Černé díry a budoucnost vesmíru

Černé díry a budoucnost vesmíru https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/15917/mid_cerne-diry-a-budoucnost-vesmiru-ah9-15917.png 4 102 15

Kniha předního představitele moderní fyziky a astrofyziky s názvem Černé díry a budoucnost vesmíru byla napsána jako hodně volné pokračování Hawkingovy populární knihy Stručná historie času. Kniha obsahuje kromě úvah o teoretické fyzice i něco málo o životě autora. Stejně jako většina knih Stephena Hawkinga je i toto dílo zaměřeno na interpretaci složitých fyzických myšlenek populárně naučnou formou, a proto může být určeno široké čtenářské veřejnosti bez ohledu na znalosti v oboru.... celý text

Literatura naučná Věda Vesmír
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Black Holes and Baby Universes and Other Essays , 1993


více info...

Přidat komentář

zedir
12.08.2023 4 z 5

Kniha se mi dostala náhodou do rukou nedávno a když jsem se zadíval na rok vydání originálu (1993), řekl jsem si, že ji budu muset brát hodně s rezervou, ale kupodivu jeho stáří nebylo zase tak moc znát. V knize jsou obsaženy různé přednášky a úvahy mezi lety 1977-1993 a také i několik kapitol o životě Hawkinga a jeho boji s ALS, i když o sobě obvykle nerad mluvil a dával přednost vědě. Značný rozptyl jednotlivých přednášek vytváří ale nesourodou směsici, kdy chvíli máte radost, že jednu chápete, abyste tu příští ale neměli vůbec ponětí, o čem je řeč. V každém případě jako celek je ale kniha přínosná a určitě může posloužit jako doplněk k ostatním Hawkingovým knihám.

Luigi1
29.06.2023 3 z 5

Byla to pro mě dřina ale zvládl jsem to


martina.riz
27.10.2021 5 z 5

Jako naprostý laik hodnotím pana Hawkinga jako genia, jeho život byl obdivuhodný. Nemoc a optimismus ho táhl dopředu, to moc lidí nedokáže.

Morbidus
21.05.2021

Filozofii a naučnou literaturu hvězdami nehodnotím (filozofie je subjektivní, naopak vědecká fakta kašlou na cizí dojmy). Komu by snad hodnocení chybělo, nechť si přimyslí tři hvězdy. Jsem z knihy poměrně rozpolcený. I s vystudovanou (neteoretickou) fyzikou jsem se v některých okamžicích poněkud ztrácel. A pokud v laickém čtenáři budí slovo integrál děs, může předposlední kapitolu plnou hamiltoniánů s klidem vynechat.
Ačkoli se Stephenem Hawkingem zůstávám v zásadním sporu, co se optimistického pohledu na vesmír týče (což je na delší diskuzi), výrazně vylepšil můj pohled na singularitu a vznik/zánik vesmíru. V celkovém obrazu mi to zapadá na správná místa - a to mi dělá radost.
Tato kniha jako by se nemohla rozhodnout, zda je určena laikům či odborníkům. Potenciálnímu čtenáři nezbývá než se podívat za její horizont událostí... :)

Usire
25.01.2021 5 z 5

Knihu jsem si dávkoval postupně, tak abych se hned nepřehltit myšlenkami Stephena Hawkinga. Velmi se mi líbilo jak Hawking líčí své dětství a jeho studia, to mi přiblížilo jeho osobu a stal se mi více sympatičtější. Nicméně předložené informace ohledně budoucnosti vesmíru patří již k náročnějším dílům.

Marek.Sc
20.04.2020 5 z 5

Bola to moja druhá knižka od Stephena Hawkinga, ktorý napriek svojmu hendikepu a chorobe dokázal aj bežnému čitateľovi priblížiť tajomstvá vesmíru a času. A naozaj jednoduchým spôsobom. Možno sú už tituly, ktoré ho nejakým spôsobom korigujú a napredujú ďalej. Ale všetko treba nasávať postupne. Ako sa veda vyvíja a napreduje aj Mr. Hawking svojím dielom. Po knižke som aj ja pochopil niektoré súvislosti a urobil si obraz ako to okolo nás funguje. Čitateľovi otvorí vrátka do budúcnosti vesmíru. Knihu odporúčam, ale dnes by som takisto volil jej modernejšie a farebnejšie vydanie.

Šnek86
25.10.2019

Jednou jsem si zkusil přečíst něco chytrýho.Pravda je, že ze školních let mi pár věcí v hlavě utkvělo, abych něco málo pochopil.Ale tento člověk je nikde jinde a mnohem dál.Nebylo to jednoduché čtení. Ponechávám bez hodnocení.

prochyn
21.09.2017 5 z 5

Bohužel nepatřím k těm deseti lidem na světě, kteří chápou problematiku časoprostoru, teorie relativity, temné energie a hmoty, gravitace a antigravitace. Hawkingova kniha popisuje vlastnosti černých děr, jejich vznik, možný zánik a varianty zániku vesmíru. Teď už vím to, co autor. Nic. Nevíme, co se odehrává za horizontem událostí, víme, jak funguje gravitace ale nevíme proč funguje. Předpokládaný graviton, který ji má způsobit, se stále bezúspěšně hledá. Stejně tak temná hmota a temná energie, které by mohly ovlivnit budoucnost vesmíru. Vesmír je plný tajemství, a až je všechny pochopíme, budeme Bohy schopnými stvořit další vesmíry. Nevěřím, že se to kdy stane.

bookaholic_no.1
04.07.2017 5 z 5

Génius, víc netřeba dodávat.

Evus
29.05.2015 5 z 5

Výborné, pro lidi psané, pojednání o vesmíru a jeho zákonitostech, často pojaté vtipně a s nadsázkou. Taky bych chtěla mít mozek jako pan Hawking...

Eldar80
28.10.2014 3 z 5

Navazující kniha na Stručnou historii času je stejně rozporuplná. Skládá se z jednotlivých esejů a částí se věnuje Stephenově životě, částí předešlou knihou. Kniha už není tak zvláštně napsaná a čte se poněkud lépe až na pár kapitol. Předposlední esej o směru času je už pro lidi značně zorientované. Zkrátka pokud už teď nevíte co to je hamiltonův operátor, tak podrobnosti kapitoly nemáte šanci pochopit. Ale věřím, že pro vzdělané půjde určitě o krásný fyzikální zážitek. Imaginární čas mi nepřijde tak hrozný jako princip podmínky "žádná hranice". Takže pokud někoho zajímají černé díry, rozhodně bych ho odkázal na jiné knihy a esej ohledně budoucnosti vesmíru patřil též k náročnějším. Kniha je už docela odborná a je spíš zajímavá obecně pro zájemce o vyjímečnou osobnost pana Hawkinga. 70%

t_gon
16.10.2014 5 z 5

V podstatě lze jen souhlasit s předešlými komentář. Výborně „jednoduše“ (i když ta poslední kapitola mě s pertubacemi trošku ničila) popsána historie a budoucnost vesmíru, rozebrána problematika černých děr a jejich využití jako dopravního prostředku (zdravím hvězdnou bránu) plus srozumitelně popsány Einsteinovy „milníky“ fyziky (teorie relativity a kvantová mechanika) takovým způsobem, aby se čtenář se zájmem o astrofyziku a „mechanismus“ vesmíru dověděl něco nového a nemusel přitom studovat doktorát z fyziky v oblasti plazmatu a jaderné fúze (:

Bonus Hawkingova dětství a jeho studijních let v úvodních kapitolách čtenáře o to více vtáhne do děje a s nabitými informacemi ho pustí až po poslechnutí poslední desky…

pfa
11.09.2014 5 z 5

Buďme styloví. Taková stručná historie, ba stručná zpověď Stephena Hawkinga obohacena poněkud více než stručně, jeho hledáním úplné teorie vesmíru a všeho v něm, prostřednictvím jakýchsi námluv kvantové mechaniky s obecnou relativitou. Čtivá to publikace, pravda hezky postupně s každou stránkou náročnější, řekl bych o dvou fenoménech; Hawkingovi a vesmíru...

[9/10] Naučná literatura; Přírodní vědy, Vesmír (☉)

elcapitano
23.03.2014 4 z 5

Neříkám, že jsem všemu rozuměl, ale jsem zase o něco chytřejší :)

jesuswlasac
23.09.2012 5 z 5

Geniálna kniha ktorá aj laikom dokáže príblížiť problematiku a pointu čiernych dier !!!