Černý mnich a jiné povídky

Černý mnich a jiné povídky https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/188717/bmid_cerny-mnich-a-jine-povidky-YKH-188717.jpg 4 29 4

Výbor z autorovy povídkové tvorby je určen motivem smrti, chápaným jako nejkrajnější a neodvolatelná událost v lidském životě

Přidat komentář

Gothard
10.09.2023 5 z 5

Čechov byl skvělý povídkář a prakticky vše, co v této oblasti napsal, stojí za přečtení. Kniha obsahuje vedle Černého mnicha, který je uváděn snad ve všech výborech Čechovových povídek, i méně známé texty, které ovšem nejsou o nic horší. Některé zmiňovaný motiv záhadnosti prakticky vůbec neobsahují, tak to prostě berme tak, že editor vybral různé zajímavé povídky a spojil je berličkou rádoby společného tématu. Ve výsledku je to jedno, podle mého mínění se tak jako tak jedná o skvělou četbu. V doslovu se urputně a kostrbatě hledá aktuální význam Čechovovy tvorby - nestačilo by snad jen konstatovat, že Čechov byl skvělý autor, jehož díla dodnes oslovují a inspirují generace vnímavých čtenářů i umělců?

666Jitka
14.09.2022 5 z 5

Mám velice ráda ruské autory 19. a 20. století a proto jsem si zpestřila obvyklou četbu Čechovových povídkami. Pět příběhů, jejichž pojítkem je smrt, nás zavede na ruský venkov, do menších městeček, ale hlavně do životů několika postav, které dokáže autor tak skvěle popsat, že zdánlivě staré příběhy cizích lidí se najednou zdají být čtenáři povědomé, jako by se týkaly jeho samotného.


Nermal
02.07.2022 3 z 5

Tenhle výběr povídek mi k srdci zrovna nepřirostl. Mám v oblibě ty klasičtější.

ElizabethK
07.05.2018 4 z 5

Čechovovův styl psaní je velmi podmanivý, na rozdíl od jiných ruských autorů je však poměrně jednoduchý a tím pádem také jednodušeji stravitelný. Nepíše nijak dlouhé věty, které by jakoukoliv povídku zastavily a umrtvily, nepoužívá nadbytečných metafor a přirovnání. Dalo by se říct, že jsou povídky osekané téměř až na dřeň, ale nejsou odbyté. Je velmi těžké psát stručně, ale sugestivně.
Kniha se mi četla velmi lehce a jako nejzdařilejší hodnotím povídky Černý mnich, Nervózní host a Vražda.
Čechova jsem znala jen díky jeho hrám a mile mě překvapilo, když jsem zjistila, že i jiné žánry dokáže napsat stejně kvalitně.