Černá křídla Cthulhu 4

Černá křídla Cthulhu 4 https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/426374/bmid_cerna-kridla-cthulhu-4-VFZ-426374.jpg 3 25 6

Černá křídla Cthulhu série

< 4. díl >

Již čtvrtá kniha oceňované antologie, která představuje ty nejlepší moderní lovecraftovské povídky. S. T. Joshi, největší žijící odborník na Lovecrafta a jeho dílo, opět namíchal delirický koktejl starých mistrů, vycházejících hvězd i jmen spojených doposud s hororovým undergroundem. Skvělé čtení pro fanoušky díla H. P. Lovecrafta, vesmírné hrůzy i moderního hororu.... celý text

Literatura světová Horory Sci-fi
Vydáno: ekniha , Laser-books (Laser)
Originální název:

Black Wings Of Cthulhu 4 , 2016


více info...

Přidat komentář

Enforcer
05.04.2023 3 z 5

Tři díly této antologie by bohatě stačily a kvalita klesá. Neodpustím si ještě jednu poznámku... explicitní sexualita do lovecraftovského světa tak nějak nepatří a překvapuje mě, že to autoři některých povídek (především Trofej, ale najdou se i jiné okamžiky) necítí.

Finn69
21.03.2023 3 z 5

Po docela slušné trojce byla pro mě čtvrtá Křídla zklamání. V téhle sbírce nic příliš nevyčnívá a převažuje taková ta zapomenutelná produkce.
Ty tři hvězdy dávám jen proto, že nechci najít v noci pod postelí shoggotha.


eraserhead
21.09.2022 2 z 5

Už třetí křídla mě nezaujala a jak jsem trochu předpokládal, kvalitativně je tahle série dost sešup každým dalším svazkem. Z tohoto svazku mě nezaujalo prakticky nic. Nic nápaditého, zůstalo už jen samožerství zabalené do lákavého lovecraftovského pozlátka.

Miro.slav
06.09.2021 1 z 5

Pocta Lovecraftovi? Ani náhodou! Odpad a hnus! Nie však hubovitý mimozemský hnus z ďalekého Yuggothu, ale hnus odpornej, prízemnej a bezduchej snahy o literatúru. Hanba, ktorá si nezaslúži niesť názov "Čierne krídla Cthulhu"!

P.S.: jedna hviezdička je za pár obstojných poviedok na konci knihy.

Liberi
03.02.2020 3 z 5

Přestože se opět objevuje mix opravdu vydařených kousků a literárního bláta pojatého většinou tak, aby jedno střídalo druhé, tedy abyste po špatné povídce doufali v obrat k lepšímu a po dobré byli tou další zklamaní, že si kvalitou nezavdá s tou předchozí, celkově jde o mix vydařený.
Američani však mají buď jiný vkus než my, nebo v tom hraje roli ještě něco jiného, protože někteří autoři (momentálně mám na mysli hlavně jednu autorKU), se v téhle sérii objevují už potřetí, a přitom žádná z jejich povídek čtenářům evidentně nedalo to, v co při četbě doufali...
Totéž ale platí i o těch dobrých autorech, takže pořízení téhle knihy s opět nádhernou obálkou prostě za to stojí!

Israha
24.01.2020 3 z 5

Několik vynikajících povídek a peklužel také poměrně signifikantní množství šedě průměrného balastu. Tuto antologii mám rád, ale pravda je, že mnohem lépe by fungovala jako dvousvazková a výrazněji protříděná. Povídky jako např. Artefakt, Obroda, Prizma temnoty či Temné moře v nitru nemohou uspokojit nikoho jiného, než naprosté panice v oboru horrorových povídek. Velmi samoúčelný a až trapně působící "grossout" v podobě povídky Trofej mě taktéž nezaujal, a několik dalších povídek je z kategorie "neurazí, nenadchne". Z pozitivního pohledu stojí za vypíchnutí Černé lodě spatřeny jižně od nebe (lovecraftovské postapo, to jo!), Kontakt (lovecraftovské futuristické sci-fi, to taky jo!), klasického H.P.ho důsledně evokující Aššur-sinova zeď, či naopak moderněji pojaté Skřípavá nepřítomnost a Temný vykupitel. S.T. Joshi by tuhle sérii antologií nejspíš měl vydávat s menší frekvencí a texty podrobit důslednější selekci. Kvalita se totiž i v těchto, čtvrtých Černých křídlech příliš rozmělňuje a ředí.