Černý trikot

Černý trikot https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/407984/bmid_cerny-trikot-ApT-407984.jpg 4 45 17

Thriller z prostředí Tour de France „Někteří závodníci riskují život, aby vyhráli aspoň jedinou etapu Tour de France, při sjezdech se třeba řítí z kopce více než devadesátikilometrovou rychlostí, ovšem nyní vím, že jsou i tací, kteří by kvůli vítězství i zabíjeli.“ Marc Moreau je profesionální závodník s vojenskou minulostí. Jako člen jednoho z nejlepších cyklistických týmů se účastní Tour de France. Po sérií podezřelých nehod se na něj obrátí místní policie s prosbou o pomoc. Je možné, že se mezi závodníky či v jejich těsném okolí pohybuje vrah? Podle nadšených recenzí dělá Zepeda touto knihou pro závodní cyklistiku totéž, co kdysi udělal Dick Francis pro koňské dostihy. Utáhnětě si helmy, nebezpečný závod právě začíná...... celý text

Žánr:
Literatura světová , Thrillery , Sport

Vydáno: , Kniha Zlín
Originální název:

Muerte en contrarreloj , 2018


více info...

Přidat komentář

santa1212
21.07.2023 5 z 5

Skvělá detektivka z atraktivního prostředí. Je zajímavé číst i o zákulisí Tour, doporučuji všem milovníkům detektivek i cyklistiky :-)

playada
31.10.2022 4 z 5

Cherchez la femme. Za vším hledej ženu ? Nevím. Obrázek si udělejte sami. Jinak. Cyklistické zákulisí - dobré vědět ( i když iluze si nedělám ). Hlavní hrdina - z mého pohledu příliš velký klaďas. Jestli je Fiona potvora ( což by kreditu knihy prospělo ) , se zřejmě dozvíme v dalších dílech ? Pochopila jsem to tak, že bude pokračování.


milary
23.09.2022 4 z 5

Ačkoli jsem sama nikdy neprovozovala sportovní aktivity na úrovni, která by vzbuzovala přehnaný dojem, že opravdu sportuju, určité disciplíny, prostředí a dění s nimi spojené mě zajímají a baví. Hodně. Když jsem se s lítostí - šetřivě leč neodvratně - blížila ke konci úžasných Příběhů staré dámy od Tomáše Macka, s podtitulem Sto ročníků Tour de France, objevila jsem slibný Pattersonův thriller.

Kdo čeká třeskutý spád a klasický nápor šokujících zvratů, bude možná zklamán.
Já nebyla. S nadšením jsem se vrátila do světa závodní cyklistiky a s chutí se věnovala rozličným pravidlům, strategiím, stájím, lídrům, domestikům, technickému zázemí, celému tomu složitému organismu Tour de France s jeho nejcennější trofejí, žlutým trikotem.
Kriminální linka prostupuje celkem podrobným popisem jednotlivých etap, na jejichž konci nechybí aktuální umístění závodníků. A v každé z popisovaných etap se také mění žebříček podezřelých, hypotéz i důrazů ve vyšetřování, jak se vrší a znovu a znovu bortí důkazy i zprvu přesvědčivé motivace.
Důležitou roli hrají vztahy, často v retrospektivě; což ale celkem přínosně míchá kartami výše uvedeného.

Ke konci autor zdařile blafuje, napětí soupeří s dravostí závěrečné etapy, přesně tak, jak to má být. Takže za pět? Bohužel ne.
Za mě to Patterson prostě přepálil, dějově, a taky o dobrých pár stránek, jako by neodhadl (?), či spíš nepochopitelně pominul ideální příležitost, kdy skončit. (Stává se to i těm uznávaným, například Peteru Mayovi). Škoda.
Mě ale knížka (audiokniha, výborně načtená Zdeňkem Kupkou) průběžně zajímala a bavila. Na 80% určitě.

xxtom
21.07.2022 3 z 5

Detektivní příběh se zajímavými informace ze zákulisí cyklistických závodů.

nai.ivka
19.07.2022 4 z 5

Knížka se mi moc líbila. Pozadí cyklistických závodů, život závodníka, to mě bavilo na celé knize úplně nejvíc. Detektivní linku jsem brala jako zpestření. Podle mě celou knihu utáhnou závody a vztah hlavního hrdiny s "bratrem" a mechaničkou. Ten konec co, taková zkratka, aby se ta detektivní linka spláchla. Myslela jsem, že touto knížkou obdaruju sestru, ale četla jsem v recenzích, že cyklistická terminologie je odfláknutá, tak nevím.

azazel1
16.06.2022 3 z 5

Přijde mi, že se ten závěr moc nepovedl. Většina knihy OK, ale závěr tak nějak bez detailů a samotné vyřešení případu diskutabilní z mého pohledu.

LenkaWal
03.02.2022 5 z 5

(SPOILER) Audiokniha. Není to thriller, není to detektivka. Je to spíš knížka o závodě s detektivní zápletkou. Upřímně, zlákalo mě slovo thriller a proto jsem si knížku pořídila. Kdybych věděla, že je jen okrajově, asi bych se jí vyhnula. Proto má asi nízké hodnocení. Ale překvapivě jsem si ji opravdu užila. Určitě pomohlo, že byla ve formě audioknihy.


Spoiler.
Ten konec je všelijaký. Celou dobu jsem si myslela, že to dělá Steve. Ale jakmile "příhodně" zemřel pravý viník, jsem si jistá, že všechno zařídila Fiona, ta mrcha :-)

Metla
07.09.2021 4 z 5

„Vydavatel šokujících zpráv nikdy nedovolí, aby se skutečnost vsunula mezi něj a poutavý titulek.“

Tenhle citát z knihy vlastně není pro „Černý trikot“ nijak charakteristický, akorát mi přišel zvrhle zábavným způsobem pravdivý. Jinak jsou média v románu spíše na okraji autorského zájmu; soustředí se na cyklistiku, konkrétně na fiktivní průběh Tour de France, kde řádí nebezpečný záškodník.
Detektivní zápletka mě kdovíjak neoslnila, v mnohém mi připadala průhledná, ačkoliv mě poněkud překvapilo finále ve stylu: tady máte fakta (vnímané z pozice hlavního hrdiny) a domněnky, sesumírujte si to podle vlastního uvážení. Překvapivě mě však bavily výkony na trati, popisy jednotlivých etap, příprava, zkrátka pohled do zákulisí slavného, přes 3000 km dlouhého závodu. Normálně se sledování takových jednotvárných sportů důsledně vyhýbám a diváky podezírám, že doufají v drastický držkopád, ideálně hromadnou havárii, aby konečně bylo vzrůšo. Pozorovat v televizi noční akvárium či polínka praskající v krbu mi přijde zhruba stejně záživné, jako čučet na cyklistiku (pokud je tedy trasa aspoň trochu zajímavá svým okolím). Možná změním názor, když jsem teď rámcově pochopila týmovou strategii, všechny ty domestiky odvádějící nevděčnou práci ve prospěch favoritů atd.
„Černý trikot“ se navzdory pár mouchám projevil jako nečekaně svěží vítr v zaprděném pohodlíčku mé literární komfortní zóny, což musím ohodnotit čtvrtou hvězdou. 70-75%

ddkk
27.07.2021 4 z 5

Vůbec to není špatná detektivka. Intriky, které provázejí proslulou Tour de France, , jsou vražedné. Točí se v ní spousta peněz pro závodníky i jejich stáje, ovlivňuje osudy mnoha lidí. Vesnice a města, jimiž má závod vést, doslova bojují o místo na trati. Je to doslova francouzský národní poklad. Možná i proto není autorem knihy Francouz, ale Mexičan...

Detektivka odhaluje leccos ze zákulisí Tour, je ní spousta cyklistiky a celá se odvíjí podle itineráře závodu. Trochu mi chybělo více napětí, zato jsem se dověděla spoustu detailů o fungování cyklistických týmů...

Váhala jsem mezi 3 a 4 hvězdičkami, ale nechci být nespravedlivá, protože kniha je dobře napsaná. Takže za čtyři.

Standa24
08.07.2021 4 z 5

Originální spojení detektivního thrilleru a Tour de France. Kniha se čte velmi dobře a děj rychle utíká, i když obsahuje drobné faktické chyby. Ideální čtení na začátek července, kdy probíhá TdF :)

tentonhammer
29.04.2021 2 z 5

audiokniha. neuveritelne predvidatelny dej.

iveta3689
14.03.2021 4 z 5

Originální prostředí, dobře zpracované. Autor hezky popsal atmosféru mezi závodníky, děj je napínavý, kniha se čte sama.

V28
26.09.2020 5 z 5

15let sleduji klidně několik hodin denně cirkus na kolech zvaný Tour de France. Krimi nebo spíš detektivka Černý trikot byla stejně jako TdF 2020 napínavá, zajímavá a čtivá do posledních kilometrů/stránek. Takže jestli si chcete prodloužit zážitky ze sledování skvělé tour, doplnit nějaké informace co jak i proč, strategie a hierarchie stájí nebo jen fandit domestikům proti hvězdám nebo sportovním ředitelům....přečtěte si jí.
Poslední stránky se stoupáním na legendární Alpe-d'Huez jsou nervy drásající skoro stejně, jako letošní závěrečná časovka na Planinu krásných dívek.

janina66
05.09.2020 5 z 5

Koupila jsem manželovi k narozeninám. Dříve sám závodil jako amatér. Knihou byl nadšen. Takže jsem si ji i já sama přečetla. Pro mě tam mohlo býti méně cyklistiky, ale celkově se mi líbila. Docela dost dějových zvratů.

soupik2012
22.03.2020 5 z 5

Kniha nás přesvědčí o tom, že cyklistika není jenom nudné šlapání do pedálů až do umdlení, ale že je to také téměř politická hra, plná intrikaření a přetvářek. Rozdílné strategie týmů, nutnost improvizovat při nečekaných událostech. Jenom tato část by vydala na nesmírně zajímavou a napínavou knížku. Ale autor měl málo a chtěl víc. Zamíchal do tohoto příběhu snahu o ovlivňování závodů, které skončilo až vraždou jednoho ze závodníků. A tak do příběhu vstupuje policie, která osloví bývalého vojenského policistu, který je domestikem jednoho z předních týmů, aby jim pomohl ve vyšetřování. Tím tato kniha dostává další rozměr a stává se z ní zcela originální thriller, který dělá čest svému žánru. Napětí, dramatičnost, zábava, nečekané zvraty a otevřený závěr. To vše nám tento vynikající thriller z prostředí Tour de France nabízí. Načtení této audioknihy se ujal pan Zdeněk Kupka, který odvedl velice dobrou řemeslnou práci.

mikika
19.11.2019 3 z 5

zajímala mě kombinace detektivky a závodů, ale bylo tam tolik té cyklistiky, až šla na úkor pátrání. v půlce už jsem měla všech těch stoupání a předjezdů plné zuby. pořadatelé by měli ten závod zkrátit, aby byly kratší i takovéhle knihy.. :-)

Mijagi
01.10.2019 2 z 5

Děj Černého trikotu je sice zasazen do tří týdnů největšího cyklistického závodu planety, ale samotná kniha jede svojí kvalitou spíše okresní pouťák. Předvídatelná zápletka, stylisticky slabé (především umělé dialogy) a zbytek zazdilo nakladatelství Kniha Zlín, které vypustilo na trh produkt se spoustou překlepů. Dvě hvězdy uděluji za zdařilé vykreslení dvou hlavních postav z pohledu rolí lídr - domestik, přesvědčivý popis strategie týmů a fungování celé mašinérie Tour de France. I když zde se najde také pár úletů, např. když autor o týmu Milana Panocha, jedné z postav knihy, hovoří jako o českém týmu. Národní týmy Tour de France nejezdí.