Černobyl. Historie jaderné katastrofy

Černobyl. Historie jaderné katastrofy https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/405558/bmid_cernobyl-historie-jedne-katastrofy-oIC-405558.jpg 4 404 123

O Černobylu komplexně a bez cenzury Tento hrubý nástin vystihuje, co se v dubnu 1986 odehrálo v Černobylské jaderné elektrárně. Autor vás seznámí s genezí sovětského jaderného výzkumu, konstrukcí dvou hlavních typů reaktorů užívaných v SSSR, s jejich přednostmi i chybami. Nastiňuje i výstavbu jaderné elektrárny u Černobylu, spojenou s problémy i proslulou sovětskou fušeřinou. Hlavní část knihy je zaměřena na události, které vedly k explozi reaktoru č. 4. Kniha ilustruje zmatek technického personálu elektrárny, který nebyl schopen zjistit, co se vlastně stalo, i velmi nepružnou reakci ze strany místních i celostátních orgánů. Popsáno je úsilí hasičů o zvládnutí požáru na vybuchlém bloku 4 i jejich v mnoha případech tragické osudy. Autor v knize odhaluje nedostatky sovětského způsobu zvládání této události, snahu sovětských úřadů všech úrovní o zatajení černobylské exploze, a to nejen před zahraničím, ale především před vlastními občany. Kniha dokládá, že tato snaha o utajování je nakonec korunována nezamýšleným a pro SSSR v podstatě fatálními vývojem v radioaktivitou postižených republikách.... celý text

Literatura faktu Historie
Vydáno: , Jota
Originální název:

Chernobyl. History of a Tragedy , 2018


více info...

Přidat komentář

tami1
16.04.2024 5 z 5

Kniha, která velmi komplexně seznamuje s událostmi kolem nehody v Černobylu. Je vidět obrovská práce se sbíráním materiálů a historických svědectví. Klobouk dolů před autorem, že takto bravurně zvládl obrovský rozsah materiálů a dokázal jej přetvořit v toto dechberoucí dílo.
Mě nejvíc uchvátil podrobným přiřazením událostí do politického kontextu.
Překvapená jsem nebyla z věčného utajování a zatloukání, to jsem čekala. Zhrozená jsem byla hlavně z naprosté naivity a neschopnosti vidět důsledky a to i od lidí, kteří měli být odborníky na jádro. Tohle zřejmě nepochopím nikdy.

vvikingg
06.02.2024 5 z 5

Pár pořadů i článků o Černobylu shlédnuto i přečteno, jsem starší ročník a katastrofu velmi dobře pamatuji, tehdejší soudruzi v ČSSR jen mlžili, nemohli zradit sovětské soudruhy, takže prosazení závodu míru a účast našich cyklistů byl jen hazard a soudružská solidarita. Informací v době havarie moc nebylo a cením si tehdejšího prohlášení předsedy české mykologické společnosti M. Smotlachy. Tehdy po havárii rostly houby opravdu všude a v ohromném množství. Smotlacha přiznal veřejně zvýšenou radiaci u hub a před konzumací radil nechat houby máčet ve slané vodě, což dnes vyvolá možná úsměv na tváři ale snaha byla. Češi jak známo si dělají srandu ze všeho a tehdy koloval vtip, jsou jablka z oblasti Černobylu poživatelná ? ano jsou jen ohryzek musíme zakopat 1 metr hluboko do země. Kniha není vůbec špatná , doporučuji.


Kosta96
04.02.2024 4 z 5

Velmi zajímavé čtení o historii jaderné havárie. Co se dělo před ní? Proč byly používány levnější prototypy jaderných reaktorů, či jak byla před operátory v elektrárně zakryta konstrukční vada (kterou jen z budovatelské socialistické lenosti nikdo neopravil), a která nakonec způsobila katastrofu. Ta byla nejdříve komunistickou partají v Moskvě podceňována, skrývána. Teprve po nějakém čase dochází komisi, která příčinu i důsledky havárie zkoumá, jak velký je její rozsah a co všechno bude potřeba udělat, aby se nestala ještě větší katastrofa. Seriál od HBO je skvělý. Pokud ovšem chcete pochopit historické a politické souvislosti havárie, a zároveň se něco dozvědět i o tom, jakým způsobem se proměnil jaderný průmysl po postupném rozpadu SSSR, tak tuto knihu doporučuji.

Vojslava
09.12.2023 4 z 5

Velmi nadprůměrné čtyři hvězdy a jsem velmi ráda, že mi tuhle knihu synovec doporučil - o tématu jsme si několikrát povídali a on objevil tohle. Vysoce čtivá literatura faktu (každý autor tenhle styl neovládá), která se nevyhýbá kontextům, což vysoce oceňuji, pro pochopení celé problematiky je potřeba mít opravdu široký vhled do spousty oborů. A přiznávám, že v pasážích popisujících průběh katastrofy se mi fyzicky skoro dělalo zle, sugestivnost líčení textu nelze upřít. Za mne skoro za plný počet a má-li čtenář dost trpělivosti prokousat se úvodem, rozhodně nebude litovat.

mila2411
06.11.2023 4 z 5

Po sqělém seriálu jsem se chtěl dozvědět více faktů a hlouběji nahlédnout do toho co se stalo... tato knížka je někde mezi vyprávěním a prostou faktickou literaturou. Spoustu věcí jsem se dozvěděl, v tv opravdu nebylo zdaleka vše.

tomas1794
10.10.2023 5 z 5

Černobyl je pro mě lákadlem a záhadou v jednom. Seriál HBO ve mně vyvolal chuť se o téma Černobylu zajímat o to více, a chuť porovnat ho s realitou, kterou tato kniha popisuje velmi detailně. Je to psané velmi čtivou formou, děj odsýpá, a neměl jsem ani pocit, že bych se v postavách ztrácel. Dozvěděl jsem se jak o průběhu nehody minutu po minutě, tak o politické situaci před i po výbuchu, a nakonec i o soudním procesu, který z pohledu "práva" příběh "zakončil". Knihu hodnotím velmi nadprůměrně.

Kortez
21.08.2023 5 z 5

Audiokniha. Poslouchano v aute a reknu vam, ze cesta utikala neskutecne. Kazda informace byla zajimava, ne kazda literatura faktu je takhle poutave poskladana. O deni v Cernobylu uz jsem par krat zakopnul takze mnohe veci jsem si jen utvrdil, no co do sire a komplexnosti problematiky je tohle dilo podle mne nejkvalitnejsi.

zedir
14.08.2023 4 z 5

Ta část, v níž autor popisuje období před katastrofou a poté bezprostředně po ní, se čte jedním dechem. Jak se s plynoucím časem těžiště zájmu posunuje od samotné elektrárny více do politiky a interních následků pro celý SSSR, kniha již nebyla tak čtivá, ale rozhodně jako celek zůstává velmi dobrou knihou.

Tano
21.07.2023 5 z 5

Dobře ucelený náhled na celou éru elektrárny Černobyl - začátek ještě před stavbou, motivy režimu k výstavbě a přehazování "horkého bramboru" mezi ministerstvy až brambor skončil u těch, kteří úplně nevěděli co s ním, přes fungování, výbuch, následky na zdraví, životní prostředí, ale i politiku a následnou finanční situaci, až končíme prakticky v dnešní době, kdy ještě autor zmiňuje i anexi Krymu Ruskem.
Vzhledem k tomu, že mě téma Černobylu a jádra zajímá dlouhodobě, tak pro mě byla kniha fajn shrnutím a hlavně nastíněním politického pozadí. Odbornou rešerši bych z toho teda nepsala, protože opravdu všechny informace nejsou úplně správné, dochází k fyzikálním přežbleptům, nebo chybnému vysvětlení, nicméně někomu jako jsem já to nevadí, odborníka to nezmate a laik to nepozná :D
Akorát když si vezmu, kolik různých postaviček v knize vystupuje a v jakých politických funkcích, o kterých běžně v souvislosti a Černobylem neslyšíme, tak bych si přístě snad kreslila pavouka "kdo, co s kým a proč" trochu asi jako u Silmarilionu od Tolkiena.

ToVy
25.06.2023 4 z 5

Velmi poutavé čtení, opravdu se mi líbolo, jak bylo napsané.

santa1212
11.06.2023 4 z 5

Poslouchal jsem jako audioknihu a výborné dílo. Skvělé z pohledu komplexnosti informací, ale velmi dobře zpracované i literárně.

Case
08.06.2023 2 z 5

Kniha, kterou bych zařadil vedle Součka nebo Browna. Zajímavá a dobře čtivá, ovšem plná nesmyslů a o nic se neopírajících "faktů". Jako beletrie prima, jako kniha faktu nikoliv.

Kerriova
11.05.2023 5 z 5

V téhle knížce je možná pár nepřesností. Autor nebude možná úplně objektivní. V každém případě je podle mého názoru opravdu hodně podrobná a poskytuje pohled z mnoha různých úhlů. Není to žádná suchopárná nuda, je to čtivé a zajímavé.

dlabikk
21.02.2023 4 z 5

Zajímavá a poučná kniha o tradédii jaderné elektrárny, která mohla tragicky zasáhnout i do našich životů.

Hadati
01.09.2022 5 z 5

Kniha se zabývá tématem Černobylu velmi podrobně, přesto je psaná tak, aby ji dokázali porozumět i laikové. Kniha je rozdělena do několika částí. První se zabývá politickým zákulisím, vztahu Sovětského svazu, resp. Ruska, k Ukrajinské svazové republice, k historii černobylského území a ke stavbě a zprovoznění Černobylské jaderné elektrárny. Následuje osudný den katastrofy a reakce vedoucích pracovníků, politiků či vědců, řešení potíží s hašením reaktoru, obavy z toho, že výbuch byl jen předehrou k něčemu horšímu. Kniha pokračuje problematikou zveřejňování informací v zemi, která je zvyklá špatné zprávy zatajovat, jak před svými občany, tak před světem. Procesem, který neměl za úkol soudit skutečné viníky, ale jen najít vhodné obětní beránky. A končí politickými, ekonomickými a ekologickými důsledky, které mají význam až do současnoti.

Kniha byla vydána v roce 2018, takže dokáže zohlednit i osudovost, jakou měly dohody o odzbrojení jaderných zbraní, které Ukrajina splnila, k tomu, že se stala obětí agresivního Ruska při útoku na Krym, kdy zjistila, že různé závazky, na které se spoléhala, jsou jen prázdné sliby, které nemá nikdo v úmyslu dodržovat.

Autor se pak snaží hledět na celou popisovanou situaci nezaujatě, jako historik, kterým je, přestože občas naznačí své sympatie. Zejména to je cítit u procesu s ředitelem elektrárny Brjuchanovem, inženýry Ďatlovem a Fominem, na které byla svalena veškerá vina. Zejména pokud jste viděli seriál Černobyl, který měl premiéru v roce 2019, a ve kterém jsou vykresleni jako zločinci bez svědomí, si o nich nejspíš trochu upravíte své přesvědčení.

J.Clouseau
27.07.2022 3 z 5

Po té euforii po seriálu Černobyl jsem se nemohla dočkat, až si tuto knihu přečtu. Bohužel mě zase až tak moc nechytla..

Mishi
28.06.2022 3 z 5

Příběh Černobylu je zde popsán včetně opravdu širokého kontextu. Na jednu stranu je to samozřejmě skvělé, protože "vše souvisí se vším". Na druhou stranu jsem se ztrácela v množství jmen a ta politika na konci už mě moc nebavila.

minirock
03.04.2022 5 z 5

Na jaderné elektrárně dělám přes 40 let takže je mi tohle téma dost blízké ale do podobné situace bych se samozřejmě nikdy dostat nechtěl. Ono by to dneska už ani nešlo, tento typ reaktoru u nás není a bezpečnost je u nás vždy na prvním místě. A žádná strana ani vláda už do ničeho nekecá. To bylo snad na celé té věci nejhorší jak se každý bál cokoliv podniknout a čekal až co rozhodnou ti "nahoře" kteří ale bohužel o celé situaci věděli nejméně a o jejím řešení už vůbec nic. A když už byla katastrofa hotová, snažili se to aspoň co nejvíce ututlat před domácími i před světem. Opravdu výborně napsané, oproti hodně dobrému televiznímu seriálu který byl skvělý vizuálně, je kniha mnohem popisnější a podrobnější. Když si člověk uvědomí jak blízko jsme tehdy v dubnu 1986 byli na pokraji zničení celé Evropy tak z toho mrazí ještě dnes ...

Canniosh
24.01.2022 5 z 5

Naprosto geniálně čtivě sepsaná fakta o této katastrofě. To, k čemu v tu noc došlo i jaké to mělo okamžité akce, o tom se už dnes všeobecně ví hodně, a další hromady informací lze najít na webu. I přesto detailní popis oné osudné noci a dní následujících byla skvělá a oproti webovým informacím (logicky) i daleko daleko podrobnější. Tato kniha ale zahrnuje i něco, co jinde chybí, a tím jsou události a životní osudy protagonistů před katastrofou, jakožto pak i události na národní i mezinárodní úrovni, které následovaly i spousty let potom; a to mě bavilo, číst si o souvislostech s rozpadem SSSR, o prvotních samostatně ukrajinských krocích ve spojitosti i s ekonomickou nákladovostí likvidací, jednání s velmocemi o dalších krocích. Bravo, jedna z nejlepších faktografických knih, co jsem kdy četl.

midloch
03.01.2022 4 z 5

Poslechnuto jako audiokniha. Skvělé zpracování poměrně náročného tématu (náročného, protože dodnes se člověk může setkat s řadou nepřesností a chyb v různých televizních dokumentech). I zde se vyskytují drobné faktografické nepřesnosti (hlavně z výpovědí osobních účastníků protože tyto části popisují jejich osobní vnímání dané situace, nikoliv přesnou skutečnost), ale každopádně hodně dobrá kniha.

Štítky knihy

atomová energie radiace Černobyl zamoření jaderná energetika katastrofy jaderné elektrárny

Autorovy další knížky

Serhii Plokhy
americká, 1957
2019  87%Černobyl. Historie jaderné katastrofy
2023  94%Brány Evropy: Dějiny Ukrajiny

Kniha Černobyl. Historie jaderné katastrofy je v

Právě čtených28x
Přečtených538x
Čtenářské výzvě97x
Doporučených39x
Knihotéce317x
Chystám se číst286x
Chci si koupit79x
dalších seznamech8x