Černé díry, červí díry a stroje času

Černé díry, červí díry a stroje času https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/134353/cerne-diry-cervi-diry-a-stroje-casu-134353.gif 4 18 5

Známý britský teoretický fyzik a popularizátor vědy vysvětluje (bez použití matematiky) jasně a vtipně důležité principy obecné teorie relativity a jejich možné důsledky. Po vysvětlení základních pojmů a stručné historie vesmíru od Velkého třesku se zabývá pojmem času a jeho vlastnostmi. Autor předkládá možnosti cest prostorem a časem, které sice zatím neumíme uskutečnit, ale které moderní fyzika rozhodně nevylučuje. Popisuje dokonce konstrukci stroje času, která není v rozporu s fyzikálními zákony (chybí pouze recept na výrobu zvláštní látky, která by udržela otevřenou červí díru…).... celý text

Literatura naučná Věda
Vydáno: , Aurora (Praha)
Originální název:

Black Holes, Wormholes a Time Machines , 2001


více info...

Přidat komentář

evismaior
19.10.2022 5 z 5

90% - V roce 2005 jsem měla příležitost navštívit autorovu popularizační přednášku pořádanou v Praze Britskou radou a jeho schopnost vysvětlit i vědě nepolíbeným lidem z publika zákruty teorie relativity a cestování v čase mi přišla velmi sympatická. Proto jsem ráda v knihovně sáhla po knížce Černé díry, červí díry a stroje času a pěkně systematicky, postupně a "po lopatě" se opět začetla do toho, co už mám tolikrát nakoukané ze všech těch pořadů typu Jak funguje vesmír nebo Cestování červí dírou s Morganem Freemanem. Al-Khalili se přehledně posouvá od pojednání o zakřiveném prostoru k hvězdám, supernovám, rozpínajícímu se vesmíru, Velkému třesku a co bylo (bylo-li něco) před ním, černým dírám, času (pokud vůbec existuje) a tomu, jak a zda ho lze vůbec definovat, jak nás zrychlení běhu času může odsunout do budoucnosti a zda se lze naopak dostat do minulosti a jaké paradoxy by z toho mohly vyplynout. Zpětně je hezké sledovat jeho nadšení z tehdy nejnovějších objevů (myšlenkový průlom při uvažování "skryté" hmoty a "skryté" energie jakožto způsobu jak vysvětlit zrychlující se rozpínání vesmíru) a jeho naději v ty další (jako třeba v potvrzení existence gravitačních vln a vlastně i černých děr, jejichž snímky se už dnes můžeme kochat). Jedině bych snad uvítala větší množství těch názorných nákresů, nicméně se skoro stydím, že mě nikdy nenapadlo uvažovat o Alenčině králičí díře jako o Einstein-Rosenovu mostu a jako matku od malých dětí mě samozřejmě potěšily i autorovy příměry - jako třeba růst entropie demonstrovaný na původně uklizeném dětském pokojíčku :-D

CervenaVeronika
04.06.2020 5 z 5

Velmi zajímavá knížka o fyzice. Nevrhá se jedním směrem, ale je otevřena vůči více názorům, díky tomu získáte více informací.
Vyvolala ve mě spoustu otázek a prostoru k zamyšlení.


Tomas@S
13.12.2019 4 z 5

Al-Khalili je skvělý popularizátor vědy, v této knížce konkrétně astrofyziky a kosmologie. Je docela zajímavé číst i jeho starší text jako v tomto případě, vychazející ze znalostí v devadesátých letech. Od té doby se tyto obory posunuly obrovsky dál. Samozřejmě základní principy stále platí a v tom je právě autor výborný ve vysvětlování často velmi složitých a obtížně uchopitelných témat i naprostým laikům. Několikrát jsem v poslední době přistihl jiného popularizátora Petra Kulhánka používat téměř stejná vysvětlení jevů tak jak jsou použita v této knížce. Nevím jestli to je jen náhoda, nicméně to funguje tak proč ne.
Dále bych zmínil, že pár věci v knize se opakuje i v autorově knize o paradoxech, kterou jsem četl už dříve, která se mi až zas tolik nelíbila.

A další věc mimo hodnocení knihy, Al-Khalili je i autorem několika popularizačních televizních pořadů, nedávno běžely v televizi Prima Zoom, určitě stojí za zhlédnutí až je budou opakovat.

vitek.sk
23.09.2014 4 z 5

První kniha kterou jsem před cca. 8 lety četl o popularizaci fyziky a astronomie. Tehdy mne velmi zaujala, dnes už ji hodnotím poněkud střízlivěji. Přesto se jedná o velmi solidní počin, text je srozumitelný i pro laickou veřejnost a dozvíte se mnoho zajímavých věcí z fyziky o nichž jste pravděpodobně ani netušili, že by bylo zajímavé se jimi zabývat. Dávám 80%.

jackw
22.01.2013 4 z 5

Moc pěkná kniha, která mě vlastně přivedla k tomuto tématu a díky které se teoretická fyzika stala mým koníčkem. Fascinující a příjemné čtení, které není ani tak složité, jak by se vzhledem k tématu zdálo. Doporučuji všem, nejen nadšencům pro astrofyziku a teorii relativity.

Autorovy další knížky

Jim Al-Khalili
britská, 1962
2014  81%Paradox
2019  72%Život na hraně
2003  88%Černé díry, červí díry a stroje času
2003  87%Jádro. Cesta do srdce hmoty
2022  76%Svět podle fyziky

Kniha Černé díry, červí díry a stroje času je v

Právě čtených2x
Přečtených26x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených3x
Knihotéce13x
Chystám se číst13x
Chci si koupit11x
dalších seznamech1x