Černá kniha

Černá kniha https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/223042/bmid_cerna-kniha-iZH-223042.jpg 3 29 13

Černou knihu napsal L. Durrell ve svých čtyřiadvaceti letech. Poprvé vyšla v Paříži roku 1938. V USA bylo dílo zakázáno do roku 1960, v Británii dokonce do roku 1973. Ve své době Durrell odmítl vydání v prestižním nakladatelství Faber and Faber, protože nesouhlasil s vypuštěním sexuálních scén. Při příležitosti stého výročí autorova narození vydal týž nakladatel knihu v „plné“ verzi… Román zachycuje skupinku mladých lidí v Londýně na sklonku 30. let. Poflakují se v zaplivaném hotelu, nemají moc peněz, zato si užívají sexu a alkoholu. Opovrhují dobovou morálkou a ostrovní mentalitou vůbec. Místy jde o textové koláže, metaforické zachycení snů a představ. Černá kniha je Durrellův protest, zdvižený prostředníček: proti Anglii, proti zatuchlé morálce.... celý text

Literatura světová Romány Erotika
Vydáno: , Odeon
Originální název:

The Black Book , 1938


více info...

Přidat komentář

maros0938
31.08.2020 5 z 5

výnimočná kniha

PanKrbec
21.10.2019 2 z 5

Tak tohle se mi četlo hodně těžko a dost pomalu jsem se tím prokousával. Autor každou věc, každý stav, každý pocit, prostě vše donekonečna rozepisuje a popisuje a přirovnává a já jsem se v tom strácel a to doslova. Kousek za polovinou knihy byla pasáž cca 50-ti stran, která se mi dost libila a která si mi tedy i dobře četla. Sem tam bych našel ještě pár takovych pasáží nebo odstavců, ale né zas tak moc. Hold nejsem autorova cílová skupina :-) A nebo bych to musel přečíst vicekrát, než bych vše pochopil a objevil to kouzlo a to se mi nechce. Ale rozhodně netvrdím, že kniha je snad špatná, jen popisuji, jak působila na mne a jak se mi četla. Naopak říkám klobouk dolů, jestli tohle napsal ve třiadvaceti.


ondras666
25.02.2019 3 z 5

Velice zvláštní kniha. Ve své době asi uměl autor veřejnost a čtenáře pobouřit, dnes už tolik ne.
Každopádně kniha má své kouzlo a jistě si čtenáře najde. Spousta filosofických pasáží, které nutí k zamyšlení. Ale zároveň jsou místy zdlouhavé a až nudné.

miso98
06.10.2018

Prave docitana. Slo to ale velmi tazko - je tam velmi vela tazko pochopitelnych pasazi, vela filozofovania, zjavne autor vynika sialenou obrazotvorostou (je tam aj vela krasnych porovnani/metafor: "Sadol som si ku klaviru a zacal vrazdit Beethovena" al ""Vyskusali snad vsetky recepty z kucharskej knihy emocii"...) Pre mna ale celkovo tazke citanie.

Michaeles
11.09.2017 odpad!

Kniha ktera me velicezaujala svym nametem se nakonec projevila jako totalni placani blbosti. Jedna z mala knih co jsem nedocetl. Byl jsem v polovine knihy a musel jsem si ri t dost a knihu odhodit. Cetl jsem neco co nevim co jsem cetl. Asi tak bych to shrnul.

HoneyBunny
20.07.2017

,,Jsem přesvědčen, že o tom, čím budeme, je za nás rozhodnuto v několika prvních letech života, cokoli poté získáme rozumem, úsudkem a tak dál, je povrchní, jen takové pozlátko, které zhoršuje naše problémy. Nechť zhynou moudří hledači rozumu. Jsem, který jsem. ZRÁDNÉ JÁ ZŮSTÁVÁ."

LordSnape
09.05.2017 1 z 5

I přes svou délku naprosto ubíjející čtení. Některé pasáže se občas zdají jako, že mají nějaký hlubší význam a čtou se dobře, ale ve výsledku je to nakonec jen další nesmyslné solipsistické plácání vkládáné do úst několika postav, aby to nebylo tak monotónní. Ale ono stejně je. Některé postřehy o umění a přístupu k sexu se mi zdály zajímavé v kontrastu tehdejší dobou, ale ve výsledku je Černá kniha jen nafouknutá bublina pseudoinleketuálů, kteří se ukájí tím, že tomu rozumí i když tomuhle mišmaši možná tak rozumněl jen sám Durrell, když se z kocoviny a sebeukájení svého ega opět propil do opilecké fáze. Zakázat tohle mi přijde jako pokrytectví, když tu máme daleko perverznější a čtivější Lady Fuckingham.

-Pečivo-
28.04.2017 2 z 5

Většina knihy se čte jako za sebe poskládáný statusy takový tý pipinky, kterou má každej na Facebooku mezi přáteli a která si myslí, že je reinkarnace Baudelaira s kozičkama a člověk čte ty její statusy ze sebemrskačatví. Ale 250 stran těchle výtoků je moc.

Ale jak by řek mladej Durrell: "Její ústa jsou jako popelníky plný vajglů odtažitosti." Bohužel je ale většina knihy jeden velkej popelník, se kterým jsem měl co dělat, abych ho dočetl. To, že to napsal Durrell ve 24 letech a pochválil mu to Henry Miller je sice fajn, ale moje babička taky říká, že dobře vařím. Ale já vím, že vařit neumím. Krom ohřejvání, to mi jde dobře i na pánvi.

Příběh party divných lidí ze čtyřicátých let žijících v britským hotelu zdánlivě dává vzpomenout na Tři truchlivý tygry, který vloni vyšly u Fra - zdánlivě znamená, že jsem to sem napsal, aby ta recenze nebyla moc krátká. Todle je totiž 3/10 a víc ani vajgl. Apropo Fra a hotelový pokoje - odpočivej v pokoji Frajto!!

Palivo
25.04.2017 3 z 5

To mi ho vyndej. Když už si myslím, že jsem dost starej na to číst nějaký knížky a že už umím dost cizích slov, třeba tripartita, debrecínka, kvartál, lego, a tak, najednou se objeví literární guláš, kterej mi v hlavě udělá pořádnej lionel messi.

Nevím co to mělo bejt, o čem to mělo bejt a proč to mělo bejt. 50% času jsem žasnul nad větama, který dokázal Durrell vyprodukovat a jak to hezky kroužilo dokola, 50% jsem času jsem se chtěl zabít, jak mě to prudilo. Ve finále tedy dávám 3 hvězdy, což je remíza.

Doslov mi ledacos vysvětlil, ale pořád nevím co si o tom myslet.

M.H.
05.03.2016 4 z 5

Zaujímavý a nie ľahko čitateľný román. Obdivujem autora, ktorý toto dielo napísal ako dvadsaťtriročný.

Sám o sebe je dosť ťažko pochopiteľný, množstvo literárnych prostriedkov je u neho značné, niekedy by možno pomohlo, ak by ich bolo o čosi menej.
Ako predzvesť vrcholného diela (Alexandrijský kvartet) však určite obstojí.

ANATS
09.05.2015 4 z 5

Už po přečtení prvních řádků mě tato kontroverzní kniha dost zaujala,to jsem ale netušila, co mě čeká....
Měla jsem pocit, že jsem nastoupila do rychliku, který mě na poslední stránce vyhodil úplně vyčerpanou :-) ......metafory, přirovnání, zvláštní slovní obraty...po pravdě, některé mě byli hodně nepříjemné (proto čtyři hvězdičky....né pět).
Svým způsobem obdivuji autora této knihy, jak zajímavě jí napsal.
Ale jednou mě to stačilo...."Ústředním bodem životní aktivity je sex."....no co víc dodat......

opic 12
24.03.2015 4 z 5

Nestandartní i dnes pro někoho určitě kontroverzní rychlík.Kdo by chtěl taky být cenzurován že? Píchám,tedy jsem.Kadence vyprděnejch metafor je z rodu mužského,čili (ten) nářez,je pro tudletu černošku celkem vkusnej výraz obdivu.Rozpravy o Kristu jako ženě.O nějakém přímočarém ději nemuže být řeč,jinak si celkem užijete.
Co očekávat,na co se připravit?
Gregoryho závět-zkr.verze: Mladým básníkum věnuji své pohlaví,protože to jejich jim stejně není k ničemu.Novinářum svuj hlas,aby jim pomohl v jejich devotnostech.Domácím psíkum své lidství.Dobře prodejným autorum a dalším šmejdum svuj smích v Es dur a odstřižky svých nehtu u nohou.Vládě odkazuji své výkaly,aby si vyzkoušela,jaký má smysl pro humor.Kritikum to,co si zaslouží,a veřejnosti její kritiky.
Člověk by nikdy neměl psát o tom,čeho dosáhl,protože nikdy ničeho není zcela dosaženo.To je trauma ideálu.
Ve formě je síla,šílenství zároven.Jak už jsem poznamenal,užijete si.

Jack333
19.02.2015 5 z 5

Ve své době musela být hodně kontroverzní, dnes ale taky má něco do sebe! ;) A obdivuji, že takové skoro až metaforické dílo dokázal napsat 23letý autor.

Štítky knihy

anglická literatura

Autorovy další knížky

Lawrence Durrell
britská, 1912 - 1990
1989  89%Alexandrijský kvartet
2014  60%Černá kniha
2005  84%Setkání s mořskou Venuší
2001  78%Monsieur aneb Kníže temnot
1971  80%Temný labyrint

Kniha Černá kniha je v

Právě čtených3x
Přečtených37x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených2x
Knihotéce48x
Chystám se číst48x
Chci si koupit5x