Radhostov meč

Radhostov meč https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/55053/bmid_radhostov-mec-0fA-55053.jpg 4 376 43

ogan sa vrátil z kniežatstva mŕtvych, aby v svete smrteľníkov bojoval s besmi a temnými mocnosťami. Ako potomok černokňažníkov z Kančej hory však najprv musí vytrhnúť posvätný Krvavý oheň z pazúrov zlovoľných Belbohových prisluhovačov. To sa mu nepodarí bez rodového dedičstva, meča vojnového boha Radhosta. Pátranie po prastarej zbrani ho zavedie ďaleko na západ, kde kmeň Čechov ohrozujú Lučania pod vedením démonického kniežaťa Vlastislava. Černokňažník a jeho druhovia, vedma Mirena a vodca záhrobnej svorky Goryvlad, musia čeliť nielen vlastným nepriateľom, ale pripletú sa aj do vojny, ktorá otrasie stolcom přemyslovských kniežat. Juraj Červenák v druhej knihe cyklu Černokňažník ďalej rozvíja motívy z románu Vládca vlkov a opäť berie čitateľov na dobrodružnú cestu svetom slovanských hrdinov, bohov a démonov.... celý text

Žánr:
Romány , Literatura slovenská , Fantasy

Vydáno: , Artis Omnis
Originální název:

Radhostov meč. Druhá kniha trilógie Černokňažník , 2010


více info...

ctenarEva1Doy
ctenarEva1Doy
04.03.2024 5 z 5

Naprosto úžasná fantasy. Knihu jsem si maximálně užila. Směs dobrodružství, akce, humoru a hlavních postav, které prostě musíte milovat.. dokonalá kombinace krásně zasazená do prostředí Čech. Knize bych dala klidně deset hvězdiček a jdu "zhltnout" další Roganovi příběhy. Navíc, co já osobně moc oceňuji, přestože se jedná o sérii, knihy nekončí absolutně otevřeně, ale autor příběh (tedy jeho část) umí příjemně uzavřít, že se od knihy nezvedáte s pocitem, že Vám ji někdo v polovině vytrhl z ruky. Opravdu jsem si autora oblíbila. Moc doporučuji.

OlafSveinsson
OlafSveinsson
11.02.2024 4 z 5

Příběh Rogana se přesunul z území dnešního Slovenska do české kotliny. A přestože má vlastní důležitý úkol, zapojí se i do legendární Lucké války mezi Čechy a Lučany.
Příběh rychle ubíhá, krev stříká proudem, uťaté hlavy točí svůj poslední tanec, magické útoky létají vzduchem a hrdinové trousí drsné hlášky. Prostě parádní fantasy a tak se rovnou vrhnu do dalšího dílu.


mataj
mataj
20.01.2024 5 z 5

Série Černokněžník mě velmi baví. Je v ní správná dávka magie, legend i dobrodružství. Takové oddechové čtení, kde sice na každé druhé stránce stříká krev ale tak nějak to k tomu patří a čtenář drží hrdinům palce, ať vše přežijí bez újmy.

tlllk
tlllk
21.09.2023 4 z 5

Netreba očakávať nič sofistikované, na knihe je cítiť o niečo vyzretejšiu ruku ako pri prvom diele, autor sa našťastie stále pridŕža svojho lokálpatriotizmu, dej nám pekne odsýpa, ešte že je v audio store už je ďalší diel série.

Nuttelka
Nuttelka
09.06.2023 4 z 5

(Audiokniha)
Pokračování Rogana s jeho "partičkou" je opět jedno velké "dobrodrůžo" :-) Martin Finger umí skvěle navodit atmosféru, moc povedená audiokniha ze všech stran. Já "nepolíbená" Zaklínačem nemůžu posoudit, jak moc se autor inspiroval, takže jsem v tomto žánru pořád nováčkem :-) Hned si pouštím další díl..

JanusRay
JanusRay
13.03.2023

Pokračování Vladce vlků. Slovakia Conan musí získat měčiště které po smrti jeho polobožského otce ukryl jakýsi skřet. Proč to je zrovna meč a ne litinová pánev na které si může hrdina poté co rozlouskne pár hlav osmažit i vajíčka netuším.

PitoR
PitoR
25.02.2023 4 z 5

Moje prvé zoznámenie s tvorbou Juraja Červenáka. Na odporúčanie známeho, ktorý má „zmáknutú“ jeho tvorbu…

Aby som si vôbec dovolil hodnotiť toto dielo, prečítal som v jednom ťahu všetky tri knihy tejto série. Pri niektorých dejových zvratoch som sám sebe kládol otázku; skutočne si hľadal práve toto? Treba však mať na pamäti, že ide o kategóriu, v ktorej sa dej dokáže v okamihu zmeniť o 180 stupňov k dobrému alebo zlému. A pomoc hlavným hrdinom prichádza z miest, ktoré by ste nečakali. Dovolím si napísať, že v prvej časti sa autor ešte "hľadal", ale čítalo sa to samo. V dvojke a trojke je to už vyzretejšie, lepšie a aj zaujímavejšie.

...a neľutujem. Už mám dokúpené takmer všetky Červenákove knihy, takže postupne budem pokračovať v čítaní.

marco026
marco026
25.12.2022 4 z 5

Veľmi kvalitné pokračovanie, ktoré je o niečo lepšie ako prvá kniha zo série. Jediné, čo musím vytknúť je slabší začiatok oproti Vládcovi vlkov, ale zasa Radhostov meč má podľa môjho názoru oveľa lepšie finále.

Jaruš7
Jaruš7
23.12.2022 5 z 5

Pro pohodu k vánočnímu ruchu je poslech - audiokniha o prastarých legendách to pravé, co vlastenectví v této pošahané době pomůže nám slovanům si uvědomit, zač a s kým v krvavých střetech bojovali naši předkové.
Zdá se, že je nám třeba hrdinů i těch podivných s magickými vlivy, aby podstatu slovanského spojenectví proti barbarským nájezdům ochraňovali.
Další skvělý díl s Černokněžníkem Roganem v Čechách za vlády knížete Neklana.
Autor tvoří oživlé dějiny.

(Poznámka - intenzivně se mi vybavuje pro pohled na toto dílo použití jazyka z díla " Slávy dcera". Jazykolam jako past na protivníka.)

Jak záslužnou práci vykonal J.Palacký, když zdokonalil naši mateřštinu.)
Audiokniha i s přednesem skvělá.

Marek82
Marek82
19.03.2022 4 z 5

Druhý diel je v niečom lepší ako prvý, no ostal v podstate ľahko predvídateľným akčným B-čkom. Kým v prvom dieli mi to veľmi nevadilo, od druhého som čakal už viac. Najviac mi vadila absencia poriadnej zápletky - love story a boj vyzerá síce lákavo, ale absencia prekvapení, zaujímavých postáv a zvratov z toho miestami robilo predvídateľnú nudu. O hrdinov som sa nebál a miestami má prestávalo zaujímať, čo sa s nimi stane. Určite pôjdem aj do tretieho dielu, ale skôr ako fanúšik fantasy, nie preto, že by neboli lepšie knihy ako slovanský Rambo (teda Rogan)

Maud22
Maud22
16.10.2021 5 z 5

Rogan, potomek Černoboha, putuje s vědmou bojovnicí Mirenou a Goryvladem, obrovským vlkem, k Dagomirovi, aby pomohl v boji o svatyni Krvavého ohně. Na cestě se dostane k bývalému spolubojovníkovi knížeti Vlastislavovi, ten se však změnil v krutého vládce, jenž provádí lidské oběti a chystá se zmasakrovat kmen Čechů. Družina se rozroste o Dagomira (lesovika - že by lesní muž? Nevím, jak je to česky, radostně totiž pokračuju v četbě ve slovenštině) s magickými schopnostmi a o Lučany zajatou válečnou kořist Češku Běloslavu, vědmu. V Černém Roganovi se rozvíjejí zděděné černokněžnické dovednosti a získáním Radegastova meče s démonem zakletým uvnitř mu dává novou sílu, ale zároveň se démon zkouší zmocnit jeho duše. Je to parádní zapracování českých pověstí (o lucké válce, Neklanovi a tak podobně) do slovanské fantasy. No zatím Rogan do svatyně nedošel, ale jeho vztah s Mirenou doznal určitého zvratu a následně i pokroku, a to nejen po stránce tělesné. Těším se na další pokračování (a jak jinak, než ve slovenštině). :-)

ludek.n
ludek.n
20.09.2021 5 z 5

Dobrodružství Černého Rogana, vědmy Mireny a vůdce Černobohovy vlčí smečky Goryvlada pokračují. Hledání prastarého meče Krutomora zaplete trojici hrdinů do války Lučanů proti Čechům. Červenák v druhé knize Černokněžníka odhodil všechny laciné a kašírované propriety, jež mu motaly hlavu v předchozím díle, a cele se soustředil na příběh samotný. Uhnětl ho z krve, potu a slz, načež mu vdechl příchuť bájného hrdinného eposu. Tentokráte se žádné váhání nekoná. Pryč jsou pohádkové motivy, dojemné slzavé scény i Goryvladovo přešlapování v předsálí. Jede se na plný plyn s vypnutými airbagy. Tlakový hrnec je naládován výbušnou směsí a upouštění páry se děje po celou čtecí dobu. Skvostná finální erupce napětí na Turském poli má pak parametry výbuchu indonéské sopky Tambory v roce 1815. Rogan proti Moragovi, Čestmír proti Vlastislavovi, armáda Čechů proti armádě Lučanů… dobro proti zlu a temnotě. Jediný řádek, odstavec či stránka tady není navíc, stejně jako nechybí jediné slovo, aby Radhostův meč byl celistvý a úplný. Dovolil bych si na závěr ocitovat Miloše Ferka, který v doslovu uvádí, že „příběh je poselstvím, jehož oheň neuhasne, dokud bude v celém vesmíru alespoň jedno oko otevřené a jedno ucho naslouchající“. A oheň druhého Černokněžníka plápolá skutečně jasně a přesvědčivě, vysoko převysoko.

Luigi1
Luigi1
05.07.2021 5 z 5

Velice poutavé a čtivé.Sice je tu méně"vnitřností"ale magie to jistí.Jsem rád,že jsem mohl tuto trilogii číst

verense
verense
09.10.2020 3 z 5

O stupeň lepší, než první díl, ale souhlasím, že leckdy předvídatelné. NIcméně dobré počtení, máte-li v paměti Jiráskovy Staré pověsti české, Červeňák vám do nich vnese nevšední pohled...

slawa.cap
slawa.cap
05.07.2020 5 z 5

(SPOILER) Mireno proč??? Vím, že šlechetnost a věrnost nejsou její nejsilnější stránky, ale tohle jsem nečekal. I když to bylo několikrát naznačeno, člověk nevidí co vidět nechce. Výborné pokračování černokněžníkova příběhu. Ještě více historických reálií a ještě více řezničiny. Rozhodně nepřestanu dokud nedočtu celou ságu.

Oplak
Oplak
22.06.2020 4 z 5

Každý hrdina potrebuje Meč.
Artuš má svoj Excalibur. Na Černokňažníka čaká Radhostov meč.
Po jeho získaní stretne bratov Čechov a kedže tí majú 'trable', nenechá ich 'na holičkách'. Vlastislav oľutuje deň, keď naštval Černobohovho potomka. Objaví sa i prvý nepriateľ z Kančej hory, aby vyskúšal moc vlastníka Krutomoru.
Veľmi dobrý akčný príbeh.

* - ,,Ponáhľaj sa. Dag, to je tvoja vina, že sú z nás takí potentovaní! Ja som milý vlk v najlepších rokoch, ale ty si starý škaredý trpaslík!" -

yerry
yerry
16.09.2019 4 z 5

Čierny Rogan sa spoločne s vedmou Mirenou a vlčím vodcom záhrobnej svorky Goryvladom presunie viac na západ na územie dnešných Čiech, kde musí získať meč vojnového boha Radhosta. Tu sa ocitne uprostred vojnových udalostí Česko – Luckej vojny. Námet tu Červenák čerpá zo Starých pověstí českých, ktoré sa mali odohrať o takmer storočie neskôr ako príbeh opísaný v prvom zväzku. V knihe však bezprostredne nadväzujú, čo u fantasy nevadí…

Počet bohov utešene narastá. Živa, Radhost, spoznáš tu náprotivok Černoboga, ktorým je ako inak, samozrejme Belbog. Ich charakteristiky autor mení a prisudzuje im atribúty vlastné len jeho interpretácii. (Podľa niektorých výkladov, bol práve Belbog prejavom zoskupenia troch bohov: Svaroga, Perúna a Velesa. Podľa iných výkladov, je to len umelá konštrukcia a žiadny Černobog a Belbog v slovanskej mytológii nemá miesta.) Docela realisticky však vystihol, že žiadny z bohov sa so Slovanmi nemaznal. Tak ako Perún dokázal prinášať životodarný dážď, dokázal aj trestať a chtonický boh podsvetia – navu Veles, zasa pomáhal dobytku a pod.. Dualistické delenie na dobro a zlo tu odpadá, čo autor veľmi dobre pochopil napriek tomu, že subjektívne hodnotenia bohov jednotlivými postavami ponechal kvôli dramatickosti di­ela…

Tento druhý zväzok je o poznanie lepšie písaný ako zväzok prvý. Krvy a počet váľajúcich sa čriev, vnútorností a odťatých končatín sa scvrkol na únosnú medzu. Ešte stále to nie je veľdielo, ešte stále tomu niečo chýba (hlavne tie dialógy) ale číta sa to veľmi dobre…

Veronica.Key
Veronica.Key
15.11.2018 4 z 5

Přišlo mi, že děj byl trochu předvídatelný, ale jinak velmi pěkná práce! :-)

Stellia
Stellia
21.08.2018 5 z 5

Po Vládcovi vlkov som sa dostala aj k Radhostovmu meču a neľutujem. Červenák ma skrátka baví, viac ani netreba dodať...Radšej sa s chuťou pustím do Krvavého ohňa ;)

JanzPardubic
JanzPardubic
27.07.2018 5 z 5

Výborný apokryf na luckou válku! Moc se mi líbilo Červenákovo propojení Roganova příběhu se starými pověstmi českými, kdy oživil známé postavy a skvěle prohloubil a trochu pozměnil jejich charaktery. Postavil proti sobě vlastně dva archetypy vládce, bojechtivého vojenského vůdce Vlastislava a prozíravého (moudrého, až machiavelistického) vladaře Neklana (který si zcela ve shodě se středověkými medailonky moudrých vládců zvolil tuto "image", protože mu tělesná konstituce nedovolovala plnit i roli vojevůdce). Opět musím konstatovat výbornou gradaci děje. Ještě bych chtěl ocenit doslov Miloše Ferka a jeho velmi zajímavou tezi o písni o Vlastislavovi jako základu pověsti o lucké válce.