Černá kniha českých bestiálních vrahů

Černá kniha českých bestiálních vrahů https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/22655/cerna-kniha-ceskych-bestialnich-vrahu-22655.jpg 4 111 33

Jedenáct příběhů českých bestiálních vrahů... jedenáct osudů nejen zločinců, ale i jejich obětí a pozůstalých, kterým se tragicky změnil život. Soudní procesy, popravy, sebevraždy, to je jen vrcholek ledovce, který větŠinou známe z médií. Co se však skrývalo v mysli pachatelů, jakými životními peripetiemi prošli, než začali zabíjet? Jaká traumata čekala poškozené a pozůstalé zavražděných obětí? To už se většinou do novinových článků nevejde. A přece právě rekonstrukce případů, výslechy a detailní pátrání dodávají těmto kauzám reálný rozměr. Bestialitu, cyničnost či šílenství hrůzných trestných činů nevyjádří nejdokonaleji počet mrtvých či výsledný rozsudek, ale především souvislosti celého příběhu, který se často začal odehrávat bez vědomí nejbližšího okolí, v ulicích a městech, která známe, v poklidných parcích či za dveřmi naoko spořádaných domácností. Svědky jsme se totiž mohli stát i my... Příběhy Václava Mrázka, Olgy Hepnarové, Jiřího Straky či pachatelů takzvaných orlických vražd nemají mnoho společného s detektivní literaturou ani televizními kriminálkami. A přesto - anebo právě proto - je zážitek z jejich četby velmi působivý...... celý text

Přidat komentář

Rodaw
25.01.2024 4 z 5

ČERNÁ KNIHA ČESKÝCH BESTIÁLNÍCH VRAHŮ
Hodnocení Knihánkova: 4 hvězdy

Skvělá knížka, která mě moc bavila a přinesla spoustu nových informací. Doporučila bych ji všem milovníkům true crime ;). Líbilo se mi, že byla napsána jako takové vyprávění - člověk se o to lépe do všeho vcítil a dle mého díky tomu i líp pochopil souvislosti. Styl psaní pana autora mi velice sedl a moc ráda bych si přečetla i nějaké jeho další knihy :).

milanříský
29.12.2023 4 z 5

Pokud doteď sledujete spíš zahraniční true crime, tahle knížka je ideální entry level do tuzemských případů, neboť představuje jedenáctku portrétů sériových a masových vrahů a vražedkyň naší historie. A tak je k ní třeba přistupovat, neboť je podstatně povrchnější než kultovní zahraniční kousek Černá kniha sériových vrahů (zasloužila by taky dotisk) a nepřináší nic zásadně nového.

Kritizovat ji za to, že nejde do hloubky vlastně ani nejde, protože to si za cíl neklade. Mrázek, Hepnarová, Roubal, Straka či Hojer a další jsou tady vyobrazeni v základních životních milnících, jejich zločiny jsou shrnuté primárně pro nenáročného čtenáře. A tady se ukazuje, jak moc u nás chybí podrobnější zpracování některých případů, které by v pohodě obsáhly celou knihu.

Každopádně pokud vás kniha zaujme, doporučuji expozici v Muzeu Policie ČR, k některým z popisovaných případů tam najdete exempláře - hlavu Huberta Pilčíka, posmrtnou masku Václava Mrázka, sud vytažený z Orlíku a další.


okeey
11.12.2023 5 z 5

V této knize najdeme velmi dobře zpracované příběhy těch nejhorších českých vrahů. Kniha se četla sama, je velmi poutavě napsána a utřídila jsem si další informace ohledně psychologie zločinců, traumat pozůstalých, práce kriminalistů a mnoho dalšího.
Tohle je jedna z těch povedenějších knih této tématiky. Pokud to tak můžu říct, tohle čtení byl zážitek, užila jsem si to, rozhodně by neměla chybět v knihovně žádného "milovníka zločinu".

Eva_Skala99
04.12.2023 5 z 5

Při čtení této knihy vám bude běhat mráz po zádech, ale stojí za to! Doporučuji!

Šnek86
29.11.2023 4 z 5

Při čtení této dobře ucelené knihy o nelidských zrůdách a jejich bestiálních činech, vám bude tuhnout krev v žilách.Čeho všeho je člověk schopen, pro své ukojení touhy sexuální, finanční, či z dalších pohnutek.Více pozornosti mohlo být věnováno psychologické lince těchto vrahů.Celek ale i tak podává jasný obraz těchto skutků.

cleopatra11
13.11.2023 5 z 5

Výborná kniha. O vraždy se zajímám už dlouho a zde bylo plno nových informací.

Jane2016
11.09.2023 4 z 5

Když jsem si před pár týdny přečetla anotaci této knihy, věděla jsem, že tohle bude něco pro mě. Příběhy Hepnarové, Mrázka, Roubala, Stodolových, Černého či Straky. Samozřejmě, že téměř všechny případy jsem znala, ale v knize jsem objevila spousty maličkostí, které mě velmi překvapily.

A největším překvapením pro mne bylo zjištění věku Spartakiádního vraha, pozadí tohoto případu jsem znala, ale nějak mi úplně nedošlo, kolik mu tehdy, kdy všechny ty hrůzy páchal, bylo. Musím uznat, že tohle zjištění mi vzalo vítr z plachet!

Příběhy jsou popsány opravdu podrobně čili pokud se chystáte na čtení a většinu případů stejně jako já znáte, tak se vůbec nebojte, jsem si téměř jistá, že objevíte spoustu maličkostí ohledně případů, které jste předtím nevěděli.

Knize bych bývala dala plné hodnocení, ale grafické rozložení jednotlivých kapitol a úprava textu mi v některých částech opravdu vadila. Což ale nic nemění na faktu, že kniha jako celek stojí za přečtení!

Bee240
05.09.2023 4 z 5

Každý případ v této knize znám. Takže jsem šla na jistotu že se mi to bude číst dobře... což může znít zvláštně když vezmete o čem tato kniha je.

Každý z případů v této knize se zapsal do paměti spousty lidem.
Samotné kapitoly nepřináší nic nového...ve zkratce čtenář nahlédne do života například Pilčíkovi, Mrázkovi nebo třeba Roubalovi. Dozvíte se co předcházelo brutálním věcem kterými si tito pánové a ostatní aktéři v této knize naplnili své životy.
Jde opravdu o stručný popis takže dostanete spíše takový základ. Samozřejmě nesmí chybět informace o zatčení a vypátrání těchto lidí.

Všechny případy byli dobře a stručně sepsané, ale pro mne je stejně nejzajímavější kapitola zabývající se Orlickými vraždami.

A komu bych tuto knihu doporučila? Asi těm co nechtějí číst až moc detailní popis vražd, ale rádi by se dozvěděli aspoň nějaké informace o těchto událostech.... které bez pochyby pokaždé pohnuli celým Českem.

zsykorova
27.08.2023 4 z 5

Celkem dobře zpracované známé příběhy českých vrahů. Dozvěděla jsem se pár nových informací, ale dojem z knížky mi kazily různé překlepy a chyby. Je to škoda, protože jinak se jedná o dobrou knížku.

Magdalenkačte
07.08.2023 4 z 5

Roubal Stodolovi Hepnarová Kopáč Černý Kuna jsou jména asi nejznámějších českých vrahů a pokud vás toto téma zajímá, tak je znáte.

Černá kniha českých bestiálních vrahů přestaví, jaké měli tito lidé zázemí, z jakého důvodu začali obcházet zákony a jak to s nimi nakonec dopadlo.
Není to obsáhlý a detailní popis, ale základní informace čtenář dostane.
Mě osobně popisy některých osob hodně zaujaly, třeba že Jiří Straka alias Spartakiádní vrah vraždil, když mu bylo 16 let a působil na dívky jako sympaticky mladík.

Nejvíce mě zaujala kapitola o Orlických vrazích. Tato kauza hýbala celým Českem a Černý na mě fakt působí jako milý muž. Při čtení této knihy ale zjistíte, jak zdání klame a jak nebezpečný člověk to je.

jan.para
05.08.2023 3 z 5

Určitě zajímavé příběhy, ale psané spíše povrchním stylem.

Pitbullka
05.08.2023 3 z 5

Dobrý výběr příběhů, každý byl docela komplexně zpracován. Ale vadily mi překlepy a na zpracování knihy si šlo asi taky nechat více záležet.

lalela
15.10.2022 4 z 5

V knížce jsou v podstatě sepsány příběhy těch nejhorších vrahů naší historie. Je dobré si připomínat, že toto by se už nikdy nemělo dít. Za mě tedy bych trest smrti nezrušila, ale to je jen můj názor, a když už, neměl by být žádný vrah propuštěn z vězení po odsezení určitých let ve vězení. Člověk se po přečtení knížky až diví, co za úchylky mohou mít někteří lidé, díky za to, že tato knížka vyšla.

vivula
11.09.2022 2 z 5

I přesto, že byla knížka dost podrobná, to byla strašná nuda a nic nového jsem se nedozveděla…

ArwenAragorn
17.11.2020 2 z 5

I já souhlasím s tím (viz. Evka 27), že knížka je v podstatě zbytečná. Povrchně sepsáno to, co je jinde napsáno daleko obsáhleji, podrobněji a čtivěji (např. pan Šulc).

Evka27
10.10.2020 1 z 5

Pro mě celkem zbytečná kniha, jen přepsáno něco,co už bylo napsáno jinde, např. daleko lépe zpracované knihy Viktorína Šulce apod.

Jirinamac
01.05.2020 4 z 5

Příběhy jsou popisovány dost podrobně a z brutality vrahů je člověku až zle, když si pomyslí, co museli oběti před krutou smrtí vytrpět.

NinaLin
20.10.2019 4 z 5

Napsat o této knize, že je dobrá mi vyznívá morbidně, ale napsaná je dobře...

the_res13
07.07.2019 4 z 5

Skvěle napsáno, ale co mě opravdu zklamalo, byla forma - časté překlepy a chyby, špatné zarovnání textu, nesmyslně vložené fotografie...škoda

twigxi
16.12.2018 5 z 5

Připadá mi morbidní hodnotit tak vysoko knihu, kde jsou popisovány vraždy.
Téma je to ale čtenářsky lákavé a tady velice dobře zpracované. Nepopisuje se zde jen samotný zločin, ale také historie a rodinné zázemí útočníků, všechno přehledně a chronologicky.
Baví mě psychologie a tady je opravdu zajímavé sledovat postupný vývoj charakteru.