Černý pokoj v Longwoodu

Černý pokoj v Longwoodu https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/36146/mid_cerny-pokoj-v-longwoodu-1ik-36146.jpg 4 7 3

Kniha francouzského novináře Jeana-Paula Kauffmanna není ani tradiční historickou prací o Napoleonově šestiletém exilu na Svaté Heleně, ani cestopisem o zapadlém ostrůvku mezi Afrikou a Jižní Amerikou. Pohybuje se spíše na pomezí psychologie a filozofie a zabývá se zejména duševním stavem člověka, který se ocitne v extrémních podmínkách vězení, ačkoli je zvyklý na reprezentační způsob života. Devět kapitol knihy odpovídá devíti dnům Napoleonova pobytu na ostrově, děj však přesahuje rámec exilu a vrací se k mnoha závažným momentům Napoleonova života, zejména bitevním.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Biografie a memoáry , Historie

Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

La chambre noire de Longwood , 1997


více info...

komančéro
komančéro
07.02.2020 5 z 5

Geniální kniha, kterou však v Česku šlo koupit masivně zlevněnou a též v antikvariátech je častým levným hostem - komerční sukces to u nás tedy nebyl. Možná proto, že autor jednak líčí Napoleonovo ne slavné finální období, a též zvolil Francouzi milovanou, leč našinci ne moc oblíbenou techniku informační koláže - aneb hromady střepů, z nichž krásnou vázu máte si slepit sami. Etalonem této metody jsou Léviho-Strausse Smutné tropy. No tak Černý pokoj v Longwoodu jsou takové Smutné tropy light - ale pořád skvělá kniha. Navíc není ani tak o Napoleonovi, jako spíš o mužské krizi středního věku, kdy chlap má pocit, že dobře už bylo a teď už jen dřepí v rohu čekárny na smrt. Takoví čtenáři si dílo užijí.

soukroma
soukroma
24.06.2017 3 z 5

Tak mně se zase právě nelíbil styl: v mnoha opakováních, odbočkách, zákrutech a dokonce výletech úplně jinam časově i místně jsem horko těžko poskládala aspoň základní informace o Svaté Heleně tehdy a nyní (tj. 90. léta 20. století, kdy tam autor strávil 9 dní, které tak nějak popisuje) a o Napoleonovi (tj. co o něm zanechali zapisovatelé jeho vzpomínek a tehdejší "souputníci" na ostrově). Zajímavosti se v textu jistě najdou, ale čtenář je musí doslova dolovat. Číst jako román, v kuse, se to nedá.


puml
puml
31.01.2015 4 z 5

Solidní počtení, jehož hlavním plus byl styl autora, který mísí fikci s dokumentárním popisem. Svatá Helena, je asi opravdu zvláštní místo, na jedné straně azurové moře a skalnaté pobřeží jako z nějakého plakátu cestovní agentury, ale při delším pobytu na autora doléhá pocit osamělosti, vykořeněnosti, prázdnoty a melancholie. Popisy samotného Napoleonova sídla v Longwoodu jsou mistrné a protékají mezi prsty jako mořská voda nebo tekutý písek. Čtenář úplně cítí všechny ty zvláštní, kořenité pachy a stísněnost prostředí, která zde musela na Napoleona doléhat ze všech stran.

Podobná kniha: Atlas odlehlých ostrovů.

Štítky knihy

19. století Napoleon Bonaparte, císař, 1769–1821 exil napoleonské války vyhnanství

Autorovy další knížky

Jean-Paul Kauffmann
francouzská, 1944
2003  80%Černý pokoj v Longwoodu
2007  0%Legendární Bordeaux: vína s klasifikací Grand Cru Classé z roku 1855

Kniha Černý pokoj v Longwoodu je v

Přečtených10x
Knihotéce12x
Chystám se číst3x
Chci si koupit1x