Černá ruka: Válka mezi geniálním detektivem a nejnebezpečnějším tajným spolkem americké historie

Černá ruka: Válka mezi geniálním detektivem a nejnebezpečnějším tajným spolkem americké historie https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/362453/mid_cerna-ruka-valka-mezi-genialnim-det-OMg-362453.png 3 25 7

Chytlavý pravdivý příběh o vzniku mafie v Americe a brilantním, v Itálii narozeném detektivovi, který dal v sázku svůj život, aby ji zastavil. Je léto roku 1903 a vlna zločinu zasáhla nejprve New Yorku a pak celou zemi. Děti italských přistěhovalců byly uneseny a desítky nevinných obětí byly postříleny. Bomby srovnaly se zemí činžovní domy. Soudcům, senátorům, Rockefellerům a členům dalších zámožných rodin bylo vyhrožováno smrtí. Pachatelé se zdáli být všudypřítomní a neviditelní. Jejich jedinou vizitkou byl symbol černé ruky. Zločiny rozdmýchaly vášně a napětí mezi ietniky. Mezi americkou veřejností a Černou rukou stojí jediný muž: Joseph Petrosino. Italský Sherlock Holmes byl geniální detektiv a mistr převleků. Vzhledem k tomu, že zločiny byly čím dál tím víc bizarní a aktivity Černé ruky se rozšířily daleko za hranice New Yorku, Petrosino a policejní oddíl složený výhradně z Italů musel rychle jednat, protože antipřistěhovalecké nálady rychle sílily a hrozily přerůst v občanskou válku.Petrosinovo pátrání vyústilo až v cestu na Silícii, rodného místa Černé ruky. Příběh s bohatou rezonancí v současnosti. Černá ruka je historický příběh v té nejlepší podobě. Připravuje se stejnojmenný film s Leonardem Dicapriem v hlavní roli.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Thrillery , Historické romány

Vydáno: , Omega
Originální název:

The Black Hand: The Epic War Between a Brilliant Detective and the Deadliest Secret Society in American History , 2017


více info...

Ethys
Ethys
13.05.2021 2 z 5

Na příběh jsem se těšila. Bohužel jsem se do čtení musela nutit. Na mě kniha obsahuje moc faktu.

kramver
kramver
03.05.2021 4 z 5

Myslela jsem, že to bude napsáno jako detektivní příběh inspirovaný skutečností, ale klasická beletrie to tak úplně není. Zklamaná jsem nebyla, naopak. Joe Petrosino byla nevšední postava americko-italské historie. Kniha popisuje období, kdy byli Italové v Americe stiženi terorem ze svých vlastních řad a zbytek Ameriky je všechny vnímal jako nepřizpůsobivé kriminálníky. Jak aktuální že? Petrosino zasvětil život boji s organizací Černá ruka, s mentalitou vlastního národa a s předsudky. Jeho odvaha a odhodlání mi brala dech. Množství postav v knize mi nevadilo. Na každé té postavě a jejím příběhu byl vykreslen další kousíček do puzzlí celého příběhu. Kniha nabízí detailnější pohled do historie začátku 20. století. Na začleňování irského a italského obyvatelstva do Nového světa, na násilí a teror a zhroucení amerického snu. A zároveň pohled na jednoho podsaditého hrdinu, s malou postavou, ale obrovským srdcem, odvahou a odhodláním.


Tesset
Tesset
22.01.2020 2 z 5

Téma skvělé, vůbec jsem o něčem takovém neměla ani tušení, ale zpracování pro mě velmi nudné. Tak nějak napřeskačku, neucelené. Škoda.

CharlotteAnna
CharlotteAnna
05.11.2019 5 z 5

Knihu jsem si koupila, protože mě zajímalo, jak italští přistěhovalci ovlivnili život za "velkou louží". Mám k tomuto tématu lidsky hodně blízko a jsem ráda, že je to jedna z mála knih, která ukazuje "syrovou" pravdu o pobytu a začleňování této horkokrevné rasy.

Plechy1
Plechy1
27.08.2019 4 z 5

Kniha se nečte jednoduše, ale nabízí spoustu informací o první "mafii" v Americe. Hlavní hrdina je sympatický a jeho osud vás dojme. Musím říct, že se již teď těším na filmové zpracování, pokud tedy vůbec někdy bude.

encyklopedie
encyklopedie
12.05.2018

....pravda je, že Černá ruka není vůbec atraktivní román, a řekl bych, že se čte hodně špatně. Tohle je jen takový sled událostí , jakoby deníček policajta.....a při čtení nic nenutí čtenáře k pokračování....prostý kus historie...knize chybí šmrnc a napětí, které právě nutí čtenáře sedět a o půlnoci si říci - jdu spát? Ne, ještě jednu kapitolu, o půl druhé v noci - ještě dočtu aspoň tři stránky ...o půl čtvrté - dočteno ...... tohle není moje oblíbené kafíčko ....
nehodnotím.....

marta3736
marta3736
01.05.2018 3 z 5

Kniha se silným a pravdivým příběhem.

Nejde o mafii v pravém slova smyslu, i když nikdo si nemůže být jistý, o co vlastně šlo. Čtenář má možnost sledovat osud italského detektiva, který se snaží bojovat proti něčemu, co nemá tvář.

V některých pasážích člověka až mrazí a v jiných se modlí, aby je měl už za sebou. Jde o prostý popis událostí se spoustou poznámek, které pro mě (člověka, který se nezajímá tolik do detailů o historii) byly nadbytečné.

Kniha je zajímavým zpestřením pro příležitostné čtenáře historie. Nejspíš nejvíce knihu ocení ti, které toto téma opravdu zajímá.

Štítky knihy

mafie italská mafie

Autorovy další knížky

Stephan Talty
americká
2017  87%Pod stejným nebem
2018  62%Černá ruka: Válka mezi geniálním detektivem a nejnebezpečnějším tajným spolkem americké historie
2013  87%Povinnost kapitána
2022  94%Smrt řezníka z Rigy

Kniha Černá ruka: Válka mezi geniálním detektivem a nejnebezpečnějším tajným spolkem americké historie je v

Právě čtených4x
Přečtených32x
Čtenářské výzvě7x
Knihotéce69x
Chystám se číst22x
Chci si koupit4x