Černý kotel

Černý kotel https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/23335/bmid_cerny-kotel-46Q-23335.jpg 4 16 7

Děj románu se odehrává za druhé světové války na Faerských ostrovech - malé zemičce uprostřed oceánu mezi Norskem a Islandem. Hlavními postavami knihy jsou obyvatelé městečka ležícího u zátoky oficiálně nazvané Královský lodní přístav, lidově zvané Kotel - vojáci, běženci, duše čisté i posedlé ďáblem, opory společnosti i její zapřisáhlí nepřátelé.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Svoboda
Originální název:

Den sorte Gryde , 1949


více info...

Přidat komentář

milan3144
22.11.2021

Tohle mně ale lautr nebavilo. Odkládám nedočtené a snad budu mít s další knihou šťastnější ruku.

ludek.n
24.02.2021 3 z 5

William Heinesen nás ve svém románě Černý kotel zavádí na Faerské ostrovy v průběhu druhé světové války. Přestože tady muži neumírají v přímém boji, ale při svých výpravách za obživou, jejich smrt zasahuje pozůstalé stejnou silou, jako kdekoli jinde ve světě. Heinesen nicméně nepíše válečný dobrodružný román, věnuje se spíše společenským a náboženským otázkám. Překvapivě zcela opomenul vytěžit atraktivitu lokality, do níž zasadil děj románu, a ten by se tak bez velkých úprav mohl odehrávat v podstatě kdekoli. Místopisu se opravdu dočkáme jen ve velmi sporadických a chudých dávkách. Nezbývá tedy, než vzít za vděk panoptikem postav, stálých i příležitostných obyvatel Kotle, kteří zde rozehrávají tragikomické drama. Snad aby doplnil nechvalně známou proklamaci „Pije jako Dán“, Heinesen nám nabízí rozsáhlou přehlídku opilců, fanatiků a smilníků, až se zdá, že pro Faeřany není nic důležitějšího než chlast, sex a Ježíš Kristus, přesně v tomto pořadí. Vyprávění díky tomu nabývá místy až absurdního zabarvení, kdy člověk neví, má-li se smát, plakat nebo křičet vzteky. Černý kotel mě bohužel nepřesvědčil, že by takovéto emoce měly ve spojitosti s knihou nějaký smysl.


smazenaryba
05.03.2019 5 z 5

Čierny kotol. Miesto, ktoré živí duše pokrivené a tie čisté doháňa k šialenstvu. Miesto, kde zvukovú kulisu vytvára poplašná siréna a rachot protileteckej obrany. Miesto, kde zaobstarávanie živobytia sa rovná hazardu so životom.

Heinesenov Čierny kotol nie je čitateľsky najústretovejšou knihou. Postáv je veľa, no ťažko si nejakú obľúbite. Sú to ľudia nedokonalí, často podlí, motivovaný sebectvom a pudmi. Opisy krás faerskej prírody tu taktiež budete hľadať márne. Zato dostanete dostatok špiny a bahna, strachu a beznádeje.

Dá sa nejak kritizovať kniha alebo autor? Ťažko. Je napísaná nádherne, má veľkú výpovednú hodnotu. Len je proste krutá, ako vie byť život sám.

Koka
09.01.2018 5 z 5

Život v nesnadných podmínkách, jaké si nedovedeme ani představit - ostrovní izolovanost znásobená izolovaností kvůli zaminovanému oceánu, těžké, dramatické osudy, moře jako zdroj bohatství i nástroj smrti, náboženský fanatizmus i pragmatické až zištné počínání. Panoptikum postav, které nám ani nemohou být blízké, neboť jejich život je tak jiný, evropskému - pevninskému nepodobný, že i jejich konání a názory jsou, musejí být "jiné".
Nesmírně čtivá, obohacující kniha, která mi přiblížila lokalitu "na konci světa". Po sbírce povídek Gamalielova posedlost další Heinesenova kniha, kterou chci mít pořád po ruce.

MOu598
19.07.2017 4 z 5

Četla jsem v červnu 2008. Podle mých poznámek:
Hůř se čte, málo vypravěčský ton.
Příběh městečka u moře v době krize závislost všech na jedné osobě, vlastníkovi obchodu, rejdařství, továrny a vlastně i lidí, o kterých rozhoduje. Setkává se zde náboženství a modlitební fanatismus, snaha osvobodit se a podroba, postavení ženy a vláda mužů, maloměšťáctví.
Připomíná Dittu od M.A. Nëxo.

pajaroh
07.07.2017 3 z 5

Faerské ostrovy - místo izolované a originální asi jako duše obyvatel. Román mi připomněl islandskou literaturu (K. Gudmundsson), nicméně autor se zaměřuje spíše na popisy lidí, jejich činů a duševních pochodů než na okolí. I když typologie hlavních postav byla rozmanitá, nepodařilo se mi do žádné vcítit a pochopit jejich chování a myšlenky (jen jsem si vzpomněla na frázi jednoho farmáře v Norsku, u kterého jsem pracovala: "na ostrovy nejezdi, tam jsou lidi JINÍ." :-) ).

Musvar
14.04.2017 5 z 5

Knížka o tom, jak to na světě chodí. Takže docela smutná. Ale napsaná je dobře.

Štítky knihy

dánská literatura Faerské ostrovy historické romány

Autorovy další knížky

William Heinesen
dánská, 1900 - 1991
1989  68%Dobrá naděje
1980  79%Černý kotel
1941  97%Na severu ostrov září
1975  91%Stratení muzikanti
1965  96%Gamalielova posedlost a jiné povídky

Kniha Černý kotel je v

Přečtených18x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce30x
Chystám se číst13x
Chci si koupit1x