Černý kraj

Černý kraj https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/286748/mid_cerny-kraj-GE2-286748.jpg 4 58 14

Scotland Yard série

< 2. díl

Když v hornické vesnici v Černém kraji zmizí beze stopy tři členové jedné rodiny a nedlouho poté najde místní děvčátko v ptačím hnízdě lidské oko, požádá místní strážmistr o pomoc londýnský Scotland Yard. Inspektor Walter Day a seržant Nevil Hammersmith však netuší, co je čeká. Musí bojovat nejen s nepřízní živlů, ale i s pověrčivostí místního obyvatelstva, které upřímně věří, že pták je znamením smrti a že pod zemí má doupě krvavá příšera. Navíc se celá vesnice pomalu, ale jistě propadá do neprobádané sítě starých štol. Než policisté s pomocí dr. Kingsleyho rozluští záhadu Černého kraje, musí odhalit nejedno temné tajemství a osvědčit, že mají nejen nervy, ale i svaly ze železa.... celý text

Žánr:
Literatura světová

Vydáno: , Argo
Originální název:

The Black Country


více info...

Přidat komentář

Randik
13.01.2020 5 z 5

Černý kraj je čtivý detektivní příběh odehrávající se v ponurém prostředí hornické vesnice i díky tomu je to děsivější a napínavější za mě plný počet.

jarin58
30.09.2019 4 z 5

Za mě napínavý příběh,atmosféra.U těchto knih mi ani nevadí občasná nelogičnost.Určitě se vrhnu na jedničku.


maxim248
17.09.2019 5 z 5

Líbí se mi,stejně jako Scotland yard,baví mě atmosféra 19.stol. Jen kdyby bylo víc takových autorů...poraďte,ale ne české..díky

trudoš
09.08.2019 3 z 5

Na to že má Černý kraj takřka o polovinu menší rozsah než předchozí Scotland Yard, je poměrně markantní, kolik vaty se povedlo Alexu Grecianovi do příběhu vložit. A nejde tu jen o „vstřícnou“ pohostinnost chudého obyvatelstva, ale i o nesmyslné jednání městských detektivů, jejichž prvním krokem za objevením zmizelé rodiny je vydat se do lesa. V noci. Co tam hodlali najít, je mi záhadou. Tady se krásně ukazuje rozdíl mezi tím, když spisovatel cíleně komponuje děj tak, aby ohromil čtenáře, místo toho, aby nechal vývoj událostí v rukou hrdinů, o nichž tvrdí, že přijeli záhadu rozlousknout. Ústřední motiv navíc kazí bezelstná naivita vyšetřovatelů, jež dává na srozuměnou, že žijí v kouzelných časech, kde neexistuje lidská bestialita. Od policejních veteránů bych čekal víc.
Každopádně atmosféru to má nádhernou a geniální je scéna, v níž Nevilovi usedne na židli sova, pročež jej všichni vesničané začnou přesvědčovat, že do čtyřiadvaceti hodin zemře. To jednomu na sebevědomí vážně moc nepřidá.

makemake
14.09.2018 2 z 5

Holčička našla voko. Tím bych to asi shrnul. Nebylo lidský, ale prasečí, a vlastně moc nemělo co dělat s vyprávěním, ve kterým jde do sraček celá divná poddolovaná vesnice, kde umře tolik lidí, že už vás to vlastně ani nešokuje, ani nepřekvapuje, nevim, asi mi nakonec bylo víc líto koně, co umrznul, než všech těch, za různých okolností zemřelých lidí. Konec dobrej, všechno dobrý, ještě, že ten hostinec shořel, neb jediný, co mi z tý knížky trochu bylo, tak zima, která se táhla celým příběhem - vlastně stejně studeně a bezbarvě jako ten příběh. Někdo prostě detektivky umí, jinej...to aspoň zkusí.

alenkacermi
01.06.2018 5 z 5

Kniha se četla moc dobře. A jestli je první díl ještě lepší,tak se těším.

Nestorkea
14.10.2017 4 z 5

Mně se to líbilo. Ze začátku to bylo hororové, čtu po večerech a bála jsem se jít na záchod, abych nepotkala Ohyzdu :-) Celkově tato kniha i předchozí dýchají starým temným Londýnem, hlavní postavy jsou sympatické a jejich možnosti zcela odpovídají době, ve které se děj odehrává.

Obelix15
17.09.2017 3 z 5

Kniha Scotland Yard se ke mně dostala vcelku náhodně. Po přečtení obsahu jsem se osmělil a knihu přečetl. Zanechala na mě dobrý dojem, proto četba druhého dílu s názvem Černý kraj na sebe nenechala dlouho čekat. Příběh mě po pár stranách velmi zaujal a to hlavně kvůli ponurému prostředí, počasí i kvůli postavám. Bohužel, asi jsem od knihy očekával víc. Oproti prvnímu dílu, kde se hlavní postavy mohli přetrhnout a vyšetřovali na nejrůznějších místech po celém Londýně, tady se prakticky vše točilo kolem kostela, hostince a dolu. Zápletka se jim prakticky začala řešit sama, jen s malou dávkou přičinění. Příběh i tak měl na můj vkus celkem málo postav a i přesto se příběh točil ani ne jen kolem poloviny. Konec knihy mi přišel zbytečně drastický. Vrcholem byla role Američana, který sice měl jasný cíl, ale hlavní postavy nijak zvlášť netankovalo, co tam vlastně dělal a co je vlastně zač. Za mě 3 hvězdy.

bosorka
10.10.2016 3 z 5

Myslím, že by skvěle fungovalo jako film nebo aspoň jako jeden díl nějakého povedeného seriálu. Zvlášť pro tu ponurou atmosféru - uhlí, sníh, vichřice. Vidím to v barvách.
Začátek byl slibný, nečte se to vůbec zle, ale postupně tak nějak bředne, přestane být natolik napínavé, aby se člověk nemohl dočkat rozuzlení. Možná zbytečně moc odboček. Taky jsem čekala daleko větší střety zaostalého pověrčivého venkova versus pokrokovějšího Londýna.

Hakuka00
29.09.2016 3 z 5

Po slibném prvním dílu jsem se těšila. To nadšení mi ale dlouho nevydrželo. Celé to bylo dost o nervy. Za to pochopitelně může ten formát, kdy postavy nemají ani zdaleka tolik informací a poznatků o světě jako čtenář. Kombinace rozdílných znalostí o světě a formátu, kdy má zločinec vlastní cheche part, asi není na moje nervy zrovna šťastná. Tentokrát mě to rozčilovalo víc. U některých postav jsem měla silné podezření, že se tam mihly, aby se mihly. Ale třeba je to jen pocit. Horší je, že zásadně nesouhlasím se závěrečnou řezničinou. Přijde mi to zbytečné, prvoplánovitě kruté a ve výsledku na nic. To si chtěl autor dokázat, že svět je zlý? Ono je to potřeba dokazovat?

dobama
22.08.2016 5 z 5

Jeden den a knížka je zavřena, dočtena a ještě teď mám nervy vyšponované jak o 2 čísla menší neoprenový oblek...
Rychlé, svižné, překvapivý konec ... Za mne velký palec nahoru a těším se na Scotland Yard

Mdarcy
20.05.2016 5 z 5

Scotland Yard byl zcela náhodná volba a příjemné překvapení, Černý kraj sice o malinko slabší, ale zápletka byla fajn. Oboje mě bavilo tak, že jsem si rovnou objednala v angličtině i Devil's workshop a Harvest man a v červnu se těším na Lost and gone forever. A až to vyjde v češtině, tak se dozvíte, jak se pánové poperou s bandou uprchlých vrahů, kteří budou decimovat různými způsoby obyvatele Londýna a do toho jim zdatně bude sekundovat ještě Jack Rozparovač, takže Walter a Nevill budou mít rozhodně o zábavu postaráno. Nebude chybět napětí, zranění, strach o blízké a objevování nových kriminalistických metod. Takže je určitě na co se těšit :)

vnimat_Krasu
10.05.2016 4 z 5

Scotland Yard sevřel jako svěrák, Černý kraj spíš hodně chce, ale ne a ne se zahryznout. Grecian se v krátkém románu snaží omráčit mrazem, popelem, mizející lokací i atmosférou vesnice. Až je toho všeho prostě moc. Detektivní případ je ale fajn, detektivové s lékařem vládnou a i třetí díl nejspíš přečtu za dva dny. Už aby to bylo.

petra1394
23.04.2016 4 z 5

Scotland Yard se mi popravdě líbil mnohem víc, tahle kniha měla až moc rychlý spád (celý příběh se vešel do 250 stran), což se někomu může vlastně líbit. Mně by nevadilo, kdyby byla kniha i 2x delší a propracovanější, celé se to pro mě semlelo tak nějak rychle. Ale samotný příběh se mi líbil, kniha je čtivá a ráda ji doporučím dál. :)

Štítky knihy

Anglie detektivní a krimi romány

Autorovy další knížky

Alex Grecian
americká, 1969
2015  79%Scotland Yard
2016  72%Černý kraj

Kniha Černý kraj je v

Přečtených66x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených1x
Knihotéce77x
Chystám se číst33x
Chci si koupit3x
dalších seznamech1x