Radhostův meč

Radhostův meč https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/17775/mid_radhostuv-mec-KZ9-17775.jpg 4 376 43

Druhá kniha série Černokněžník. Rogan se z vůle Černoboha vrátil z Lesa věčnosti, knížectví mrtvých, aby ve světě smrtelníků válčil s běsy a temnými mocnostmi. Nejdříve však jako potomek černokněžnického rodu musí vyrvat posvátný Krvavý oheň z pařátů ďábelských Belbohových uctívačů. K tomu bude potřebovat své dědictví, meč válečného boha Radhosta. Pátrání po prastaré zbrani jej zavede daleko na západ, kde kmen Čechů ohrožují Lučané vedení démonickým knížetem Vlastislavem. Černokněžník a jeho druhové, vědma Mirena a vůdce záhrobní vlčí smečky Goryvlad, musí čelit nejen svým vlastním nepřátelům, ale navíc se připletou i do války, která otřese trůnem přemyslovských knížat…... celý text

Žánr:
Romány , Literatura slovenská , Fantasy

Vydáno: , Wales
Originální název:

Radhostov meč , 2004


více info...

Přidat komentář

ctenarEva1Doy
04.03.2024 5 z 5

Naprosto úžasná fantasy. Knihu jsem si maximálně užila. Směs dobrodružství, akce, humoru a hlavních postav, které prostě musíte milovat.. dokonalá kombinace krásně zasazená do prostředí Čech. Knize bych dala klidně deset hvězdiček a jdu "zhltnout" další Roganovi příběhy. Navíc, co já osobně moc oceňuji, přestože se jedná o sérii, knihy nekončí absolutně otevřeně, ale autor příběh (tedy jeho část) umí příjemně uzavřít, že se od knihy nezvedáte s pocitem, že Vám ji někdo v polovině vytrhl z ruky. Opravdu jsem si autora oblíbila. Moc doporučuji.

OlafSveinsson
11.02.2024 4 z 5

Příběh Rogana se přesunul z území dnešního Slovenska do české kotliny. A přestože má vlastní důležitý úkol, zapojí se i do legendární Lucké války mezi Čechy a Lučany.
Příběh rychle ubíhá, krev stříká proudem, uťaté hlavy točí svůj poslední tanec, magické útoky létají vzduchem a hrdinové trousí drsné hlášky. Prostě parádní fantasy a tak se rovnou vrhnu do dalšího dílu.


mataj
20.01.2024 5 z 5

Série Černokněžník mě velmi baví. Je v ní správná dávka magie, legend i dobrodružství. Takové oddechové čtení, kde sice na každé druhé stránce stříká krev ale tak nějak to k tomu patří a čtenář drží hrdinům palce, ať vše přežijí bez újmy.

tlllk
21.09.2023 4 z 5

Netreba očakávať nič sofistikované, na knihe je cítiť o niečo vyzretejšiu ruku ako pri prvom diele, autor sa našťastie stále pridŕža svojho lokálpatriotizmu, dej nám pekne odsýpa, ešte že je v audio store už je ďalší diel série.

Nuttelka
09.06.2023 4 z 5

(Audiokniha)
Pokračování Rogana s jeho "partičkou" je opět jedno velké "dobrodrůžo" :-) Martin Finger umí skvěle navodit atmosféru, moc povedená audiokniha ze všech stran. Já "nepolíbená" Zaklínačem nemůžu posoudit, jak moc se autor inspiroval, takže jsem v tomto žánru pořád nováčkem :-) Hned si pouštím další díl..

JanusRay
13.03.2023

Pokračování Vladce vlků. Slovakia Conan musí získat měčiště které po smrti jeho polobožského otce ukryl jakýsi skřet. Proč to je zrovna meč a ne litinová pánev na které si může hrdina poté co rozlouskne pár hlav osmažit i vajíčka netuším.

PitoR
25.02.2023 4 z 5

Moje prvé zoznámenie s tvorbou Juraja Červenáka. Na odporúčanie známeho, ktorý má „zmáknutú“ jeho tvorbu…

Aby som si vôbec dovolil hodnotiť toto dielo, prečítal som v jednom ťahu všetky tri knihy tejto série. Pri niektorých dejových zvratoch som sám sebe kládol otázku; skutočne si hľadal práve toto? Treba však mať na pamäti, že ide o kategóriu, v ktorej sa dej dokáže v okamihu zmeniť o 180 stupňov k dobrému alebo zlému. A pomoc hlavným hrdinom prichádza z miest, ktoré by ste nečakali. Dovolím si napísať, že v prvej časti sa autor ešte "hľadal", ale čítalo sa to samo. V dvojke a trojke je to už vyzretejšie, lepšie a aj zaujímavejšie.

...a neľutujem. Už mám dokúpené takmer všetky Červenákove knihy, takže postupne budem pokračovať v čítaní.

marco026
25.12.2022 4 z 5

Veľmi kvalitné pokračovanie, ktoré je o niečo lepšie ako prvá kniha zo série. Jediné, čo musím vytknúť je slabší začiatok oproti Vládcovi vlkov, ale zasa Radhostov meč má podľa môjho názoru oveľa lepšie finále.

Jaruš7
23.12.2022 5 z 5

Pro pohodu k vánočnímu ruchu je poslech - audiokniha o prastarých legendách to pravé, co vlastenectví v této pošahané době pomůže nám slovanům si uvědomit, zač a s kým v krvavých střetech bojovali naši předkové.
Zdá se, že je nám třeba hrdinů i těch podivných s magickými vlivy, aby podstatu slovanského spojenectví proti barbarským nájezdům ochraňovali.
Další skvělý díl s Černokněžníkem Roganem v Čechách za vlády knížete Neklana.
Autor tvoří oživlé dějiny.

(Poznámka - intenzivně se mi vybavuje pro pohled na toto dílo použití jazyka z díla " Slávy dcera". Jazykolam jako past na protivníka.)

Jak záslužnou práci vykonal J.Palacký, když zdokonalil naši mateřštinu.)
Audiokniha i s přednesem skvělá.

Marek82
19.03.2022 4 z 5

Druhý diel je v niečom lepší ako prvý, no ostal v podstate ľahko predvídateľným akčným B-čkom. Kým v prvom dieli mi to veľmi nevadilo, od druhého som čakal už viac. Najviac mi vadila absencia poriadnej zápletky - love story a boj vyzerá síce lákavo, ale absencia prekvapení, zaujímavých postáv a zvratov z toho miestami robilo predvídateľnú nudu. O hrdinov som sa nebál a miestami má prestávalo zaujímať, čo sa s nimi stane. Určite pôjdem aj do tretieho dielu, ale skôr ako fanúšik fantasy, nie preto, že by neboli lepšie knihy ako slovanský Rambo (teda Rogan)

Maud22
16.10.2021 5 z 5

Rogan, potomek Černoboha, putuje s vědmou bojovnicí Mirenou a Goryvladem, obrovským vlkem, k Dagomirovi, aby pomohl v boji o svatyni Krvavého ohně. Na cestě se dostane k bývalému spolubojovníkovi knížeti Vlastislavovi, ten se však změnil v krutého vládce, jenž provádí lidské oběti a chystá se zmasakrovat kmen Čechů. Družina se rozroste o Dagomira (lesovika - že by lesní muž? Nevím, jak je to česky, radostně totiž pokračuju v četbě ve slovenštině) s magickými schopnostmi a o Lučany zajatou válečnou kořist Češku Běloslavu, vědmu. V Černém Roganovi se rozvíjejí zděděné černokněžnické dovednosti a získáním Radegastova meče s démonem zakletým uvnitř mu dává novou sílu, ale zároveň se démon zkouší zmocnit jeho duše. Je to parádní zapracování českých pověstí (o lucké válce, Neklanovi a tak podobně) do slovanské fantasy. No zatím Rogan do svatyně nedošel, ale jeho vztah s Mirenou doznal určitého zvratu a následně i pokroku, a to nejen po stránce tělesné. Těším se na další pokračování (a jak jinak, než ve slovenštině). :-)

ludek.n
20.09.2021 5 z 5

Dobrodružství Černého Rogana, vědmy Mireny a vůdce Černobohovy vlčí smečky Goryvlada pokračují. Hledání prastarého meče Krutomora zaplete trojici hrdinů do války Lučanů proti Čechům. Červenák v druhé knize Černokněžníka odhodil všechny laciné a kašírované propriety, jež mu motaly hlavu v předchozím díle, a cele se soustředil na příběh samotný. Uhnětl ho z krve, potu a slz, načež mu vdechl příchuť bájného hrdinného eposu. Tentokráte se žádné váhání nekoná. Pryč jsou pohádkové motivy, dojemné slzavé scény i Goryvladovo přešlapování v předsálí. Jede se na plný plyn s vypnutými airbagy. Tlakový hrnec je naládován výbušnou směsí a upouštění páry se děje po celou čtecí dobu. Skvostná finální erupce napětí na Turském poli má pak parametry výbuchu indonéské sopky Tambory v roce 1815. Rogan proti Moragovi, Čestmír proti Vlastislavovi, armáda Čechů proti armádě Lučanů… dobro proti zlu a temnotě. Jediný řádek, odstavec či stránka tady není navíc, stejně jako nechybí jediné slovo, aby Radhostův meč byl celistvý a úplný. Dovolil bych si na závěr ocitovat Miloše Ferka, který v doslovu uvádí, že „příběh je poselstvím, jehož oheň neuhasne, dokud bude v celém vesmíru alespoň jedno oko otevřené a jedno ucho naslouchající“. A oheň druhého Černokněžníka plápolá skutečně jasně a přesvědčivě, vysoko převysoko.

Luigi1
05.07.2021 5 z 5

Velice poutavé a čtivé.Sice je tu méně"vnitřností"ale magie to jistí.Jsem rád,že jsem mohl tuto trilogii číst

verense
09.10.2020 3 z 5

O stupeň lepší, než první díl, ale souhlasím, že leckdy předvídatelné. NIcméně dobré počtení, máte-li v paměti Jiráskovy Staré pověsti české, Červeňák vám do nich vnese nevšední pohled...

slawa.cap
05.07.2020 5 z 5

(SPOILER) Mireno proč??? Vím, že šlechetnost a věrnost nejsou její nejsilnější stránky, ale tohle jsem nečekal. I když to bylo několikrát naznačeno, člověk nevidí co vidět nechce. Výborné pokračování černokněžníkova příběhu. Ještě více historických reálií a ještě více řezničiny. Rozhodně nepřestanu dokud nedočtu celou ságu.

Oplak
22.06.2020 4 z 5

Každý hrdina potrebuje Meč.
Artuš má svoj Excalibur. Na Černokňažníka čaká Radhostov meč.
Po jeho získaní stretne bratov Čechov a kedže tí majú 'trable', nenechá ich 'na holičkách'. Vlastislav oľutuje deň, keď naštval Černobohovho potomka. Objaví sa i prvý nepriateľ z Kančej hory, aby vyskúšal moc vlastníka Krutomoru.
Veľmi dobrý akčný príbeh.

* - ,,Ponáhľaj sa. Dag, to je tvoja vina, že sú z nás takí potentovaní! Ja som milý vlk v najlepších rokoch, ale ty si starý škaredý trpaslík!" -

yerry
16.09.2019 4 z 5

Čierny Rogan sa spoločne s vedmou Mirenou a vlčím vodcom záhrobnej svorky Goryvladom presunie viac na západ na územie dnešných Čiech, kde musí získať meč vojnového boha Radhosta. Tu sa ocitne uprostred vojnových udalostí Česko – Luckej vojny. Námet tu Červenák čerpá zo Starých pověstí českých, ktoré sa mali odohrať o takmer storočie neskôr ako príbeh opísaný v prvom zväzku. V knihe však bezprostredne nadväzujú, čo u fantasy nevadí…

Počet bohov utešene narastá. Živa, Radhost, spoznáš tu náprotivok Černoboga, ktorým je ako inak, samozrejme Belbog. Ich charakteristiky autor mení a prisudzuje im atribúty vlastné len jeho interpretácii. (Podľa niektorých výkladov, bol práve Belbog prejavom zoskupenia troch bohov: Svaroga, Perúna a Velesa. Podľa iných výkladov, je to len umelá konštrukcia a žiadny Černobog a Belbog v slovanskej mytológii nemá miesta.) Docela realisticky však vystihol, že žiadny z bohov sa so Slovanmi nemaznal. Tak ako Perún dokázal prinášať životodarný dážď, dokázal aj trestať a chtonický boh podsvetia – navu Veles, zasa pomáhal dobytku a pod.. Dualistické delenie na dobro a zlo tu odpadá, čo autor veľmi dobre pochopil napriek tomu, že subjektívne hodnotenia bohov jednotlivými postavami ponechal kvôli dramatickosti di­ela…

Tento druhý zväzok je o poznanie lepšie písaný ako zväzok prvý. Krvy a počet váľajúcich sa čriev, vnútorností a odťatých končatín sa scvrkol na únosnú medzu. Ešte stále to nie je veľdielo, ešte stále tomu niečo chýba (hlavne tie dialógy) ale číta sa to veľmi dobre…

Veronica.Key
15.11.2018 4 z 5

Přišlo mi, že děj byl trochu předvídatelný, ale jinak velmi pěkná práce! :-)

Stellia
21.08.2018 5 z 5

Po Vládcovi vlkov som sa dostala aj k Radhostovmu meču a neľutujem. Červenák ma skrátka baví, viac ani netreba dodať...Radšej sa s chuťou pustím do Krvavého ohňa ;)

JanzPardubic
27.07.2018 5 z 5

Výborný apokryf na luckou válku! Moc se mi líbilo Červenákovo propojení Roganova příběhu se starými pověstmi českými, kdy oživil známé postavy a skvěle prohloubil a trochu pozměnil jejich charaktery. Postavil proti sobě vlastně dva archetypy vládce, bojechtivého vojenského vůdce Vlastislava a prozíravého (moudrého, až machiavelistického) vladaře Neklana (který si zcela ve shodě se středověkými medailonky moudrých vládců zvolil tuto "image", protože mu tělesná konstituce nedovolovala plnit i roli vojevůdce). Opět musím konstatovat výbornou gradaci děje. Ještě bych chtěl ocenit doslov Miloše Ferka a jeho velmi zajímavou tezi o písni o Vlastislavovi jako základu pověsti o lucké válce.