Černý tulipán

Černý tulipán https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/418947/bmid_cerny-tulipan-57U-418947.jpg 4 74 15

Černý tulipán patří k nejznámějším románům Alexandra Dumase. Na rozdíl od jiných spisovatelových děl, překypujících davy postav, souboji a velkými scénami, jde o komorní příběh zabydlený jen několika málo osobami. Má pouze tři dějové linie, což je na Dumase velmi přehledné: politické události v Holandsku při nástupu Viléma Oranžského k moci roku 1672; tulipánovou horečku, jež v té době Holandskem zmítala, a touhu vypěstovat černý tulipán; v neposlední řadě lásku mezi noblesním vězněm a žalářníkovou dcerou.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

La Tulipe noire , 1850


více info...

Přidat komentář

kuruteku
20.06.2023

Čekal jsem Fanfána Tulipána a dostal jsem cibulku, tedy tři. Trocha politiky, hodně ohrožení života, hodně lásky a romantiky. Vlastně, pominu-li stáří, tak docela přijatelné a čtivé. A i když jsem měl z Dumase dojem, že je silně proti revoluční, dočetl jsem se, že byl s Hugem ve vyhnanství, kdo by to byl řekl.

Blue
15.06.2023 4 z 5

Hlásím, že jsem spokojen. Na Dumase je to nečekaně komorní příběh s na první pohled neatraktivní zápletkou, ale jak se ukázalo, jedná se zároveň i o poměrně napínavou a příjemnou četbu. Nebo jsem na takové čtení měl zkrátka zrovna chuť. Zhltl jsem to takřka na jeden zátah. Kdysi jsem nějak takto (dnes nepředstavitelné) přečetl Josefa Balsama, což je kniha nepoměrně rozsáhlejší. Samozřejmě musíme brát v potaz, že vše je romanticky naivní. Je to Dumas z roku 1850.


IreneP
30.10.2022 3 z 5

Taková zvláštní vězeňská lovestory - Cornelius, Rosa a cibulka černého tulipánu, na pozadí dějinných událostí v Holandsku. Naštěstí docela útlá kniha, protože místy docela nudná. Když Dumas, tak raději jeho Tři mušketýři, Hrabě Monte Christo nebo Královna Margot.

bookcase
29.12.2021 4 z 5

Ale ma to potrápilo. :) Nemohla jsem se hned začíst, do děje jsem se dostala, až když se setkali Cornelius s Rosou. Pak mě to začalo bavit, i když některé pasáže jsem dala rychločtením.

eva3992
07.12.2021 3 z 5

Tento útlý román nás zavede do Holandska kolem roku 1670. K moci nastupuje Vilém Oranžský, rovnají se „obchodní“ vztahy, kdekdo chce vypěstovat černý tulipán a samozřejmě tu nechybí ani romantická láska.

Upřímně, očekávala jsem něco úplně jiného. Po prvních drsných stránkách, kdy se pronásledují nevhodní páni, se najednou ocitneme u zamlklého pěstitele tulipánů. Nejsem zahradník, kytkám vůbec nerozumím, takže opěvování kytiček a půdy mě nenadchlo. Ale nejen to, kniha mi bohužel nesedla. Ač byl příběh nakonec jednoduchý a milý, mě si nezískal. Vadil mi styl, jakým je knížka napsaná – vznosné věty a vznešené konverzace. A také to, že nám autor po nějakém čase vždy vysvětlil, co jsme právě četli, abychom se dobře orientovali.

Rozhodně nemohu říct, že by četba byla utrpením, ale zážitek to také nebyl. Kdo se bojí Dumasových sáhodlouhých románů, tak zkuste tuhle jednohubku, třeba právě Vám sedne.

SlamLenka
03.12.2021 4 z 5

#Klasikomilove stále čtou francouzský historický dobrodružný román a já si po Tartarinovi vybrala Černý tulipán. S radostí musím konstatovat, že to byla fakt dobrá volba! Možná si klasiku představujete jako nudnou literaturu plnou dnes už nepoužívaných slov, jenže Odeon vydal v roce 2019 Černý tulipán ve zbrusu novém překladu a jistě i to přispělo k tomu, že je to v jejich podání román svižný a pro dnešního čtenáře zcela srozumitelný, až byste ani neřekli, že poprvé vyšel už v roce 1850!
Román se odehrává ještě o něco dříve, konkrétně na konci 17. století. Po krátkém historickém exkurzu líčí Alexandre Dumas poměrně nekomplikovaný příběh a na to, kdy je kniha psána, se ani nemusíte bát přehršle postav ani sáhodlouhých popisných pasáží či zdlouhavých diskuzí a monologů postav. Je to vážně pěkné a svižné čtení, které se točí kolem touhy hlavního hrdiny po dosažení do té doby nedosažitelného – vypěstování dokonalého černého tulipánu. A je tu samozřejmě i láska, jež se pochopitelně odehrává v mezích tehdejší morálky, přesto je to velká romantika. Dojde i na věznění a bez komplikací se neobejde ani pěstování tulipánů, ani ta velká láska mezi Corneliem a Rosou, ale to už si přečtěte sami – tahle kniha si vaši pozornost zaslouží.
Myslela jsem, že tohle klasikomilské kolo pro sebe Černým tulipánem uzavřu, ale po vyhlášení bonusu ještě skončit nemohu – francouzských pohádek jsem dosud moc nepřečetla, tak využiju příležitosti k zjednání nápravy! Ostatně blížící se čas Vánoc je pro četbu pohádek naprosto ideální.

Katania
24.10.2021 4 z 5

Kratší román s příjemným dějem. Mě to bavilo.

mistrikova
12.09.2021 4 z 5

Anotace výše uvedená ke knize prakticky vykresluje dějovou linii. Jen dodám, že nakonec dobro zvítězí nad zlem.

Kacheenk
17.01.2021 3 z 5

Příjemný krátký román, dobře čtivý. Příběh byl milý a ke konci napínavý.

2mig1
05.11.2020 3 z 5

Na základě filmu (verze s Alainem Delonem), který jsem viděl jako malý kluk, jsem se těšil na romantický dobrodružství maskovaného šlechtice. A dostal jsem vcelku nezáživnou báchorku a mladíkovi posedlém cibulkou tulipánu, který si celý děj příběhu nehne z vězeňské cely.

kokrokr
13.10.2020 3 z 5

Dnes již nezaujme. Zdlouhavé až nudné.

MAVIS66
24.07.2020 4 z 5

Kniha špatná nebyla, ale tentokrát se mi více líbil film.

MichelleS
11.05.2018 4 z 5

Lhala bych, kdybych tvrdila, že jsem se začetla od první stránky. Měla jsem vydání z roku 1931 a na jazyk (čeština té doby i vzletnost předlohy) je třeba si zvyknout. Počáteční scény (jejich krutost) a nástin politické situace mě neoslovily, dokonce jsem to chtěla vzdát. Jakmile se ale děj začal točit kolem černého tulipánu, příběh mě úplně pohltil a s napětím jsem fandila jeho spravedlivému a zanícenému objeviteli. Dobrodružná romantika byť s černobílými postavami a neuvěřitelnými náhodami, ale ať, užila jsem si to stejně jako v dětství a dospívání jiné knihy pana Dumase.

MayB2
10.07.2016 2 z 5

Slabý Dumas (takových románů musel nasekat desítky), s Třemi mušketýry nebo Hrabětem Monte Christo se to vůbec nedá srovnávat. Děj by se dal shrnout na hodně málo stránek.

AndreaD
27.05.2014 1 z 5

Tak toto bol naozaj debakel...Neviem, či to bolo prekladom do slovenčiny, alebo nebodaj lenivým perom tak ospevovaného autora, že som sa pri čítaní knihy naozaj ošívala tak, že by som hádam radšej išla aj žehliť prádlo, alebo kopať zemiaky, len nech už táto kniha skončí. Moju pozornosť si urdžala snáď iba na prvých 20tich stránkach, kedy došlo k masakru bratov. Historické romány mám rada, ale toto bol nejaký zhluk pestovateľských ambícií muža, dej vláčny, takpovediac o ničom. Bez korenia a bez farby. Veľký skok do prázdna, oproti mne zbožňovanému Grófovi Monte-Christo.