Černí čarodějové

Černí čarodějové https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/127739/cerni-carodejove-127739.jpg 3 19 2

Nad ostrovy Moonshae se opět vznáší stín zla a hrozba návratu nadpřirozených příšerných sil. Rada temných čarodějů si podrobila vůli Vznešeného krále. Armáda zrůd a zombií vedená Baalem, nejvyšším božstvem smrti a zmaru, ohrožuje mírumilovné Ffolky, zatímco na trůn nastupuje loutkový král… V téže době mladá druidka Robyn zápolí se svými nově nabytými schopnostmi a princ Tristan Kendrick usiluje o naplnění svého dědického práva. Musí se spojit s dětmi Bohyně a střetnout se s obávanými Černými čaroději. Tento souboj zpečetí osud ostrovů Moonshae. Fantastičtí noví tvorové, pochmurné události a podivné historie zaplňují tento druhý díl trilogie Moonschae.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Návrat
Originální název:

Black Wizards , 1988


více info...

Přidat komentář

Morgana
26.04.2018 2 z 5

Na můj vkus je tam strašně moc boje, zdlouhavě popisovaného, prakticky se buď bojuje nebo se za bojem přesouvají. Další co mě tak trochu nesedí je, že odlišné rasy nežijící spolu ani nijak blízko sebe, vyznávají stejného boha. Celkově mě kniha přijde dost překombinovaná, jakmile se něco zauzlí, tak okamžitě jim spadne řešení do klína aniž by si nad tím nějak víc lámali hlavu. Většinu knihy jsem se dost nudila, prostě to není kniha podle mého gusta.

Gordonlord
06.09.2017 3 z 5

Druhá kniha ze série Moonshae je skutečně o třídu lepší než první díl. Opět se nám vrací smělí hrdinové Tristan, Robyn, Pawldo a Daryth. Tentokrát bojují s hrozbou šesti spolčených černých čarodějů, ovládajících slabomyslností očarovaného krále a na rozkaz zlého boha Balla osnují pomstu proti Tristanovi, za zničení bestie Kazgarotha.

Samozřejmě i tento příběh je zasazen do mého oblíbeného světa FORGOTTEN REALMS, kde jsou hrdinové čestní, smělí a morální, zloduchové černí, temní a zlí, hrdinům sekundují vtipní půlčíci, statní, houževnatí a tvrdí trpaslíci a všude pobíhají elfové, létají draci a vůbec se všechno řídí pravidly tradičního, pravověrného, naivního fantasy devadesátých let (i přesto, že kniha byla napsaná v roce 1988) tak, jak ho mám rád a se vším všudy.

A v tomto dobrodružství hlavní hrdina cestuje světem, aby spolu se svým rivalem ve snaze o získání královské koruny, lordem Pontswainem, dojeli za hlavním králem, který je má rozsoudit a po cestě objevují mýtické království ponořené pod oceánem, bojují se sahuaginy, obry, s vrahy, navazují kontakt v lesním království s vyhnaným lordem - psancem O´Rourkem a celkově zažívají košatá a smělá dobrodružství přesně ve stylu tohoto žánru, ve své nejklasičtější formě a ve velmi solidní podobě.

Ovšem ani moje nezlomná láska k Forgotten Realms a k pravověrné klasice mi nezabrání být objektivní. Douglas Niles píše totiž hodně naivní formou vyprávění, takže nám zde sice naservíruje výrazné a jasně konturované postavy, jako je půlčík Pawldo, druidka Robyn, zlý černokněžník Cyndre, nebo lesní zbojník Hugh O´Roarke, ale žel, neprokreslí je tak detailně, abychom měli skutečně pocit, že je intimně známe a není tudíž šance se s nimi nějak hlouběji sžít. Prostě poznání postav zde nejde nijak pod povrch. Další vadou na kráse je vcelku kostrbatý a jednoduchý styl vyprávění, tak nějak jako když vám pán jeskyně při hraní dračáka nastíní dobrý příběh. Ale jenom dobrý. Vynikající čtenářský požitek plný zvratů, poutavých postav, dech beroucího děje a šmakózních situací se zde vážně nekoná. A trochu to celé sráží i závěrečná bitva, která skončí dost hloupou" deus-ex machinou".

Ale i přes mé výtky je to velmi solidní kus fantasy a já dost lituji, že mimo Drizzta se už asi nikdy s žádnou další knihou z tohoto světa FORGOTTEN REALMS v češtině nesetkáme. Protože takto naivním, ale přesto svým způsobem neskutečně krásným a nostalgicky magickou aurou opředeným příběhům z žánru fantasy již odzvonilo. Doba velí realističtějším a syrovějším vyprávěním ve stylu Hry o Trůny. Škoda.


Autorovy další knížky

Douglas Niles
americká, 1954
1995  63%Bestie na Moonshae
1996  70%Železný helm
1995  68%Temná studna
1997  68%Opeřený drak
1995  66%Černí čarodějové

Kniha Černí čarodějové je v

Přečtených44x
Knihotéce61x
Chystám se číst8x
Chci si koupit3x
dalších seznamech1x