Černošská poesie

Černošská poesie https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/189782/cernosska-poesie-189782.jpg 4 3 2

Souhrn poezie dvaasedmdesáti černošských básníků z více než patnácti zemí světa zahrnuje v nejrozmanitějších básnických formách intimní lyriku, agitační básně a mocnou poezii sociálního útisku. Čtenář tu nalezne nejen žalostná blues, písně z močálů a spirituály, trestanecké zpěvy a písně z harlemských kabaretů, ale také nejnovější tvorbu naplněnou již duchem odboje a revolty černých lidí, ponižovaných diskriminací.... celý text

Přidat komentář

denib
25.07.2018 4 z 5

Nemůžu říct, že by se mi líbila úplně každá báseň, což je u takového množství autorů logické. Hodně ale ano a některé mě vyloženě chytly za srdce. Líbilo se mi nejen střídání stylů, ale i témat. Pochopitelně má hodně prostoru téma rasové diskriminace, ale je tu třeba i milostná poezie. Básně jsou rozdělené podle místa původu, zvlášť USA, zvlášť třeba Jamajka atd. Zajímavé a příjemné. A ukázka:

PŘEHRADA

Nesmím ti hledět do očí,
na jejich ranní krásu;
nesmím se dívat na tvůj krok,
jak v slunečním jdeš jasu;

slyším, jak flétna z rákosí
by hrála nápěv něžný,
leč musím přitom tvářit se,
že pro mě hlas tvůj nezní;

nesmím tu jiskru lásky zřít,
jež plane na tvé tváři;
neboť já celý temný jsem,
a ty zas bíle záříš.

Další ukázky jsou ve vlákně Pod květy skořicovníku.

katerina4252
10.05.2016 5 z 5

Az na mensi vytky se mne kniha libi. Uvod je pekny a uvadi nas do toho, co tato sbirka nabizi a proc. Uvod mluvi o socialnim utlaku atd., je az podivne ze takova kniha vysla v komunismu. Take se dozvime kratkou historii utlaku a "stehovani narodu", tj. kam vsude byli cernosi z Afriky "exportovani". Zaber je jak na cernosskou poezii USA, tak na napriklad tropickou Afriku a Jizni Ameriku. Vyber se mne zda velmi pekny, je tam poezie odporu a socialni kritiky, ale i poezie vice mene spise libezna. Je to trochu jak cestovat casoprostorem.