Černá nevěsta

Černá nevěsta https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/275397/bmid_cerna-nevesta-DYR-275397.jpg 4 8 2

Reprezentativní výbor z dosud nepublikovaných rukopisných sběrů spolupracovníků Karla Jaromíra Erbena přibližuje čtenářům české lidové pohádky a humorky 40. letech 19. století v jejich surové, literárními úpravami nepřikrášlené podobě. Publikace představuje autentickou podstatu prozaické folklorní tradice, na jejíchž základech stojí moderní česká pohádková tvorba. Zároveň prezentuje, jak dobová mytologická škola pracovala s lidovými prameny a jak je interpretovala, a v neposlední řadě také ve zcela novém světle ukazuje výjimečnost génia Karla Jaromíra Erbena a jeho význam pro českou kulturu, vědu a umění.... celý text

Přidat komentář

Jaruš7
20.07.2019 3 z 5

Nadšení z nepřikrášlených pohádek není, ale ze syrové fantazie jenž použije cokoli by se našla.
Pocit, že pohádky jsou jen pro děti se zde ztrácí. Někdy bych název pohádky změnila na poudačky a hororky.
Černá nevěsta je pohádka o nedodržení slibu nepodíval se před oltářem na slíbenou nevěstu, tímto porušením zčernala a k vysvobození byly nutné útrapy jenž po překonání došly k šťastnému závěru.
Fantazie nemá hranic 85 příběhů : Sluneční peří, Čarovný topol, Rozumný Žid, Švec zlodějem, Zlatohvězd, Ptáček kulhavý, Cedrová šibenice, .atd. (macecha - dvanáctihlavá saň).
Doba přála rozvoji jazyka a život v podání pohádek byl hezčí a skutečný život pak o něco snazší.
Jak chyba v tisku může mít za následek jiný vývoj záměru hádačky (hádanky), jen ji rozvést s kreativitou a nechat rozkvést, je zde s ukázkou.
Citace doslovná :" Co je to? Lítá to , nemá to a nemá to křídla. Je to smích". (Tohle snad ani k smíchu není, snad zklamání, a pak že šotci neexistují, tenhle pokus o podvědomí, že pohádková říše má chaos v této knižní sestavě je evidentní.)
Vše číst nešlo, něco ale v mysli uvízne.

Hostivit1
26.01.2017 5 z 5

Na této knize je skvělé, že můžeme pozorovat reálně tradovanou pohádku v syrovém stavu, bez idealizujících úprav Erbena, Němcové či jiných spisovatelů. Možná někdo bude přílišnou "nepohádkovostí" zaskočen a zklamán, ale skutečné lidové pohádky vypadaly v 1. polovině 19. století právě takhle...


Autoři knihy

Karel Jaromír Erben
česká, 1811 - 1870

Kniha Černá nevěsta je v

Přečtených8x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených3x
Knihotéce3x
Chystám se číst4x
Chci si koupit2x