Černoch z lodi Narcissus

Černoch z lodi Narcissus https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/313294/bmid_cernoch-z-lodi-narcissus-Xci-313294.jpg 5 7 3

Joseph Conrad ve svém románu nastoluje stale aktuální otázky rasismu, soucitu, solidarity a smyslu lidského života vůbec. Černoch z lodi Narcissus: Námořní příběh patří mezi nejpodařenější Conradovy rané práce. Současně jde o přelom v jeho tvorbě, jelikož právě touto knihou začíná jeho zralé období. Předmluva ke knize, kterou Conrad sám napsal, je pak považována za manifest literárního impresionismu a řadí se k jeho nejvýznamnějším nebeletristickým textům. Titulní postava knihy, západoindický černý námořník James Wait, se plaví na obchodní lodi z Bombaje do Londýna. Po cestě onemocní tuberkulózou. Jeho osud vzbuzuje v některých námořnících soucit, jiní k němu zůstávájí lhostejní. Pět námořníků ho za bouře s nasazením života zachrání z kajuty, zatímco kapitán Alistoun a veterán Singleton si dál hledí svého. V Čechách už vyšlo téměř kompletní Conradovo dílo. Černoch z lodi Narcissus: Námořní příběh je snad posledním Conradovým větším textem, který zatím nebyl do češtiny přeložen.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Pulchra
Originální název:

The Nigger of the "Narcissus" , 1897


více info...

opic 12
opic 12
15.02.2024 4 z 5

O půlnoci zazněl pokyn ke skasání přední a bezanové košové plachty.
Za neúprosného dotírání živlů se muži s nadlidským úsilím vydrápali po lanoví,ulehčili drásavému plátnu a bezmála zchváceně se zas sesoukali dolů.
Pak jen tiše supěli a dál snášeli,jak do nich moře surově řeže.Možná poprvé v historii obchodního lodstva chlapi,vyzvaní k odchodu na ubikaci,neslezli z paluby a zůstali jako přimrazení kouzlem urputné lítice.
Při ukrutném závanu se k sobě choulili a šeptali si: Větší fukejř se nevidí.
Fujavice je vzápětí s huronským rykem vyvedla z omylu a zarazila jim dech zpátky do krku.
Trošulinku náročnější čtení bez odstavců,ale jinak poutavé a důraz na psychologii a strádání vs. sounáležitost námořníků. Tím ovšem samozřejmě není myšleno něco ve stylu ostrova pokladů nebo Robinsona Crusoe :)

Ctucomamrada
Ctucomamrada
23.09.2022 5 z 5

Líbí e mi příběhy odehrávající se na moři. Tenhle není moc známý, ale rozhodně stojí za pozornost, doporučuji ho všem.


zarivybagr
zarivybagr
08.01.2022 4 z 5

(SPOILER) Výborná kniha, jenž se dá číst hned několika způsoby, respektive nabízí více čtenářských darů. Říci, že jde o dobrodružný román, když jejím tématem je putování lodi po mořích, není přesné - Conrad vychází z vlastních bohatých zkušeností námořníka, jde spíše o impresivní realismus, s velmi silným akcentem psychologickým a filosofickým.

Ten přináší silnou atmosféru sociálně uzavřeného prostředí dlouhé námořní cesty, při níže se námořníci dostávají do krajních situací, které zvýrazní jejich charaktery a Conrad umí výtečně přecházet ze zaměření na psychologii jednotlivé postavy ke kolektivním, dramatickým scénám, v nichž se dotýká mistrovství Dostojevského ve stejné oblasti.

Jeho figury jsou víceznačné, proměnlivé a samotná hlavní postava James Wait je více, než rozporuplná. Zpočátku se zdá být simulantem, který využívá lehké onemocnění k placené plavbě bez nutnosti pracovat. Jenže postupně pod tlakem vlastního přesvědčování a pod péčí na jedné straně, ale i ataky dalších námořníků, nemoci opravdu propadá a velmi překvapivě v závěru knihy umírá.

Námořnická zkušenost, kdy jsou v zásadě cizí lidé donuceni situacemi plavby být ve velmi vypjhatě osobním kontaktu, spolupracovat a spolužít, aby se pak po přistání lodi každý rozešli po svém a silné vazby nechali za sebou na moři, je neobvyklá. Pro samotného autora, jako i pro tehdejší námořníky však běžná.

Scéna námořní bouře, která zhruba v polovině knihy loď Narcissus převrátí na bok a posádka bojuje o holé přežití, ale i možnost další plavby, je nesmírně plastická a podle mě tvoří vrchol románu.

A po dočtení zůstává mnoho otázek, nejen impresí jedinečného děje, otázek zosobněných různými postavami, i exotikou života na moři jako takového. Výtečná kniha.

Štítky knihy

anglická literatura

Autorovy další knížky

Joseph Conrad
polská, 1857 - 1924
2010  78%Srdce temnoty
2004  77%Lord Jim
2006  74%Srdce temnoty / Na pokraji sil
1957  69%Hranice stínu
2011  79%Před očima Západu

Kniha Černoch z lodi Narcissus je v

Přečtených7x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce3x
Chystám se číst6x
Chci si koupit1x