Černé roucho

Černé roucho https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/504268/bmid_cerne-roucho-j0D-504268.png 3 5 3

Román Černé roucho, jímž se po více než 40 letech českým čtenářům připomíná dílo Briana Moorea, spatřil světlo světa v roce 1985. Mladý jezuitský misionář otec Laforgue přišel z Evropy do Nového světa, aby přinesl pohanům slovo Boží. Guvernér rozsáhlého území, které se hrdě jmenuje Nová Francie, ale ve skutečnosti je stále ovládáno kmeny Huronů, Irokézů a Algonkinů, které se tu potulují od úsvitu věků a kterým Francouzi říkají Divoši, mu poskytuje jen malou pomoc. Jeho úkolem je přinést spásu izolovanému kmeni Huronů zdecimovanému nemocí dříve, než mu nadcházející zima zavře cestu k nim na daleký sever. Provází ho skupina divochů, kteří se vysmívají jeho víře a civilizaci, přestože si nechávají platit mušketami. Otec Laforgue se chystá vstoupit do světa pohanské síly, úžasné odvahy a strašlivé krutosti, které ho prověří jako muže i kněze a změní ho způsobem, o kterém se mu ani nesní. Vyslyší jej Bůh a dá mu znamení, že jeho činnost má smysl? Žádný jiný román nezachycuje tak dobře intenzivní – a katastrofální – nesourodost různých kultur vůči sobě navzájem i naše dnešní nepochopení. V době svého prvního vydání v roce 1985 bylo Černé roucho přirovnáváno k Srdci temnoty Josepha Conrada, dnes se nabízí i srovnání s románem Mlčení Šůsaka Enda. S ním má společné i vynikající zfilmování.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Historické romány

Vydáno: , Volvox Globator
Originální název:

Black Robe , 1985


více info...

Přidat komentář

Lector800
25.06.2023 2 z 5

Filmové zpracování tohoto příběhu mě nadchlo, patří k mým nejoblíbenějším filmům. O to víc mě zklamala kniha. Autor čerpá ze zpráv francouzských jezuitů a svým zdrojům je až příliš poplatný. Chtělo by to méně etnografie a lepší rozpracování příběhu.

Lucienka220
10.05.2023 4 z 5

Viděla jsem film, který se mi velmi líbil.
Kniha je ale jiná - na jedné straně kněz,který při cestě podstupuje zkoušky víry (až zbyde jediné, co je ve víře důležité: Miluješ nás?), na druhé straně divoši, kteří tak úplně neodpovídají naší představě "ušlechtilého Indiána" už svojí dosti jadrnou mluvou i špinavým zevnějškem, kteří ale vyznávají hodnoty, které jsou pro přežití v nehostinné a drsné divočině základní - dělit se s ostatními i sdílet vše ve skupině, a které jsou důležité i v naší civilizované společnosti.


Knišíl
02.01.2023 3 z 5

Jedná se o knihu s tématem, který je mi velmi blízký. Mám rád Greenovu Moc a slávu a Endóovo Mlčení, misionářství je klíčovým tématem i Černého roucha, bohužel autorova stylistika mi úplně nesedla, oba dva výše zmíněné romány byly napsány mnohem lépe, přesto oceňuji překlad této knihy a pěkné zpracování od nakladatelství Volvox Globator.

Štítky knihy

zfilmováno Indiáni jezuité, Tovaryšstvo Ježíšovo misionáři

Autorovy další knížky

Brian Moore
kanadská, 1921 - 1999
1980  71%Zmrzlinový císař
1969  100%Osamělá vášeň slečny Hearnové
2022  64%Černé roucho
1979  67%Ginger Coffey má šťastie

Kniha Černé roucho je v

Přečtených4x
Knihotéce5x
Chystám se číst7x
Chci si koupit6x