Černá kniha komunismu 1.

Černá kniha komunismu 1. https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/41766/cerna-kniha-komunismu-41766.jpg 4 28 6

Bestseller věnovaný komunismu, jeho historii a zločinům.

Literatura naučná Historie
Vydáno: , Paseka
Originální název:

Le Livre noire du Communisme , 1997


více info...

Přidat komentář

xulij01
06.05.2023 5 z 5

Jak už název napovídá, knížka mapuje zločiny komunismu. V jednotlivých kapitolách zachycuje největší zvěrstva, kterých se dopustil, například velký hladomor v letech 1932 až 1933, Velký teror probíhající v letech 1936 až 1938 atd. Je to solidně napsané, informací se čtenář dozví vcelku dost (na druhou stranu, víceméně každé z kapitol by mohla být věnována samostatná knížka). Na konci každé kapitoly najdeme seznam citovaných zdrojů. Perfektní je, že se tu a tam objeví i třeba doslova citované nařízení některého z vysoce postavených komunistických pohlavárů nebo i vzpomínky perzekuovaných, hned to dává popisu událostí jiný rozměr.

Radostné čtení to každopádně není, je až zarážející, s jakou brutalitou postupovali proti vlastním lidem, deportace celých národů do oblastí, kde nic nebylo připravené, a tudíž to končilo zcela zbytečnými obětmi. Rekvizice zemědělských plodin, které byly určeny na setbu a díky tomu byl v dalších letech vyvolán hladomor

sika444
11.06.2020 5 z 5

Tuto knihu jsem četl, jakmile vyšla. Pokládám ji za jednu z nejdůležitějších historických prací o komunismu. Je to spíš referenční záležitost, ale aby člověk mohl zkoumat příčiny, musí znát následky. A ty jsou strašné.


n.ezn.amy
15.10.2017 5 z 5

zrůdnosti komunismu by si měl přečíst každý pak by snad všechny komunistické strany mohly zmizet v propadlišti dějin

hanocri
03.08.2015 4 z 5

V době, kdy obě Černé knihy vyšly, se jednalo (alespoň u nás) a přelomová díla, které odkryla hrůzy páchané v komunistických režimech po celém světě. Podle mého dobrý odrazový můstek pro ty, kteří mají o komunismu v praxi zatím jen neurčité ponětí. Trochu kriticky se stavím ke statistickým údajům, které podle mě občas působí trochu přifoukle. Tak či tak čtení, které by neměl nikdo vynechat.

Jarrimund
05.05.2013 5 z 5

Ale ta myšlenka (lze-li to tak zjednodušit) opravdu není obsahově nedestruktivní, to ani náhodou. Při četbě Uljanovových spisů (možná s překvapením) zjistíte, že jde o soubor teroristických pokynů a příruček. Vůbec nešlo o to, že by Džugašvili něco překroutil, on to jen zdokonalil.

eraserhead
06.02.2011 4 z 5

Velmi slušně odvedená prácička o tom, co dokáže obsahově nedestruktivní myšlenka když se dostane k moci a začne popírat sebe samotnou.