ultimátum
1998  100%Místní dráha Ondrášov - Dvorce na Moravě

Kniha Červnové svítání je v

Přečtených16x
Čtenářské výzvě6x
Knihotéce10x
Chystám se číst4x
Chci si koupit1x