Černé tajemství Karla IV.

Černé tajemství Karla IV. https://www.databazeknih.cz/img/books/70_/70252/cerne-tajemstvi-karla-iv-70252.jpg 5 20 10

Kniha o podivuhodných setkáních, nečekaných souvislostech a soukromém životě manželů Tomášových. Těchto necelých 500 gramů myšlenek, které byste měli držet v ruce , je v podstatě takový mysticko-filozoficko-humoristický příběh. Přináší ucelený pohled na svět, podaný čtivou formou jako dialog mezi autorem, jistým svérázným jaderným fyzikem, duchovními Mistry Mílou a Eduardem Tomášovými, vybranými pražskými hasiči a dalšími experty. Řeší se zde základní otázky smyslu lidské i vesmírné existence, proč je na světě zlo, je-li vůbec nějaký rozdíl mezi Bohem a Ďáblem a co bude po smrti. Sečteno a podtrženo: je to návod k usnadnění a zkvalitnění života, jednoduché a logické vysvětlení i těch největších záhad.... celý text

Přidat komentář

EL.ZA
12.07.2021 5 z 5

Perfektní. Až na markelu...

cinapo
15.01.2021 5 z 5

Ohromně vtipně podané vyprávění plné úvah o "nesmrtelnosti chrousta". Chechtala jsem se kolikrát tak, až mi tekly slzy. Kniha patří mezi mé nejoblíbenější a těším se, až si ji znovu přečtu.
P.S Nejsem fanda makrely :-)


zuzanarak
19.12.2019 5 z 5

Zajímavá, zábavná..trochu jsem byla v rozpacích z občasných sprosťáren, ale v podstatě jsem možná duchovnější knihu nečetla:)

vachtova.libena
06.09.2017

.................fakt nááááááááááádhera.......... a koho pobouří hovno či jiný výraz, tak má ještě čas................. je to četba duchovní skrz naskrz...........

Jojohana
27.07.2014

kniha mě dost pobavila i donutila k zamyšlení. mohu doporučit

Alex-007-
20.01.2014

Knížka je jedním slovem SUPER. Autor si nehraje na osvíceného mystika a líčí duchovní i tu velmi naturalistickou stánku života. Pro někoho může být až moc hrubá. Pro mě ale byla příjemným osvěžením po všech těch knihách "jsi vším, jsi ničím", kde autoři líčí svoje osvíceně-extatické zážitky takovým způsobem, že jim obvykle málokdo rozumí.

Klamm
04.06.2013 4 z 5

Potěšilo mě, že autor duchovně hledající vyložil karty na stůl. Žádná new age uhlazenost, ale tvrdá realita. Jestli ve svých historkách Tygr kecá nebo nekecá, to ví ale jen on sám. Každopádně pro mě to byla zábava a odlehčení od křečovitě duchovních knih.
80%

kamibe
26.05.2012 5 z 5

Mně osobně se líbilo právě ono spojení duchovna a - s odpuštěním - hovna (zrovna u historky právě o něm mě poprvé napadlo, že si autor musí snad vymýšlet, že posbíral nějaké dobré vtípky a napasoval je na svůj život). Nevím, proč pořád musíme odlišovat něco, co k sobě tak jako tak patří, protože to prostě tady je všechno společně. Neznám jiného autora, který by dokázal tyhle jakoby stále oddělené věci tak osobitě spojit do jedné velmi čtenářsky úspěšné knihy. O tom, že taková vskutku je, svědčí i fakt, že mi nebyla po zapůjčení již nikdy vrácena. Každý ji půjčil ještě někomu dalšímu a ještě dalšímu...

Arogant
16.04.2012 5 z 5

Řval jsem smíchy a duchovní přesah je obrovský. Pro mě dokonalé.

nightlybird
13.03.2011 3 z 5

Tahle kniha se v podstatě moc okomentovat nedá, přesto se o to pokusím . Je to především kniha trochu kontroverzní (jak se říká: Jaký pán, taký krám). Je to směs zážitků ze života, zážitků někdy poněkud... no řekněme ne zrovna obvyklých (ostatně život nám často přináší roztodivné věci) a hlubokomyslných úvah na hranici mystiky (koneckonců je tady přece řeč o českém nejznámějším mystikovi posledních let). Nelekejte se ale. Je to napsáno tak, že to nejen strávíte, ale se i u toho pobavíte, jazykem, který je možná na hraně únosného, jazykem, který mi připomíná Hrabalovo pábení (ale není to Hrabal).A taky dřívější underground, zejména Plastiky.Nebo jakýsi hybrid mezi jmenovanými. Snad proto by to citlivěji založené povahy ani číst neměly. Anebo měly. Aby se poučily o tom, že život je někdy jako šmirglpapír.
Trochu jsem se ukvapil, tak ještě po dočtení doplním, zejména k mystické složce. Pokud je řeč o výrocích zejména indických mystiků, prosím, to beru. Jakmile ale autor zabrousí do vlastních úvah, je to křeč a přílišné tlačení na pilu. Navíc to celé působí nevěrohodně. A pokud chtěl do úvah zahrnout prvky kvantové teorie, měl to pečlivěji nastudovat. Projeví se to na známce.
Za svoji osobu mohu prohlásit, že se mi líbily obě složky - ta ze života i ta filozofická a jadrný jazyk mi taky nevadí, setkával jsem se s ním v životě víc než často. Doporučovat ji ale nikomu nebudu, to si bude každý muset risknout na vlastní triko

Autorovy další knížky

Lev Tygr (p)
česká, 1956
2004  93%Černé tajemství Karla IV.
2007  89%Všechno je správně
1993  73%Divočiny aneb Pražská šunka jede
2015  53%S Ježíšem na pivě

Kniha Černé tajemství Karla IV. je v

Přečtených26x
Doporučených1x
Knihotéce7x
Chystám se číst14x
Chci si koupit1x