Skleněná těla

Skleněná těla https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/277722/bmid_melancholie-sklenena-tela-XbI-277722.jpg 4 421 109

Melancholie / Melanchólia série

1. díl >

Skleněná těla od autorů bestselleru Vraní dívka přinášejí další temný severský thriller, jenž opět zamíří do nejhlubších koutů lidské duše a odkryje její odvrácenou tvář. Švédsko zaplavila vlna sebevražd. Umírají mladí lidé, ze světa scházejí těmi nejděsivějšími způsoby. U všech se našly staré kazety s hudbou z osmdesátých let. Stockholmský detektiv Jens Hurtig zjistí, že všechny patřily jediné ženě. Nedlouho poté začne někdo brutálně zabíjet vlivné osobnosti. Souvislost obou případů je hrozivější, než si kdo vůbec dokáže představit… Skleněná těla vyprávějí napínavý příběh o hudbě, touze a nenávisti – příběh o tom, čeho všeho je člověk schopen kvůli umění a jak extrémní prostředky je ochoten k tomu použít. Skleněná těla jsou návykový román, jehož čtení bolí, ale nejde zastavit.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Thrillery

Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Glaskroppar , 2014


více info...

Twoo
Twoo
17.02.2024 1 z 5

Uz ta obalka. Sebevrazdy, sebeposkozovani, furt krev, drogy, depka, satanisti, mrsiny, proste vseho moc, po sto stranach otupite a pak uz je to proste nuda. Asi to melo byt sokujici. Nakoupeno asi za 10 kc a to by tak odpovidalo.

Janík511
Janík511
10.04.2023 2 z 5

Po 100 stranách odkladam. Je to depresivní a ani mě to moc nebaví. Druhý díl číst rozhodně nebudu a knihy posílám dále. Tohle opravdu ne.


Lenčí
Lenčí
02.01.2022 4 z 5

Jedna z nejdepresivnějších knih, jaké jsem dosud četla. Mrazivý pocit. Krátké kapitoly připomínající mnohdy spíš záznam myšlenek dílčích postav vtáhnou do nálady. Ačkoli se zdá, že se nevypráví jednolitý příběh, je třeba setrvat, začíst se a ono vše postupně zapadne do sebe.

Nikychlupova
Nikychlupova
23.10.2021 4 z 5

Toto bylo něco jiného než obvykle čtu. Ze začátku jsem si myslela, že příběh obsahuje moc osob, že se v nich ztratím. Ale neztratila jsem se a vše zapadlo tak, jak mělo. Dávám čtyři hvězdičky. Vrhám se na dům panenek.

Bookaholik
Bookaholik
30.09.2021 odpad!

Za mě jedno z nejhorších krimi, jaké jsem kdy četla! Extrémně krátké kapitoly byly spíše na škodu, v podstatě to byl často jen sběr myšlenek postav, které se nikam neposouvaly. Zmatek ve jménech postav zde zmíněn už byl. Často jsem měla pocit, že Hurtig vůbec nic nevyšetřuje, ke konci jemu i dalším postavám prostě spousta věcí jen docvakla, aniž by čtenář věděl, jak k takovému závěru došli...

radus
radus
23.06.2021 3 z 5

Knížku jsem si rozečetla a pak jsem se k ní za pár dní vrátila a měla jsem pěkný zmatek v postavách - Hurtig, Holger, Hunger ... Téma mi moc blízké nebylo, mladí lidé, kteří ještě nic
životě nezažili a sebepoškozují se nebo páchají sebevraždy, to mi není moc po chuti. Knížka napsána podobným stylem jako Vraní dívka, vážné téma, nechutné způsoby sebevražd a musi se dost přemýšlet, takže oddechovku určitě nečekejte.

jitka1585
jitka1585
25.05.2021 1 z 5

Tak tato kniha se mi nelíbila,jsem ráda,že to mám za sebou.Zvlastni téma sebevražd dětí...dle mého spousta z nich jsou jen znudění lidé,kteří nevědí co roupama dělat..a konec knihy smutný.Jen snad ponaučení"never ani nejlepšímu příteli".

Pavčule
Pavčule
17.05.2021 1 z 5

Vraní dívka mě moc nenadchla ,ale i tak jsem si obstarala Skleněná těla . V domnění ,že to bude třeba lepší . Nebylo ..

pety679
pety679
07.02.2021 4 z 5

Není to kniha pro každého, těm, kteří si oblíbili sérii Vraní dívka se ale líbit bude. Mě se kniha líbila moc, stejně jako ostatní knihy Erik Axl Sund.

dracik
dracik
30.01.2021 1 z 5

sklamanie, odpad

Sukuba
Sukuba
30.01.2021 5 z 5

Kniha má pomalý rozjezd.
Kdo vydrží úvodních (a lehce chaotických) cca 100 stran, během kterých se víceméně stále seznamujeme s postavami a prostředím, toho čeká hluboký a bolestivý zážitek.
Samozřejmě, že formu i téma ocení především ti, kteří si někdy pokládali podobné otázky.
Kteří stejně jako zdejší postavy, balancovali na tenké hranici a patřili mezi ty "rozmazlené fracky, kteří opovrhují životem".

Je to těžké, hutné tema, žádná oddechovka. Čtenář musí přemýšlet, určitě to tedy není kniha pro každého.
Já se k ní určitě ještě vrátím.

trudoš
trudoš
17.10.2020 1 z 5

„Keď začne hrať organ, rozplače sa aj on. Hneď spozná klavír Jana Johanssona. Skladba z Utanmyry. Znie ako Švédsko.“
Bla bla bla, umění je na prd, bla bla bla, lidi jsou na prd, bla bla bla, svět je na prd, bla bla bla, život je na prd… No ty kráso, pánové Jerker Eriksson a Håkan Sundquist jsou tak přecitlivělí, že by se i Mácha zastyděl. Nebo za to možná mohla ta slovenčina, že na mě tenhle rádoby morbidní thriller zapůsobil tak melodramaticky. Ale k věci. Ústřední motiv románu je perfektní - magnetofonová páska, co koluje mezi lidmi, kteří po jejím poslechu páchají samovraždy, to má prostě náboj. Jenže jestli čekáte konstruktivní vyšetřování, nebo snad smysluplnou logiku, tak jste na špatné adrese. Tady se spíš zdlouhavě polemizuje, hluboce hloubá a zádumčivě hledí do dáli, což sem tam okoření nějaká ta nechutně vyrobená mrtvola nebo detailní pohled na lidské utrpení. Ano, v závěru se sice přijde s jakýmsi vysvětlením kdo a proč, ale že bych téhle psychokvašce věřil, to říct nemůžu.

te-ssiinka3905
te-ssiinka3905
26.08.2020 2 z 5

Nedočteno, absolutně nudná kniha i po 20 stranách se člověk absolutně ne orientuje kdo je kdo a asi mě neberou knihy s vymytymi mozky, bohuzel

-markéta-
-markéta-
15.03.2020 2 z 5

Čekala jsem mnohem, ale mnohem víc.
Čekala jsem, že budu zdrcena, že se budu možná i bát, ale nic takového nepřišlo.
Samozřejmě, že je hrozné, když lidé páchají sebevraždy a ještě horší, když k tomu někdo napomáhá, v tomto případě nahrávkami, které byly udělány přímo pro člověka podle jeho data narození.
Psychické poruchy jsou bohužel velkým problémem a málo kdo je umí 100% zvládat. Konec jsem doopravdy nečekala, to musím uznat a z toho důvodu také dávám 2 hvězdičky, protože zase takový odpad to nebyl, ale pokud zvažujete koupi knihy, tak za mě ne-e.

begoni
begoni
08.02.2020 3 z 5

Přečteno za 2 dny, raději rychle, ať to mám za sebou... Děsivé, bizarní, šokující...
Přidala jsem si ji do čtenářské výzvy - bojovala jsem s tím, zda ji přidám mezi knihu, kde hl.hrdina trpí psychickou poruchou (a že jich tam bylo!), nebo knihu, jejíž obálka se mi nelíbí... "Vyhrála" obálka, ta je přímo odporná.

Lol_so_weird
Lol_so_weird
29.12.2019 3 z 5

Kniha s velmi zajímavým dějem, má i velmi krásný přebal. Nicméně jsem od knihy čekala víc, než mi ve finále nabídla.

terimila
terimila
09.11.2019 4 z 5

Autoři mají hodně vyhraněnej styl - jak psaní, tak témat. Po Vraní dívce jsem si sehnala i Skleněná těla, a opět to nezklamalo. Nebylo to dechberoucí a fascinující jako Vraní dívka, ale bylo to hodně dobrý, parádní a poutavý. Tak trošku jsem doufala, že mi knížka pomůže vhlédnout víc do uvažování a motivace dětí, které si ubližujou - nikdy jsem nepochopila, jak se někdo může říznout, spáchat na sobě tak odpornou věc. Náznak vysvětlení tam byl, mně teda tak úplně nestačilo... ale vyvolalo to ve mně lítost a soucit s dětma, které tohle dělají.
Knížka měla spád a opět tu podivnou, temnou a tísnivou axel-sundovskou atmosféru. Je to naprosto fantasticky napsáno, jak pode mnou píše Anna. Postavy fajn a už celkem důvěrně známé (o to víc zabolel závěr... do poslední chvíle jsem věřila, že to zvládne... a ten netypický rýsující se vztah - viz dívka nesoucí černý prsten asexuálů do nemocnice, to je BOŽÍ! Auuu, bude mi chybět...), ty, které měly být sympatické, sympatické byly; ty, které měly být divné a vzbuzovat obavy, je vzbuzovaly.
Závěr byl plný překvapení. Vraždy a sebevraždy se nakonec prolnuly. Odhalení vraha mě částečně překvapilo velmi, částečně téměř vůbec. Měla jsem to jako audioknihu a přiznám se, že ten závěr byl trošku divný - polapila mě jedna jediná dějová linka, jíž jsem se držela a hltala, co z ní bude... a vlastně mi uniklo, proč to všecko sebevražedné šílení. Vraždění ano, to bylo vysvětleno dostatečně... ale proč vlastně ty sebevraždy? Jakože umělecká díla, jak bylo v průběhu knihy naznačeno? Asi by to chtělo pořídit si knížku - dost možná to udělám. Skleněná těla si určitě budu chtít přečíst znova. A s partou Jeanette Kjällbergové bych se určitě ještě ráda setkala.

Anna 13
Anna 13
27.09.2019 4 z 5

Kniha je o tom, o čem opravdu číst nechcete, ale napsaná je tak, že nemůžete přestat.

Z knihy vychází hluboká a neprostupná temnota. A její čtení bolí.
Netroufám si říct, zda je tohle kniha s těmi nejodpornějšími psychopaty, které jsem v literatuře zatím objevila, ale vím, že už dlouho mi u čtení nebylo tak tísnivě.

Jenomže tato kniha je brilantně napsaná. Vážně velice tesklivě, famózně vystihuje šílené běsnění lidské psychiky. Prosakuje až na dřeň a čtenáře ždíme do poslední kapky...

Myslím, že toto duo autorů je na nejvyšší možné úrovni v tom, kam dokáže čtenáře dostat. Do jakých zákoutí jeho mysli ho dokáže zavést.
Sama nevím, zda budu mít odvahu objevovat jeho populární sérii započatou Vraní dívkou.
Ale zase: mohu si dovolit ignorovat tak dobré knihy? Jen proto, že se bojím, co se mnou udělají?

Nemám slov.

Vskutku OHAVNÁ kniha. V celé své kráse...

HaniSebi
HaniSebi
04.09.2019 4 z 5

Úplně si nejsem jistá, jak vlastně knihu hodnotit. Přečetla jsem asi sto stránek a knihu odložila, nijak mě nezaujala. Nicméně nemám ráda nedočtené věci, a proto jsem jí asi po dvou měsících znovu z knihovny vytáhla. Četla jsem od bodu, kde jsem předtím skončila, proto jsem nejdřív měla problémy se znovu zorientovat v postavách a v tom, kdo byl vlastně zavražděný, a kdo spáchal sebevraždu. Jsem ráda, že jsem se ke knize vrátila, protože mi přijde, že druhá polovina utíkala a já knihu dočetla ani ne za dva dny (taky to není žádná tlustá bichle). Nechci říct, že je kniha překombinovaná, ale někdy mi to přišlo trochu moc, prostě přehnané. Ale je to takový ten klasický depresivní severský thriller, žádné wow se nekoná. Trochu mi vadily ty rádoby filozofické úvahy na téma života a smrti, mezilidských vztahů, role lidí na světě atd. Na to jsem moc velký cynik a tyto "velké" myšlenky neocením, ale to je zase jen můj problém. Pokud čtete thrillery tak vás tady nic moc nepřekvapí a všechno vám dojde dřív než Hurtigovi. Dala bych 3,5* a špatné to rozhodně není. Kapitoly jsou hodně krátké což mně osobně nevadí, někomu se to líbit nemusí.

Daniela1992
Daniela1992
31.07.2019 5 z 5

Strhující, šékující závěr. Kniha se mi moc líbila, i když zpočátku mi trvalo, než jsem se zorientovala v postavách

Štítky knihy

detektivní a krimi romány thrillery

Autorovy další knížky

Erik Axl Sund
švédská
2014  75%Vraní dívka
2014  82%Hladový oheň
2016  70%Skleněná těla
2015  81%Pýthiiny rady
2021  73%Dům panenek

Kniha Skleněná těla je v

Právě čtených13x
Přečtených612x
Čtenářské výzvě103x
Doporučených21x
Knihotéce275x
Chystám se číst273x
Chci si koupit65x
dalších seznamech6x