Červená kráva

Červená kráva https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/135198/cervena-krava-135198.jpg 4 8 3

Kniha navazuje na starou zvyklost rozhovorů s rabíny, které zapisovali jejich žáci, aby tak rozvíjeli své tradice. V judaismu totiž platí, že tradovat znamená mnohem víc než vymýšlet nové. Rozhovory mají devět kapitol: o paměti, o svědomí, o iluzích, o pomalosti myšlení, o smyslu života, o 11. září 2001, o rozhovoru, o nacismu a o humoru. Dotýkají se tedy jak témat věčných, nad kterými se v židovských školách vedou rozpravy již více než pět tisíc let, tak i velice aktuálních, jako je situace v dnešním Izraeli, soužití různých civilizací či nebezpečí neonacismu ve střední Evropě.... celý text

Vydáno: ,
více info...

Přidat komentář

jozik_v_tumane
14.04.2024 4 z 5

Rozhovor má lepší a horší pasáže. Místy mi přišlo, že pan Hvížďala pokládá zbytečně rádoby učené a závažné otázky (typu "ten a ten filozof říká to či ono, co si o tom myslíte?"), namísto toho, aby rozhovor nechal volněji, svobodněji a lidštěji plynout. Některé "otázky" nenavazují na předešlé "odpovědi". Pan Sidon zase někdy sklouzává k příliš silným, nadneseným nebo neuchopitelným výrokům. Příklad:

"Nelze říci, že skutečný rozhovor by se měl do člověka tak hluboce vtisknout, že by oba účastníky měl trochu obměnit..."

"Vlastně jde o cílenou soustředěnost, která promění prostor mezi těmi dvěma lidmi v rajskou zahradu. Alespoň když já hovořím o své vlastní zkušenosti, tak z těch několika okamžiků, kdy šlo o rozhovor, nezměnili se jen ti dva lidé, ale celý svět. Jednoduše proto, že odpadnou začmouzená skla, přes která se pořád díváme. Skutečný rozhovor se netýká jen slov, ale celého prostoru kolem. Mění celý svět."

Já bych se úplně spokojil s tím, že skutečný rozhovor trošku změní můj pohled na něco z toho, o čem je řeč.

Na posledních několika stránkách si oba účastníci vyprávějí a vykládají vtipy, z nichž ani jeden mi nepřišel vtipný.

Jinak zajímavé čtení, ale asi jsem čekal víc.

vendy246
14.01.2024 4 z 5

Přečteno jedním dechem. Pro mne překvapivý pohled na svět v otázkách KH a odpovědích rabína Karola Sidona. Povídání o historii a střetu civilizací, o Tóře, Talmudu a víře a o smyslu života a smrti.
"Na začátku chybí informace, proč do toho světa jdu, k čemu je to dobré..."
"Máme zadání, abychom došli k prostotě"


Artur12
16.03.2021 5 z 5

Moc dobrá kniha, určitě se k ní vrátím.

Autoři knihy

Karol Sidon
česká, 1942
Karel Hvížďala
česká, 1941

Kniha Červená kráva je v

Přečtených14x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce2x
Chystám se číst7x