Červený balón

Červený balón https://www.databazeknih.cz/img/books/85_/85036/bmid_cerveny-balon-644abd46b28d7.png 4 2 1

Příběh neprovdané matky, která musí řešit řadu problémů. Otec dětí a životní partner hrdinky od rodiny odejde a mladá žena prožívá všechny problémy osamělé matky. Tíživou ekonomickou situaci, pracovní a studijní problémy, výchovné těžkosti a v neposlední řadě i své soukromé, protože chce najít svým dětem otce a sobě životního partnera. 26-022-82... celý text

Literatura světová Příběhy
Vydáno: , Lidové nakladatelství
Originální název:

Der rote Ballon, Geschichten um Brigge Bem , 1977


více info...

Přidat komentář

PeterRainhard
22.03.2024 4 z 5

Zajímavá psychologická a realistická próza, rozsahem v podstatě dlouhá novela. Příběh samotný je vlastně velice prostý, ale rozhodně zajímavý, dobře vypointovaný. Inu, život matky samoživitelky nebyl ani v NDR sedmdesátých let s velice slušným sociálním zajištěním a stabilitou žádný med.
Lapálie spojené s hledáním lepší práce a k tomu nepovedeným milostným vztahem (kolik jen takových bylo) se starším ženáčem (komplikovaný navíc jeho slušnou stranickou kariérou) jsou popsané tak přesně...
Ze společenského hlediska je to už samozřejmě "retro" - ovšem zato se spoustou zajímavých reálií. Inu, jiný svět, kde jsou starosti řekněme stále ještě "normálního" charakteru.

Ne, není to páralovská "soukromá vichřice", kde se navazují vztahy (spíše "vztahy") hlavně z nudy a přesycenosti. Poselstvím knížky je spíše poznání, že partnerský život je pro život zkrátka důležitý. A vztah, opora, soudržnost v páru je důležitější než postelové a jiné zážitky.

Příběh nakonec končí docela dobře, v okamžiku docela nečekaném, kdy už je všechno zdánlivě černé. Ale tak to prostě někdy bývá.

Pěkné čtení. A myslím, že nejen pro paní a dívky.

Štítky knihy

matky samoživitelky, svobodné matky

Autorovy knížky

Brigitte Martin
německá, 1939
1982  70%Červený balón

Kniha Červený balón je v

Přečtených3x
Doporučených3x
Knihotéce13x