Tajemství počátků

Tajemství počátků https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/362163/bmid_cerna-palice-tajemstvi-pocatku-NqI-362163.jpg 4 95 18

Černá palice série

< 1. díl >

Černá palice je hořká parodie na superhrdinské příběhy, ve které její autor Jeff Lemire představuje nové univerzum na pomezí superhrdinských a nezávislých komiksů. Zapomenutí hrdinové Spiral City se v důsledku interdimenzionální katastrofy ocitnou na tajuplné farmě, odkud nemohou odejít a kde spolu žijí jako každá jiná dysfunkční rodina. Není návratu zpátky domů!... celý text

Žánr:
Dobrodružné , Komiksy , Fantasy

Vydáno: , Comics Centrum
Originální název:

Black Hammer 1: Secret Origins , 2016


více info...

Přidat komentář

mpb1913
26.06.2023 5 z 5

Prvním dílem celá série našlápla skvěle. Kresba výborně vystihuje americký venkov, a za mě forma jasně předčila samotný velmi dobrý obsah.

fvalek
18.07.2022 5 z 5

Do světa Černé palice jsem chtěl zabrouzdat už dávno, ale shodou okolností jsem se k tomu dostal až teď a musím říct, že velká škoda... že to nebylo už dávno! Celá ta parodická rovina pro Lemira typická je naprosto uchvacující a postavy, které jsou zpočátku trošku těžko uchopitelné a celý start je takový skok do neznáma, jsou super. Valda jako stárnoucí pragmatický hrdina, Barbufoun jako nějaká parodie Martian Manhuntera, Zlatuška Zlatonoška jako malá Shazamka, paní Vážka jako parodie všech kouzelníků a Robotela s plukovníkem Bizárem jako věční vesmírní cestovatelé. Existuje spousta parodií na superhrdiny, ale tohle je dost originální a věnuje se různým žánrům, ne konkrétním postavám. Já si je okamžitě oblíbil a už po přečtení prvního dílu jsem se těšil na jejich další dobrodružství.

Celé prostředí farmy je tajemně idylické a je to záhada, které se čtenář rád chopí. První díl ještě není tak záhadný, spíš se hodně zaměřuje na psychologii postav a otázku zůstat nebo ne. Na jednu stranu chápu postoje třeba Valdy, zároveň i Zlatčinu touhu zmizet. Celý první díl je do velké míry seznamovací a ještě se tam toho moc neděje, ale u prvního dílu je to pochopitelné a dá se s tím pracovat. Nuda to rozhodně není. Všechno skvěl doplňují kapitoly s originy jednotlivých postav, které postupně během čtená dodávají pocit, že chápeme o co jde. Doufám, že bude vycházet více čísel, kde budou třeba i příběhy různých hrdinů během jiných epoch a událostí, protože tu sice jsou nastíněné nějaké základní původy postav a souboje, ale klidně bych poznal jejich život i před objevením na farmě.

Všechno pak doplňuje originální a hezké kresba, které je někdy taky taková tajemná a potulná, ale stojí za to. Bonusy nejen v podobě skicáře, ale i nějaké základní životopisy postav, které jsou ale dost původní a přepracované, jsou třešnička na dortu v tom poznat postavy a jejich základy.


Šimon_
22.09.2021 4 z 5

Slibný start série, který stejnou měrou oslavuje superhrdiny, jako paroduje tradiční a již otřepané motivy. V jednotlivých kapitolách dostaneme originy všech postav, které spolu nyní trčí uvízlé na venkovské farmě, a mezitím sledujeme jejich marné živoření na tomto zapomenutém místě. Se superhrdinským komiksem se tak potkává jakási rurální americká gotika, což skvěle funguje. Na druhou stranu příběh se jen pomalu otevírá, a jako takový je těžké jej hodnotit. Lemire je každopádně velký profík, takže o pokračování strach nemám, ale nechávám si jednu hvězdu jako rezervu pro další díly. Kresba Deana Ormstona je krásná, atmosférická a trochu připomínající Mignolu. Coloring Davea Stewarta pak nemá chybu a i díky němu je Černá palice především pastvou pro oči.

Deimos
06.05.2021 5 z 5

Tohle pro mě bylo úplně něco nového, čemu jsem dříve nevěnoval přílišnou pozornost. Faktem je, že mě to úplně strhlo a upoutalo. Něco tak jiného, nového, neokoukaného a přitom díky charakterům dokonale funkčního a zajímavého už jsem dlouho nečetl. Hltal jsem každou stránku, každou postavu a příběh, který se odkrýval pozvolna, ale vždy něco z minulosti postav poodkryl a to dokonale zapadalo. Já si vždy jen řekl "páni". Bylo to super čtení a pěkné prohlížení. Kresba je jiná, trochu jednodušší, ale ne příliš, že by jste měli pocit, že je ošizená. Postavy jsou velice originální a trochu divné, ale tuším, že to je proto, co vše už mají za sebou a jsem hodně zvědavý jak a kam se příběh bude vyvíjet dál. (93%)

memphisz
31.10.2020 4 z 5

Skvělý fan service. Poprvé jsem to četl už kdysi v originálu, teď znovu v češtině. Myslím, že to byla první věc od Lemireho, kterou mě fakt dostal. Ačkoliv nejde o první poctu světu superhrdinského komiksu, je to opět svěží přístup. Baví mě mixy postav, narážky na koncepty komiksových věků i přidaný realismus. Komiks od fanouška pro fanoušky.

Obscurus
23.10.2020 5 z 5

Perfektne spracovaná téma superhrdinov radiaca sa skôr k mainstreamu. No v Lemirovom podaní sa ale ide viac do hĺbky jednotlivých postáv. Preto by mohol komiks zaujať aj čitateľa, ktorý nie je moc fanúšikom superhrdinských komiksov. Zážitok dopĺňa skvelá originálna kresba a zasadenie do nového sveta, ktorý si Lemire vytvoril.
Neviem sa dočkať ďalších dielov.

Atlantis
25.08.2020 4 z 5

Já si prostě nemůžu číst ty recenze na komiksy, mám pak zbytečně velká očekávání. A přitom je Černá palice skvělý komiks, s parádní premisou a lákavými postavami. Ale k naprosté dokonalosti jsem něco malého postrádal. Asi ucelenější děj. Možná se mi poštěstí v pokračování, tady se přeci jen hlavně musí představit jednotlivé postavy.
Anebo je to kresbou, která mi také ne úplně sedla. Viděl jsem v ní lehounký náznak Mikea Mignoly a to není zrovna pochvala.

Mercatino
31.07.2020 5 z 5

První díl je fakt hodně divný a proto se mi to asi líbí ... Kresba mi sedí a barvy mě naplňují a ten příběh? Co na to napsat? Něco tak originálního jsem už dlouho nepotkal. První díl zatím pěkně restuje postavy a začíná to pěkně vonět, nebo smrdět? Takže víme, že na talíři mi skončí něco úžasného. Co to bude, nikdo neví, nebo alespoň já ne. Budu to schopný strávit? To všecko je jedno, protože já do toho jdu ...

Lenka.Vílka
02.01.2019 5 z 5

("And in a way it seems there's no one to call, When our thoughts are so numb and our feelings unsure, We all have emptiness inside, We all have answers to find, But you can't win this fight." ... Welcome to the family - Avenged Sevenfold)

Nápad knihy je jednoduše geniální. Jak dopadnou hrdinové, kteří už nejsou hrdinové, ale ne ze své vůle? Na farmě. Kde mají dožít asi jako když odvezete starého koně na farmu. Ale asi je všem jasný, že to nebude napořád. Je tomu deset let, kdy hrdinové zmizely. Je čas jejich návratu? Protože všichni na ně nezapomněli. Jenom kdyby se dalo dostat pryč!

Takže zpátky na farmu. Všichni si tam žijou. Někomu to vyhovuje víc a někomu míň. A pro někoho ponorka jako blázen. (Při doprovodu na autobus do školy jsem se dost smála. Z které devítileté holky jde cítit gin? Asi z té, která na devět jenom vypadá.)

Za co dávám všechny palce nahoru (na rukou i nohách) je použitý papír. Žádné otisky prstů! Můžete číst v klidu bez myšlenek, že už na první stránky to bude vypadat hrozně nebo že jste u čtení snad dali celej kbelík smaženejch křídýlek.

Nelze ale nezmínit jednotlivé postavy. Já to beru, je těžké přijít s novou postavou, aby si čtenář neřekl: "Hele, ten je skoro jako tenhle." (Ať už původem nebo vzhledem.) Těžko tam najít postavu, která ve svém variaci nebyla už někde, co jste četli. Plus? Mínus? No, asi se rozhodnu v příštím díle. Ale všechny tak jako v pohodě, je tam dokonalý vzorek týmovek. Je to vykrádání? Inspirace? Vzdání holdu? Nevím. Jenom vím, že mi s postavami v knize bylo dobře a čas s nimi strávený za to stál. Do děje jsou vkusně zakomponované originy jednotlivých postav stylem, že to nedrhne. A baví vás číst všechno.

Kresba. Ta je na první pohled vlastně obyčejná. Ale když se soustředíte na detaily a jednu stránku nečtete jenom deset vteřin, všimněte si, že to není zase až tak obyčejný. Počítá se s tím, že budete číst déle než hodinu a všechno si vychutnáte. Navíc je vše zabaleno do nádherného obalu celé party na hlavní obálce. A tentokrát mi nevadilo zaplatit za hardcover. Při trošce hledání na internetu to nakonec tak drahé nebylo.

První díl mi přišel skoro jako první kapitola příběhu. Vlastně se toho zase tolik nedozvíte. Jenom k dosavadním otázkám přibudou další. Jo, konec je navíc úplně super. Takže já doporučuju.

Wojta777
30.12.2018 5 z 5

Komiks pojednává o dysfunkční rodince superhrdinů, která se po velké bitvě záhadné objevila na tajemné farmě. Tento komiks není pro všechny fanoušky superhrdinů. Není zde skoro žádná akce. Komiks se hlavně soustředí na vztahy mezi jednotlivými postavami na této farmě. Postavy rychle přirostou k srdci, a proto když komiks dočtete budete hladovět po druhém díle. Za mě velice povedený komiks a hodnotím 5 dysfunkčními hvězdičkami.

Terva
22.12.2018 3 z 5

Zase se něčím užíráš, zlato?
….No jo, chceš se přidat,
Vlastně co by ne. Taky mám, proč se užírat.
Chybí mi cestování po světě.
….Mě chyběj mý kozy.

Tento svazek obsahuje příběhy #1 - #6
#1 - Ztraceni na tajuplné farmě. (ČERNÁ PALICE)
#2 - Kletba Zaframova! (V titulní úloze: ZLATUŠKA ZLATONOŠKA)
#3 – Marťanský válečník. (V hlavní roli: BARBUFOUN)
#4 – Darda jako od geparda. (VALDA DARDA: Ve spárech děsivého Cthu-Lois!)
#5 – Plk. Bizár: V tenatech paravesmíru. (Odyssea RENÉHO BIZÁRA)
#6 – Strašidelná chýše. (Příběh madam VÁŽKY)

Bylo pro mě těžké hodnotit tuto knihu. Při čtení jsem neustále narážel na podobnosti s jinými příběhy. Kolik existuje měst, jenž chrání nějací superhrdinové, Spiral City z tohoto příběhu není novinkou. Novinářka, jenž pátrá po svém superhrdinovi, to mi také něco připomíná a v nekonečné řadě musím přiznat, že i Černá palice, v originále Black Hammer, vypadá jako Mjolmir, jen má delší topůrko. Dlouho, předlouho po dočtení tohoto prvního svazku jsem si nevěděl rady, zda je to dobře nebo, že snad jen Jeff Lemire někde opisoval a snažil se udělat originální příběh s odkazy na staré legendy. Těžko se to poznává.

Malá ochutnávka:
VALDA DARDA: Ty bys měl zvednou zadek a taky něco dělat Barbie.
BARBIE: Já něco dělám, čtu si knihu, čímž si rozšiřuju obzor, díky čemuž pak budu schopen vést při večeři inteligentní konverzaci s kozatou Tylkou.
PLUKOVNÍK BIZÁR: …..VŽŽŽŽM. ….buď zdráv, Valdemare. Proč visíte ze stropu?
VALDA DARDA. Tak a jsme v prdeli.
BARBIE. Chacha.....

Jedním z rozhodujících faktorů je kresba, hlavně barvy, které má na svědomí Dave Steward. Na kresbu Deana Ormstona si musíte pomalu zvykat, ale barvy jsou krásně temné, žádné křiklavé obrazy, vše je goticky pojaté a to se mi líbí. Úžasně tak vypadá například Zlatuše v příběhu „Darda jako od geparda“, když přijde k večeři. To jsem kurva tleskal. Nakonec jsem se dohodl sám se sebou, že skupině super hrdinů, kteří uvízli na neznámém statku a již deset let se snaží tam odtud uniknout, dám ještě šanci.

Citát: Kde je večeře? Mám kurevskej hlad! (Darda jako od geparda)

Kniha ještě obsahuje písemnou formu Skutečného tajemství počátků a několik listů skic a náčrtků s poznámkami Deana Ormstona. Jenže bohužel mě tyto skici jen přesvědčily o tom, že se tu hodně využívají mainstreamové postavy jako například Batman a Kapitán Amerika – oba zrovna nemám v lásce - a tak se tu rozhodlo, že místo uvažovaných čtyř hvězd dám jen tři.

Při čtení tohoto komiksu jsem poslouchal skupinu ZZ Top a jejich čtrnácté a patnácté studiové alba Mescalero (2003) a La Futura (2012)

Citát: Měls mu rozbít držku, dědečku. (Ztraceni na tajuplné farmě)

bob0795
08.11.2018 5 z 5

Tak tohle bylo vážně skvělý... Rozhodně jsem tolik nečekal od "parodie" na klasické superhrdiny zlaté a stříbrné éry... Tohle bude ještě velký..!

trudoš
19.03.2018 5 z 5

Pro mě jednoznačně největší komiksové překvapení roku 2017. Já mám prostě slabost pro tyhle příběhy pracující s obehranými motivy, ovšem zasazené do netypických situací. A parta pláštěnkářů, co se zčista jasna objeví na bohem zapomenuté farmě a nemohou z ní odejít, to má naprosto famózní kouzlo. Je to ujeté, ovšem ne jen pro samotnou zápletku, ale pro superhrdiny jako takové. Ti po desetileté izolaci už zkrátka nejsou tak úplně super. Každý z nich má svoje zmařené sny, přičemž den ode dne se v nich veškerá ztrápenost kumuluje a hrozí nepříjemnou eskalací. Autor však nezůstává u jednoduše rozestavěné šachovnice, ale s každou další kapitolou ukazuje, že věci zdaleka nejsou tak přímočaré, jak se zpočátku zdály být.
Jeff Lemire evidentně ví, že komiksové příběhy se superhrdiny ještě stále mají co nabídnout a nemusí přitom jít o další megazlo, dělající si zálusk na srdce všehomíra. Navíc umí zábavně odkázat na staré klasiky, což dodává celému jeho vyprávění neodolatelné fanouškovské kouzlo.

Kapis
31.01.2018 5 z 5

Tak tohle byla velká parádička, s takovou láskou k superhrdinskému tématu, ale úplně jinak. Bez klišé a s běžnými lidskými starostmi, které se pod pokličkou neopustitelného "distriktu" neudržitelně vaří a interference s vidláckou populací malého zapadákova je hned zkraje evidentně víc než problémová. Skvěle provázaný a dopředu precizně promyšlený příběh v láskyplně budovaném fiktivním nebo paralelním světě a uvěřitelně vystavěné charaktery činí z této knihy největší překvápko loňského roku a ve Fabule tuto knihu určitě neopomenu. Nesmím také opomenout samosebou skvělou, ba famózní, kresbu Deana Ormstona, který mě uhranul už u Lucifera – no a považte, zde dostal prostor, aby mohl kreslit celou knihu! To bych musel koupit, i kdyby to byla naprosta čípovina. Kniha, v klasicky dokonalém hávu Comicscentra, mě tak okouzlila, že jsem si v ní listoval tam a zpátky, nejen, když jsem dohledával zpětně souvislosti. Druhý sešit s Roboobrem a zcela geniálním šíleným nemrtvým doktorem Sherlockem Frankensteinem byl jako pohlazení po duši starého komiksáka, který přece jenom má už superhrdinské časy za sebou. Dokonalost sama a už se těším na pokračování! 99%.

Akorát teda jedna technická: Dean Ormston je tu uveden jako "ilustrátor". Proboha, tohle není ilustrovaná kniha, ale komiks! Ten je celý kreslený, ne ilustrovaný a kreslíř je stejně autorem jako scénárista - vždyť to Lemire dokonce zmiňuje v doslovu, že je to jejich společné dítě. Takže pokud to čte nějaký admin, prosím o úpravu této nelogičnosti. (opraveno Lenkou.Vilkou a pobijecemmuch, děkuji, ale nechám to tu, třeba si někdo, komu to nedošlo, uvědomí ten rozdíl)

Kortexo
30.12.2017 4 z 5

Skvělý komiks s velkým potenciálem se zajímavými charaktery, který se naplno projeví až v pokračováních...

martinstefko
08.12.2017 4 z 5

I když mám o některých prvcích příběhu ne úplně nadšené mínění, pořád si myslím, že je to velmi zajímavá série a další díl to snad brzy potvrdí.

FireOfFilth
03.12.2017 3 z 5

Nic moc jsem od této knihy nečekal, takže mé zklamání není takové jaké mohlo být. Knihu jsem přečetl poměrně rychle, přesto jsem se místy docela nudil. Žádná z postav mi nějak pevně nepřirostla k srdci.
Zlatuše, dospělá žena v těle holčičky, která se ale chová jak malej rozmazlenej spratek. Nebo marťan, který se utápí v depresi. A bohužel ani Valda coby typický farmář. Jediná postava, která mě poměrně zaujala a bavila byla Madam Vážka.
Kniha mě úplně nepřesvědčila, zda v této sérii dál pokračovat, ale pravděpodobně další díl ještě zkusím.
Hodnotím jako průměr, 3*.

DennisMoore
29.11.2017 5 z 5

A já se toho srovnání nebojím - první díl Černé palice může ve všem konkurovat Moorovým Strážcům. Vážně. Na klasický komiksový svět se dívá trochu jinýma očima, ale ten pohled je pořád stoprocentně láskyplný. Postavy, které rychle přirostou k srdci, jsou příjemně nejednoznačné, a to, co jsme se o nich a o jejich dobrodružstvích dozvěděli, prozatím úplně stačí. Další knihy půjdou určitě více do hloubky, zamíchají vztahy a jistě přinesou nejedno překvapení. Pekelně se těším.

Štítky knihy

komiksy superhrdinové Dark Horse Comics sci-fi fantasy

Autoři knihy

Jeff Lemire
kanadská, 1976
Dave Stewart
americká
Dean Ormston
britská, 1961

Kniha Tajemství počátků je v

Přečtených112x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených6x
Knihotéce63x
Chystám se číst21x
Chci si koupit11x
dalších seznamech1x