Černý mnich

Černý mnich https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/254497/bmid_cerny-mnich-Rg5-254497.jpg 4 31 6

Kolibřík v kožené vazbě. Mystická povídka o fantastických momentech v lidském vědomí. Andrej Vasiljevič Kovrin se po přepracování zotavuje v létě na venkově. Na pozvání přijíždí na panství Pesockých, kde žije jeho někdejší vychovatel Jegor Semenyč s čerstvě dospělou dcerou Táňou. Jednoho dne si vzpomene na starodávnou pověst o černém mnichovi, jehož kráčející obraz byl spatřen na mnoha místech před tisícem let jako fata morgana – a říká se, že po tisíci letech bude spatřen znovu.... celý text

Literatura světová Povídky
Vydáno: , Supraphon (Editio Supraphon)
Originální název:

Čornyj monach , 1894


více info...

Přidat komentář

Set123
13.04.2023

A tak nezajímavé to nebylo. Kdybych se měl dopustit nějakého velice kulhavého srovnání, napadl by mě patrně Zločin a trest. Klid, klid, nebojte, četli jste tu samou novelu jako já. Nesrovnávám tyto dvě knihy co do obsahu a upřímně ani co do kvality. Jde mi o hlavní postavu. Egocentrický, narcistní a namyšlený mladíček, který se má možná malinko raději, než by svědčilo duševnímu zdraví. Samozřejmě, Kovrin není Raskolnikov, ale ti dva se do jednoho archetypu vejdou bez mačkání.

Novela je svědectvím o důsledcích výše nastíněného. Máte-li se za lepšího, nežli jste, máte-li své dílo za lepší, než je, může to špatně skončit. Nejenže můžete zahájit své schůzky s černým mnichem, to není ten problém, to je jen jeho symptom, ale můžete nakonec narazit na právě tu příčku, ze které jste vzlétli. Začnete-li se v záchvatu jakéhosi mámení považovat za Napoleona, nebo Kanta, může se stát, že zjistíte, že jste jen Raskolnikov, nebo Kovrin a umíráte právě v té špíně, které jste se tak usilovně snažili vyhnout. Z knihy se, zdá se, dá odnést vcelku jednoduše jisté no poučení asi ne, použiji to trapné slovo poselství. Minimálně ti z nás, kteří si o sobě občas trochu moc myslí, mohou si vzpomenout, že geniální duch v těle normálního smrtelníka nevydrží dlouho.

sika444
19.12.2019 1 z 5

Zklamání. Jede po povrchu, chybí tomu atmosféra.


SSTknihy
20.10.2018 3 z 5

Tajemný mnich, zjevující se jednou za tisíc let, přináší poznání, že všichni géniové jsou tak trochu blázni a svým způsobem vyvolení, protože obyčejný život by je jen ubíjel. Realita nebo počínající šílenství přepracovaného vědce? Méně typický Čechov, ale zajímavé čtení.

elena3354
08.08.2017 5 z 5

Černý mnich jako odmítnutá ruka nevědomí.

Thevar
16.07.2017 4 z 5

První polovina nijak nenaznačuje, že by se jednalo o něco z Čechova repertoáru, avšak od chvíle, kdy se v životě Kovrina objeví černý mnich, vše nabere velmi zajímavý spád. Kovrinovi se stává milejší iluze černého mnicha, jenž chlácholí vnitřní neklid a lechtá jeho ego. Natolik se s černým mnichem sžije, že když mu jej za lékařské pomoci odeberou, zcela změní své vnímání světa. Je popudlivý, nevrlý a zahodí vše na čem mu kdy záleželo. Když si uvědomí, jak nepřístojně se choval k druhým, je však již pozdě.
Z odlišných lidí je třeba učinit průměrné a obyčejné lidi - kam však taková snaha může dojít?

angloumene
22.01.2017 4 z 5

Černý mnich aneb radno je poslouchat vlastní halucinace, zejména pokud hovoří o naší vyjímečnosti a významném poslání. Kromě tohoto sdělení se jedná o klasické Čechovovo dílo, plné silných emocí i nečekaných zvratů.

Autorovy další knížky

Anton Pavlovič Čechov
ruská, 1860 - 1904
1976  85%O lásce
1933  89%Pavilon číslo 6
2008  72%Povídky (6 povídek)
1962  90%Okamžiky
2002  85%Ivanov

Kniha Černý mnich je v

Právě čtených1x
Přečtených46x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce10x
Chystám se číst9x
Chci si koupit2x