Zlato Arkony. Kniha první

Zlato Arkony. Kniha první https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/136352/bmid_zlato-arkony-RzH-136352.jpg 4 267 48

Na Rujáně odjakživa vládli žrecové z Arkony. Touha po pokladech svatyně však přivedla na ostrov cizí hrdlořezy. Jejich lodě s dračími lebkami se vynořily ze severních mlh, z říše skryté před pohledy smrtelníků. Zaútočili, naplnili pobřežní vody těly rujánských obránců a obsadili ostrov. Arkona zatím odolává. Kouzla, která ji chrání, však slábnou. Cizinci mezitím rozšiřují svou hrůzovládu – dobyli už Volgost a téměř se zmocnili štítu boha Jarovíta, ve Štětíně potupili Triglavovu svatyni a teď cení tesáky směrem k majestátnímu Volinu. Slovanští žreci a vládcové volají o pomoc. Povodím Odry z dalekého jihu přichází pán Radhostova meče a jeho démonický vlčí průvodce… Po mnoha letech od napsání cyklu Černokněžník se Juraj Červenák vrací ke svým nejpopulárnějším hrdinům, Černému Roganovi a Goryvladovi. V dvoudílném románu Zlato Arkony je pouť zavede na sever, až na jantarová pobřeží, kde slovanští bohové čelí krvelačným dobyvatelům. Poradí si černokněžník v končinách, které jsou tak daleko od Kančí hory a Krvavého ohně, zdroje jeho moci?... celý text

Žánr:
Romány , Literatura slovenská , Fantasy

Vydáno: , Brokilon
Originální název:

Zlato Arkony , 2012


více info...

Přidat komentář

marco026
02.01.2024 3 z 5

Kniha opäť plná krvavých súbojov a to mám na tejto sérií od Jura Červenáka najradšej. Napriek tomu ide za mňa o najslabšiu časť série. Vedľajšie postavy nie sú moc zaujímavé a príbeh tiež nejak extra neupúta. Nový nepriateľ je zaujímavou hrozbou, ale nikto z Aelfov nemá dostatočné charizma ako záporák. To sa môže samozrejme zmeniť v ďalšej časti. Napriek tomu sa mi dielo zlato Arkony čítalo s ľahkosťou.

LenkaDv
12.03.2023 3 z 5

Série Černokněžník mě hodně bavila, ale upřímně Zlato Arkony tak nějak nebylo ono nevím úplně proč, ale úplně mě to nepohltilo. Upřímně nevím, jestli chci číst další díl.


Sitth
08.12.2022 3 z 5

Je to taková jednohubka. Chuťově dobré, krátkodobě zaujme, ale chlebíček je prostě chlebíček.... To mě jen napadlo takové přirovnání.
Červeňáka mám rád, hlavně kvůli tomu, že využívá slovanskou historii a mytologii. Ale vždy po přečtení jedné maximálně dvou knih si musím dát na chvíli pauzu, protože mi to začne splývat do jedné šablony.
A Zlato Arkony je na tom stejně, dobře odvedená práce, má to švih, akce střídá akci, není tu moc prostoru pro dlouhé líčení a nudné dilemata hrdinů a díky tomu přečtete více stran a za dva tři dny je to za námi.... Ale! Celé to je trošičku na jedno brdo - porada, útok, střílím lukem, švihám mečem, něco se pokazí, vlk je zraněný, já jsem zraněný, píchnu meč do země a oba vyléčím.... A tak to jde pořád dokola.
Ale je to prostě srdcovka a tak dávám 4/6

Maud22
01.11.2021 5 z 5

Rujanu obsadili krutí elfi. Vzdoruje jen Arkona, svatyně s množstvím pokladů. Rogan s Goryvladem jdou na pomoc a snaží se sjednotit elfy porobené kmeny. Děj není přímočarý, objevuje se množství dobře vykreslených postav. Přerod opilecké trosky Kručiny zpět ve váženého knížete hodného následování je iniciován Roganem a Goryvladem. Naprosto stěžejní je scéna s radou vladyků, kdy si berou "slovo" a rozhodují se o válečné výpravě, o důvěře. A na konci tohoto vypjatého okamžiku si vezme "slovo" Goryvlad, ozrutný čierny vlk, vodca Černobohovej svorky. Samozřejmě nemluví, jen vyšle myšlenky do myslí shromážděných mužů. A je to neméně důležitá věc, kterou jim sdělí: "...baran už začína zospodu černieť..." Je to dokonalé, směju se ještě teď. Závěr je ale temná fantasy, takže čo už, rýchlo na druhý diel!

bleekemolen
17.09.2021 4 z 5

Precetl jsem ihned po trilogii Cernokneznik. Pro me to byl maly krok, ovsem pro autora velky kvalitativni skok. At uz v prokresleni postav, tak v pribehu. Bohuzel jsem preskocil knihu povidek ("4. dil puvodni trilogie"), jelikoz je nesehnatelna. Vyznam nekterych narazek na vzajemnou historii urcitych postav mi tak bohuzel unikal. I presto jsem si dej ve velmi neobvyklem romanovem zasazeni uzil. Nedoporucuji vsak cetbu bez znalosti predchozi trilogie.

slawa.cap
08.06.2021 5 z 5

Po slabší Válce s běsy se Rogan vrací opět v plné formě a já měl problém se odtrhnout od děje. V práci jsem pořád nestíhal protože " Ještě jeden odstaveček a jdu na to", z odstavečku stránka, ze stránky kapitola...
Perfektní ucelený děj a neutuchající souboje. Prostě mi to sedlo a to že je příběh rozdělen do dvou knih beru spíše jako pozitivum.
Jediné co mi trochu vadilo je povídka na konci knihy, koncepčně mi tam vůbec nepasuje, buď měla být na začátku, nebo vůbec.
A taky by mně zajímalo proč jsou Roganovi přeběhy rozděleny do dvou sérií.

Jaruš7
27.01.2021 4 z 5

Starověký drsný boj o ovládnutí pobřeží Pobaltí.
Autor si vedle své verze nechal konkurzním výběrem pozměnit další vývoj dobrodružného děje.

Citace :"" Teď se v duchu ptáš, jestli prokleju nebo otrávím i tebe, až posloužíš synovi v jeho záměrech."
"Ne. Zatím to nemám v plánu. Možná mu přece jen porodíš zdravé dítě. Pravého potomka rujánských knížat. Pak se uvidí. Nechám synovy manželky, aby se o místo po jeho boku porvaly sami. Jestli z toho vyjdeš živá, budeš novou kněžnou. Vdáš se za mého syna. Bez fňukání , bez vytáček, s hrdě vztyčenou hlavou. Jsi docela hezká a na svatbě musíš zářit. Jako by se do tebe převtělily Vesna a Živa zároveň. Ať muži, kteří vytáhnou s .. na Rujánu, mají modlu, za níž se vyplatí položit život."
Ženy u ohniště se držely za ruce a kývaly ve společném rytmu.
Jejich tichý zpěv zněl ... jako syčení klubka zmijí. ""

Četba plná soubojů, zrady, čarovného nebezpečí i božských darů, přesvědčivě navozuje představu boje kmenů o místo pro život.
Styl jako vždy jedinečný, (jistý odstaveček bych vyzmizikovala, asi proto je kniha umístěna ve skladním regálu OK, e-kniha toto neřeší, takže - děj se vůle autorova.)

MartinJirků
17.06.2020 5 z 5

Přečetl jsem oba díly a musím říct, že mne tyto knihy hodně zaujaly, krásně zpracované prostředí, postavy, charaktery, hlášky, příběh, rozhodně si Rogana a jeho vlčího průvodce Goryvlada zamilujete, protože je to velmi neskutečná a nerozlučná dvojice. Někteří lidé to můžou srovnávat se Zaklínačem, ale nemůžu souhlasit, jako ano měl jsem na poprvé ten stejný pohled, ale nakonec se ukáže, že je vše jinak než si spousta čtenářů myslela, navíc ani Zaklínač nemá tak vysoké slovanské reálie před příchodem Cyrila a Metoděje jako právě Černokněžník a o to má tohle dílo pro mne mnohem větší kouzlo, jelikož sci-fi a fantasy knih se slovanskou tematikou na našem trhu moc není, i když jasně postupně rozrůstá díky novým a podle mne i talentovaných autorů. A to je dobře.
Na závěr můžu říct že kniha mne od tohoto slovenského Mistra hodně bavila a rozhodně si přečtu další, abych byl víc v obraze. Dávám tomu jasných a krásných 10/10 a můžu rozhodně doporučit.

martin_aston
02.05.2020 4 z 5

Zlato z Arkony je taký predkrm, ako bude chutiť séria Bohatier. Bohatier to ešte nie je, ale oproti ostatným roganovkám veľký posun. Výborné čítanie.

yerry
18.11.2019 4 z 5

Čierny Rogan sa v tomto pokračovaní presunie na územie dnešného severného Nemecka, ktoré vo svojej dobe ovládali Slovania. Toto územie ako jediné vzdorovalo kresťantvu najdlhšie a pohanstvo tu malo vo svojom závere charakter až štátneho náboženstva. Jedná sa samozrejme o ostrov Rujana a územia na pevnine okolo miest Štetín, Herborg, Gradec, Volgost a iné.

Sympatické je, že autor tu okrem slovanskej mytológie zakomponoval aj časť tej severskej – vikingskej. Čiže popri Svantovítovi spomenie aj Odina. A popri slovanskom podsvetí Nav, tu zaraďuje aj vikingský Helheim, z ktorého príchadzajú aj útočiaci aelfi. Červenák tu posúva históriu viac do minulosti a udalosti odohrávajúce sa v 11.- 12. storočí kladie na začiatok storočia 9. čo u fantasy nevadí.

Napriek deklarovanej zmene štýlu a písomného prejavu autorom vzhľadom na predchádzajúce zväzky o Roganovi, veľký rozdiel som nezaznamenal. Velesove a Perúnove gule v dialógoch pretrvávajú. Pravdou je, že novotvarov je v texte už pomenej ale aj vďaka tomu, že príbeh je určený predovšetkým mladším čitateľom, tak sa stále vyskytujú. Stále je to viac dobrodružná literatúra ako historická s vyššími ambíciami. A samozrejme stále sa to veľmi dobre číta…

K poviedke Krvavá voľba od Rastislava Webera:
Ak by sa jednalo o začínajúceho autora v dobe vydania, asi by som ju docela bral. O začínajúceho autora sa však nejednalo. Poviedka odohrávajúca sa v Tatrách (ten názov našich hôr v dobe v ktorej sa príbeh odohrával znel úplne inak, ale to je len detail) síce obsahovala hlavné postavy Rogana a Goryvlada aj určité reálie z Červenákovho sveta (neviem do akej miery boli upravené redakciou) ale pôvodne mala patriť asi do úplne iného fantasy cyklu. Autor resp. redakcia pozabudli na oslovenie Rogana vyskytnuvšieho sa v poviedke ako vedmák. Príbeh mi okrem toho tak trochu pripomenul úvodnú pasáž z videohry Zaklínač I.. Na skrátenie dlhej chvíle však poviedka postačuje a Čierny Rogan je už nejaká značka, takže nič proti ;)

cheruvim
02.09.2019 5 z 5

Pútavý a napínavý príbeh.

Thrawn
06.08.2019 4 z 5

Co na to říct? Arkona a vlastně celá Rujána je pod útokem čirého zla - vražedných, úchylných, kanibalských vrahů, kteří jsou ještě ke všemu třikrát silnější než lidé, a proto je tak těžké je zabít... Prostě paráda! Krev stříká do všech směrů a občas je i sranda :D Za mě čtyři hvězdy.

Archie
24.07.2019 2 z 5

Slovanská mytologie je sice působivá a v rámci návalu západního fantasy osvěžující. Jenže co naplat. Pokud vás žádná z postav nezajímá a autor nevybuduje nějaký vztah čtenář-čtené, jsou zajímavé kulisy a akce málo. Po 100 stranách mě to už vůbec nebavilo. Skoda, asi bych měl zkusit jiného Červenáka.

Igor1311
30.04.2019 5 z 5

perfektné ako zvyčajne. aj ked pre tentokrát s ovela menším množstvom slovanských bohov, gorja trocha menej sarkastický, avšak prefektný príbeh, bájna Arkona, elfi v inom svetle ako u Tolkiena, jednoducho pastva pre oči

Supernova
28.12.2018 4 z 5

Osvědčená klasika :) navíc obdivuji jazykové dovednosti. Je to ze slovenštiny, ale když mám potřebu jaksi si obohatit slovní zásobu, tak Červenák je docela tutovka.

špulo
25.06.2018 4 z 5

No... Nie je to náš starý Rogan. Ale, stále je to náš starý Ďuri. Takže, u mně dobrý...

Jossie
14.06.2018 5 z 5

To je můj první Červenák i když jsem se na něj chystala už dlouho a jsem velmi spokojená - krev teče proudem, pořád se něco děje, ty magické věci jsou zajímavě pojaté, líbí se mi dokonce to sepětí s naší historií a sem tam je to štrejchnuté i humorem. Povídka na konci byla také dobrá.

Ladys
05.05.2018 5 z 5

Sice s x letým spožděním, ale zato s nadšením jsem konečně přečetl tento díl Černého Rogana.
Nemá smysl opakovat, co tu většinou už napsáno je.
U knihy jsem se skvěle bavil a jediné, co mě štvalo, byl nedostatek času na čtení.
A mimochodem. To, že jsem knihu četl tak pozdě, má jednu výhodu. Nemusel jsem čekat rok na pokračování. Už ho čtu :-)

Kame22
28.03.2018 2 z 5

Neviem. Stále som mal pocit, že nečítam knihu ale len snahu autora predbiehať sa v drsnejšie pôsobiacich vetách. Všetko to chcelo byť veľkolepé, Rogan s Vladom mali byť ostrý až až... Trochu som cítil Szapkowskeho (trochu dosť)... 2*

Kira128
12.03.2018 2 z 5

Mé první dojmy z knihy nebyly kladné, ale doufala jsem, že se to změní. Marně. Zlato Arkony mě nezačalo bavit ani později, nedokázala jsem se udržet v napětí z toho, co se stane dál, a raději jsem prostě přemýšlela, co si dám k obědu.
Jak bylo psáno již níže, s postavami se nelze ztotožnit, což je informace, se kterou naprosto souhlasím. Pomalu si ani nepamatuji jména hlavních charakterů.
Několik desítek stran jsem prostě přeskočila, abych měla tuto četbu za sebou. Nebavilo mě to.