Černé světlo

Černé světlo https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/340302/bmid_cerne-svetlo-dtQ-340302.jpg 4 540 134

Akta Enzo série

< 3. díl >

Třetí díl kriminální série Akta Enzo. Enzo Macleod, Skot vyučující biologii na univerzitě v Toulouse na jihozápadě Francie, se rozhodl, že s využitím svých znalostí vyřeší sedm nechvalně proslulých vražd popsaných v knize odložených případů pařížského novináře Rogera Raffina. Enzo už dokázal rozlousknout první dva zločiny, ale na třetí případ teď nemá ani pomyšlení. Právě mu diagnostikovali rakovinu, a navíc se objevil někdo, kdo má v plánu zničit jeho pověst i vztahy. Souvisí nějak Enzovy osobní strasti s šestnáct let starou vraždou mladého prostituta v pařížském bytě? Dokáže najít alespoň nějaké zbytky důkazů — a zůstane naživu dost dlouho na to, aby dopadl vraha? May líčí francouzské prostředí nesmírně realisticky a zároveň vytváří divokou spleť emocionálních konfliktů mezi Enzem a lidmi okolo něj. - Publishers Weekly Intelektuální, mrazivý příběh definitivně stvrzuje Mayovu oslnivou pověst. - Kirkus Reviews Důmyslně vykonstruovaný děj, který nezklame… Udržuje vás v napětí až do svého nervydrásajícího konce. - Shine Entertainment Reviews... celý text

Přidat komentář

danmen
30.03.2024 4 z 5

Enzova postava sa autorovi vydarila. Aj tretia kniha série bude vyhovovať skôr čitateľom opisov ako akčnosti. Hoci - v tejto knihe troch akčnosti je. Bude len na čitateľovi, či ju bude považovať za pritiahnutú za vlasy. Idem čítať ďalšiu “enzovku.

Johncze
20.03.2024 5 z 5

Tentokrát chybí nějaké hlavní odvětví, ale příběh je opět zajímavě postaven a ač Enzo skládal jednotlivé dílky skládačky až příliš snadno do sebe, plus měl vždy ohromné štěstí, bavilo to a opět se to svižně četlo. Potěší návrat známých postav. A jak píší ostatní, závěr je přímo otevřený dokořán, takže pokračování si musíte dát bez diskuzí.


Jiho226
09.01.2024 4 z 5

Kniha se mi líbila, bavila mě, děj byl napínavý, ale kvůli velmi nejasnému otevřenému závěru ubírám jednu hvězdičku.

TomHr
17.11.2023 5 z 5

Velmi dobře napsaná kniha, má spád a promyšlený děj, nechybí humor a napětí. V hlavní roli Enzo MacLeod, sympatický i přes své chyby a libůstky. Nicméně některé věci zůstávají nedovysvětleny – knížku nutno brát jako další z díl (výtečné!) série.

Rowana
20.09.2023 4 z 5

Po ne úplně velkém nadšení z druhého dílu, se mi tento případ zase docela líbil, asi jako ten první, možná i o něco víc. Poslouchala jsem jako audioknihu, kterou mohu určitě doporučit. Enzo začíná být trošičku nesmrtelný, ale nijak zvlášť mi to tu nevadilo a příběhu na spádu to také neubralo.

Čand@
05.08.2023 3 z 5

(SPOILER) Tak vám neviem. Aby po Enzovi išli nie jeden, ale dokonca dvaja nájomní vrahovia a ani jednému sa nepodarí ho dostať, to asi nebude tak celkom ok. Asi by sa mali zamyslieť nad svojimi vražednými schopnosťami. Príležitostí bolo až-až. Čo o to, napínavé to bolo dosť, preto odo mňa tri hviezdičky. Ale príde mi, či to ten môj obľúbený Peter tentokrát s tou nedotknuteľnosťou hlavného hrdinu trošku neprehnal. Veru váham, či čítať/počúvať ďaľšie diely tejto série.

Mája777
20.07.2023 5 z 5

Tenhle díl se mi opravdu líbil. Skvěle vystavěná zápletka bez hluchých míst. Četlo se úžasně, takže jdu určitě do dalších.
(20. 7. 23 - 17 129 - 47)

vladka16
31.05.2023 5 z 5

Toto už nebyla náhoda, spisovatele i knihu jsem si cíleně našla a opět se mi to líbilo. Asi nezůstane jen u těchto dvou, které jsem od něj četla.

Luigi1
20.05.2023 4 z 5

Začátek vynikající a zápletka sama o sobě výborná

VendulaB
30.03.2023 5 z 5

Jednoznačně zatím nejlepší díl série, velmi silný úvod. Stále to není tak dobré, jako čínská série, ale tentokrát jsem si četbu vážně užila.

antuka
23.02.2023 2 z 5

S touhle sérií by to šlo od desíti k pěti, nebýt toho, že první díl byl teda absolutně nejhorší. Tady není ani takový problém v tom, že by to bylo tak přitažené za vlasy, jako to, že prostě od 30 stránky tak nějak tušíte, jak se bude příběh vyvíjet, včetně nečekaného zvratu. Taky mě dost štvalo, že autor nejdřív potřebuje, aby byl Enzo geniální mezi samými idioty a pak proto, aby nám mohl naservírovat zvrat v hollywoodských kulisách, se sám musí chovat jako naprostý idiot.

Pavouček2
06.12.2022 4 z 5

Poslechnuto jako audiokniha a oproti předešlému dílu, tenhle mě bavil od začátku do konce :)

Chesterton
11.11.2022 4 z 5

[audiokniha]
Dokonale temné entrée ve shodě s názvem. Slušná zápletka s reálným podkladem - jak snadno vznikne psychopat v nezdravé rodině, kde emoce vítězí na rozumem?
Jako bonus dokonale vylíčené prostředí či dějinné souvislosti, to je u autora samozřejmostí.
Hodně mě, jako vždy, štvaly Mcleodovy rodinné a milostné peripetie (podepisuji eliška8413). Ale bavilo mě to i přesto, že mohu podepsat i komentář evismaior!! A hollywoodský konec zcela zbytečný :o(
Davida Matáska je radost poslouchat ⭐
4/4

Mayaotzin
27.10.2022 5 z 5

Třetí a zatím nejlepší "enzovka". Ale teda ten Bright byl snad všude, byl to skoro superhrdina :-D

Sarq
12.08.2022 4 z 5

Po prvních dvou, neslaných, nemastných, knihách ze série Akta Enzo je tato třetí velmi chutná a šťavnatá.

evismaior
02.05.2022 4 z 5

(SPOILER) 75% - Enzovi se někdo pokouší zlikvidovat celý život, a to docela drsným způsobem a i prostřednictvím tragédií nachystaným jeho blízkým, zejména dceři z prvního vztahu Kristy. Dokonce na něj někdo rafinovaným způsobem nastraží vraždu ženy, s níž se scházel. Jenže právě tehdy se vrah "prozradí", protože modus operandi se shoduje s jednou z nevyřešených vražd z Raffinovy knihy. A rozezlený Enzo se vydá po jeho stopě jako pes...
Třetí pokračování Enzo série je zatím nejlepší. Nikde nedrhne, čtení pěkně odsýpá a nevadí ani odskoky do příběhu samotného vraha, který byl kdysi jako batole unesen z hotelu u moře svým rodičům. Obě dějové linky se pak i velmi čtivě propojují. A přibyla i tajemná postava Anny, u níž Enzo nalezne nejdřív útěchu a pak i úkryt pro rodinu, jenže ani tady nic není tak, jak se zdá.
Co mi ale nesedělo, bylo to, jak May čtenáři poněkud školometsky předhazuje jednotlivá vodítka takovým způsobem, že si člověk hned řekne "aha, tak ono to bude takhle", načež po přečtení dalších X stran slavnostně zjistí, že to tak "nečekaně" doopravdy je. Kniha je tak jen jakýmsi čekáním na to, než postavám dojde to, co čtenáři došlo už dávno. Nehledě na ten překombinovaný konec a drama odehrávající se v noci na mrazu na opuštěné horní stanici lanovky, kdy se Enzo chová jako blázen a celé to působí stylem "co to sakra má být". A pak je tu samozřejmě ta Enzova genialita, která nás provází od prvního dílu - zde mi třeba nejde na mysl, že vážně musel přijít až po dlouhých letech Enzo a vysvětlit "neschopné" francouzské policii, že ty rozsypané léky na alergii fakt nebyly na místě činu jen tak náhodou a že na oblečení oběti může být DNA vraha (upřímně pochybuji, že by tam minimálně nějaké vrahovy vlasy nenašli už při prvotním ohledání, byť tehdy ještě analýza DNA neexistovala). Zkrátka je to tak nějak všechno uměle nachystané na to, aby mohl Enzo zase zářit, zatímco bude interesantně pohazovat svým prošedivělým ohonem vlasů:-)

Marcik7
09.04.2022 5 z 5

Knihy pana Maye se mi líbí, ať už jsou z řady Akta Enzo nebo jiné. Enzo je zajímavá postava, přitažlivá, rozporuplná, budu určitě pokračovat ve čtení dalších dílů.

Standa24
31.03.2022 5 z 5

Zatím nejnapínavější díl série, kniha má spád o začátku až do konce. Příběh nás tentokrát zavede nejen na různá místa ve Francii, ale i do Katalánska a Anglie. Není nouze o překvapení a zvraty. A o Enzovy pletky s krásnými ženami :) Brzy se pustím do dalšího dílu.

Bedřich63
29.03.2022 5 z 5

Pro mě zatím nejlepší díl z této série, kterou čtu postupně, jak se sluší a patří.
Zápletka zajímavá, napětí nechybí a Enzo je opět skoro super dokonalý. Celá rodina se podílí na vyšetřování a tak nějak se všichni navzájem sbližují prožitými událostmi. Skoro by se mělo říct, že v dalších dílech už to bude jen o tom jednom: Nic nás nerozdělí.
Autor ale vždy dovede překvapit a tak se těším na další díly. Uvidím, jaká překvapení zase přinesou.

šipek
11.02.2022 5 z 5

Poutavá série detektivek od mistra pera mého oblíbeného autora. Jen upozorňuji, kdo má zájem číst celou tuto sérii je dobré přečíst postupně. Každá knihy je jednotlivý případ, ale celým dějem této série se prolíná život Enza Macleoda.