Černý mrak v bílém

Černý mrak v bílém https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/245730/mid_cerny-mrak-v-bilem-EYI-245730.png 5 13 4

Tibet, nazývaný někdy „zemí knih“, je příslovečný svým bohatým a neobyčejně různorodým literárním dědictvím. Pokud jde o poezii Tibeťané rozlišují jednak poezii umělou, jednak poezii lidovou, která je označována tibetským slovem lužä (glu-gžas). Náš výbor obsahuje 149 básní a zaměřuje se především na kategorii krátkých písní. Přináší jak ukázky písní lu (zejména všechna zde zařazená poezie 6. dalajlámy, ale i některé jiné básně), tak i ukázky písní žä, z nichž jsou ve výboru nejhojněji zastoupeny horské písně lažä.... celý text

Přidat komentář

drakamena
02.05.2021 4 z 5

Z velké části jednoduchá čtyřverší o lásce. Pěkná lidová poezie z oblasti Tibetu.

Pablo70
30.03.2021 5 z 5

Kdybych tak na svaté učení myslel jak na tebe,
svatému učení jak tobě se zaslíbil,
už v tomto životě bych patřil na nebe,
už v tomto životě buddhou bych asi byl.

I v buddhistických zemích, jak vidno, mají stejné problémy jako u nás. Jak nevzpomenout na písničku "počkej holka, však ty budeš plakat, až já budu kázáníčko kázat..."? Inu, lidová poezie nám ukazuje, že lidi jsou všude stejní i přes rozdílnou kulturu. Otázkou je, zda (nebo nakolik) je ještě tato lidová nota v Tibetu živá.
"Mají-li si Tibeťané, pyšnící se stovky let starými buddhistickými tradicemi, zachovat svou jedinečnou identitu, a přitom nezaostat při horečné přeměně Číny v moderní společnost, čelí v současné době nelehkému rozhodování. To sahá od bolestného výběru rodičů, zda se mají děti ve škole soustředit na svou rodnou tibetštinu, nebo na mandarínskou čínštinu, která je úřední řečí, až po banálnější otázky typu, jak se oblékat, jakou hudbu poslouchat a jaké knihy číst."

https://temata.rozhlas.cz/tibet-hleda-svou-vlastni-cestu-mezi-modernim-vyvojem-a-tradicemi-7997961

Co zbylo z lidové poezie u nás? Kolik lidovek znají dnešní děti? Zpívá jim ještě někdo k usínání?
Lidová poezie Tibetu vás rozhodně nezklame a zahřeje u srdce.


Shindo
29.01.2018 5 z 5

Kniha, ktorú zhltnete na posedenie. Milostné básne občas až zahriali pri srdci, básne z bežného života či kritické pobavili. Až som mal chuť preniesť sa do doby, kedy tieto básne vznikli a občas som sa pristihol, ako sa pri čítaní knihy usmievam.

fojtikjirik
06.02.2017 5 z 5

Sbírka tibetských lidových písní obsahující mnoho nádherných básní s převážně milostnou a přírodní tématikou. Mnoho písní vám dají i spoustu rad do života, ať jste Asiat, či Evropan.