Červený raptor

Červený raptor https://www.databazeknih.cz/img/books/86_/86665/bmid_cerveny-raptor-w41-86665.jpg 4 47 8

V jednotvárné zeleni nízkých jehličnanů a kapradin, lemující bahnité močály a řečiště, se ukrývá pár dravých, zároveň však krásných očí. V napjaté pozornosti sledují stádo býložravých dinosaurů, kteří se pasou na louce, ukusují listy vysokých stromů a větří. Oči přelétající zepředu dozadu a rychle přehlížející kořist patří lovci, který je schopný o věcech, které uvidí, přemýšlet. Je to inteligentní lovec... Děj knihy je zasazen do dnešního Utahu v období spodní křídy, zhruba před 120 miliony let. Autor vytvořil poutavý příběh založený na interakcích jednotlivých dinosauřích druhů žijících v období křídy v oblasti Utahu, aniž by jim přitom propůjčoval lidskou řeč či lidské vlastnosti, třebaže občas jednoduchými větami či jen pouhými slovy vyjadřoval "překlad" jejich myšlenek a interpretaci jejich řeči těla. Hlavní "postavou" příběhu je samice velkého dromeosaurida utahraptora, která žije svým nebezpečným životem ve světě ostatních dinosaurů i jiných pravěkých tvorů. Příběh je vyprávěn jakoby očima tohoto dravého dinosaura - "raptora". Bakker ve své knize popisuje velmi živým a poutavým jazykem sociální, behaviorální i jiné aspekty života teropodních dinosaurů, zobrazují se zde také jeho vlastní teorie a hypotézy.... celý text

Literatura světová Sci-fi Příroda, zvířata
Vydáno: , Beta-Dobrovský
Originální název:

Raptor Red , 1995


více info...

Přidat komentář

Šnek86
18.08.2023 4 z 5

Barvitě podaný příběh červené raptořice a jejích osudů.Podáno stylem, že člověku ani nepřijde, že by zvířata byla zvířaty, když se vlastně chovají jako lidé.Dodnes je vidět, že i člověk jedná jako zvíře a naopak.Zajimavý a netradiční pohled na život pravěkých zvířat.

alishek
04.09.2022 5 z 5

Musím říci, že mě příběh velice mile překvapil a od začátku do konce jsem fandila Raptořici. Jediné, co bych knížce vytkla je ta čeština, to byl fakt otřesný překlad a ještě ty překlepy (za to autor nemůže). Doufám, že se mi podaří knížku sehnat v originále a vychutnat si ten příběh bez tohohle rozptylování.


aydam
27.02.2022 4 z 5

Příběh jako takový byl pro milovníky druhohorního světa dinosaurů skvělý. Dobrodružný, pln spoustou druhů utažských dinosaurů, kteří spolu svádí boje, putují, namlouvají se, vychovávají mladé.
Mínusy:
chyby v textu (typické pro překlady z dílny Dobrovský)
"plác, břink, křach, žuch, plesk" se hodí leda do komiksů

yaoiyuri
12.01.2017 4 z 5

Velmi čtivá kniha – v některých napínavých momentech se od ní nešlo vůbec odtrhnout. Občas je ale snad až příliš popularizační a pohádková. Nejde poznat, co přesně a jak dokázal Bakker svými výzkumy a co je jen jeho autorská licence (i když se to v epilogu alespoň částečně snaží vysvětlit). Některé pasáže mi už přišly malinko přehnané a neuvěřitelné, ale uznávám, že je těžké, snažit se rekonstruovat sociální život miliony let vyhynulých zvířat. Popisy světa i samotných dinosaurů mohly být v některých případech ještě detailnější a ilustrace bohatší.

Celkový dojem místy kazily překlepy a chyby v textu, stejně jako občasné komolení nebo podivné skloňování názvů dinosaurů.

Pro milovníky druhohorních příšerek je však tato kniha povinnost!

Zahonek
05.03.2016 5 z 5

Krásná knížka, moc jsem se na ni těšil. Dlouho jsem ji nemohl sehnat, ale hned jak se mi to povedlo, pustil jsem se do čtení. A vůbec mě nezklamala, naopak. I když je to v podstatě pohádka z doby křídové, kterou jsme provázeni z pohledu pravěkých zvířat, převážně tedy samice utahraptora, dozvíme se spoustu zajímavých věcí z jejich života a prostředí, ve kterém se pohybovala. Tehdejší predátoři to neměli vůbec jednoduché, jejich kořist byla větší, těžší a uměla se účinně bránit, za což někteří zaplatili cenu nejvyšší. Probíhal také nekonečný boj o teritorium, ať už proti velkým či malým dravcům jiného druhu, tak i proti konkurenci v podobě druhu vlastního. V takovém prostředí by tvor bez vysokého stupně inteligence těžko přežil. I když jsem věřil, že raptořice červená se dožije ve zdraví konce knihy, párkrát mi při jejích dobrodružstvích zatrnulo a zrychlil se mi tep. Příběh je opravdu velmi čtivý, občas drsný jako sama příroda, z toho zase roztomilý jako pohádka na dobrou noc, rozhodně si ale na nic nehraje a vše je podáno jako fakt. V knize je zmíněno i pár zajímavostí z přípravy filmu Jurský park, na kterém Robert Bakker spolupracoval coby neoficiální poradce pro výtvarníky, kteří tvořili modely dinosaurů pro tento film. I když ve filmu vystupuje tvor zvaný velociraptor, tělesné proporce patří utahraptorovi, jehož kosti byly ale objeveny až v roce 1992, tedy v době, kdy příprava filmu byla v plném proudu. Bakker v knize také přibližuje historii o vykopávkách zkamenělin a stručný přehled vývoje druhohorních zvířat v jejích různých časových úsecích i trasy jejich migrace. Robert Bakker se v knize snažil v první řadě vyvrátit mýtus, že dinosauři byli studenokrevná jednoduchá pomalá stvoření. Podporuje zde naopak svůj názor, který mu mimochodem přinesl velké uznání, že to byli teplokrevní, aktivní, inteligentní a společenští tvorové. Další věc, která mě na v knize velmi potěšila, je přítomnost pěkných ilustrací. Maloval je sám autor a vždy tvoří úvod do další kapitoly. Nechybí ani vyobrazení některých tehdy žijících zvířat, převážně těch vystupujících v knize a také mapa, znázorňující tehdejší podobu planety a kontinentů. Dalo by se tedy říci, že jde o poučnou pohádku.

notburga
09.09.2014 5 z 5

Nádherná věc :) Patří k mým nejoblíbenějším a vím určitě, že se bude líbit i synovi. už teď vypadá na dinosaurologa :)

juliekrocova
09.07.2014 5 z 5

Knihu jsem četla ještě na základce, ale naprosto jsem se do tohoto příběhu zamilovala. Knihu doporučuju všem, co mají rádi dinosaury, protože příběh o samici raptora jistě takového člověka zasáhne. Příběh, styl psaní a všechno se mi velmi líbilo. A nakonec - o raptorech i dalších dinosaurech se dozvíte spoustu informací a to zábavnou formou :)

Ardein
18.04.2014 5 z 5

Tuto knížku jsem četl jako malý kluk a příběh Červené mi naprosto učaroval. Být součástí pravěkého dobrodružství obávaného raptora (mého oblíbence), to bylo něco pro mě. Jak já ji tenkrát držel palce, aby všechno dobře dopadlo... Svět dinosaurů mě vždycky dokázal úplně pohltit a pobláznit.

Knížku doporučuji všem fandům do dinousarů! :)

Štítky knihy

dinosauři sci-fi romány

Autorovy knížky

Robert T. Bakker
americká, 1945
2000  87%Červený raptor

Kniha Červený raptor je v

Právě čtených1x
Přečtených61x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených6x
Knihotéce48x
Chystám se číst20x
Chci si koupit5x