Černá bouře
ODHALÍ BRITSKÁ INSPEKTORKA PRAVDU DŘÍVE, NEŽ UDEŘÍ ZKÁZONOSNÁ BOUŘE? Hongkong se ocitá na pokraji kolapsu. V ulicích zuří deštníková revoluce, na hranicích posiluje Čínská lidová republika přítomnost svých ozbrojených složek a do toho se na horizontu formují mračna, která jsou předzvěstí černé bouře – meteorologického jevu děsivějšího než hrozící invaze. Do epicentra napětí přilétá inspektorka britského protiteroristického oddělení Elizabeth Ainsleyová. Jejím úkolem je prověřit nová vodítka v již uzavřeném případu vraždy a rozptýlit tak obavy z možného bioteroristického útoku. Netuší však, že ji posedlost pravdou přivede na stopu technologie, jež nikdy neměla spatřit světlo světa. Reliktu studené války, který nejen ohrožuje miliony obyvatel Hongkongu, ale také překračuje hranice současného vědeckého poznání… __ „Marek Havlík, odborník na terorismus a extremismus, napsal strhující thriller. Černá bouře zavede čtenáře nejen do sibiřských gulagů nebo Hongkongu během deštníkové revoluce, ale také do temných zákoutí lidského mozku.“ – Jiří Horáček, profesor psychiatrie... celý text
Komentáře knihy Černá bouře
zajímavý román, který jsem dlouho odkládala, a pak ho přečetla za víkend. teroristi nejsou úplně můj šálek, ale tady máte spíš pocit, že jste zas o něco chytřejší - zvlášť když víte, že autor tématu rozumí. navíc autentické prostředí Hongkongu tomu dodává další level uvěřitelnosti - a deprese - takže se musíte snažit, když chcete od sebe odlišit fakta a fikci. překvapivě hodně dobré.
Knihu jsem přečetla během dvou dní. Nenechala mě v klidu, dokud jsem ji nedočetla. Přiznávám, že prolog mě lehce vyděsil a doufala jsem, že surové výjevy nebudou v knize gradovat, naštěstí se tak nestalo, a tak ve mně zůstal jen pocit lehkého neklidu, který dodával vážnosti všemu dalšímu, co v knize následovalo. Nadchl mě popis hlavních postav, ať už kladných nebo záporných, oceňuji, že každý měl svůj motiv a v podstatě bylo na čtenáři, aby si vybral, zda postavu k jeho jednání ospravedlňují či nikoli. A samozřejmě nesmím opomenout samotnou zápletku, která se kroutila všemi směry až vyústila v něco pro mě absolutně nečekaného. Těším se na další díl.
S Markem Havlíkem jsem se setkal poprvé a docela se mi jeho kniha líbila část knihy se odehrává ve vězeňském táboře na Sibiři kde jsou ubytováni nežádoucí lidi je zde i zmínka o srpnu 1968 kdy nás napadly vojska Varšavské smlouvy další část je z Londýna a další z Hongkongu Všude jsou pronásledování teroristé kteří hrozí biologickou zbraní
Kdyby měla kniha spád, prospělo by jí to, děj se odehrává během bouře, ale příběh se vleče, taky mi k tomu nesedne ten epilog, Jako poslech knihy se to dalo.
Špionážní tématiku moc nevyhledávám, spíš se k ní vždy dostanu nějakým omylem (protože málokdy čtu anotace :)) Tudíž nejsem žádný znalec, ale autor je expert na terorismus a extremismus, takže asi ví, o čem mluví a o to víc, jsou některé věci pro mě dost děsivé. Jasně že nepoznám, co z toho je fikce a co by mohlo být realitou, ale baštím mu to i s navijákem :) Každopádně je to jedna velká napínavá akční jízda a nejednou jsem ji v duchu viděla na filmovém plátně.
Od začátku do konce je co číst. Hongkong vstřebává čínské móresy, když sotva setřásl ty britské. Špióni, vojáci, teroristi, násilí a nenávist, posedlost, ohavnosti, o kterých každý ví, ale nikdo nemluví a všemožná úskalí lidské mysli. Četba je to temná, ale nevede k úzkosti, drsná, ale nevede k otupělosti a velmi chytrá, a proto vede k dalšímu zkoumání a dohledávání všeho možného, co tady bylo naznačeno. Bílý most si ujít určitě nenechám.
Špionážní román o teroristech, pokroku ve vědě a snaze vymazat lidstvo z povrchu zemského. Pro fanoušky tohoto typu literatury asi dobrý.
Černá bouře Marka Havlíka pro mě byla příjemným překvapením. Špionážní thrillery normálně nevyhledávám, ale vysoké hodnocení a fakt, že jde o českého autora, mě přesvědčily. Na prvotinu je příběh překvapivě propracovaný a napínavý. Jen bych uvítala, kdyby byla kniha trochu kratší – místy se to táhlo. Za mě tedy spíše slabší 4* :o)
Celý příběh začíná v roce 1968, kdy nahlédneme do ruského gulagu, kde probíhá lékařský výzkum zaměřující se na lidský mozek, který se neohlíží na etiku a nemá absolutně žádné morální hranice. Ztráty na lidech v tomto případě nejsou vůbec důležité, lidí je dost a důležitý je jen výsledek.
Po té se celý děj přenese do současnosti, inspektorka Elizabeth Auslei z protiteroristického oddělení cestuje z Londýna do Hongkongu, aby se tam účastnila konference se svou přednáškou o terorismu. Mimo tuto oficiální verzi její cesty se chystá na vlastní pěst pátrat po známém teroristovi, který se jak se zdá chystá ohrozit svět nebezpečnou biologickou zbraní. Na letišti se seznámí se starším lékařem neurologem, který má stejný cíl cesty. Oba cestují do Hongkongu, kde zrovna probíhá revoluce a blíží se také černá bouře, která smete vše, co jí přijde do cesty.
Pokud máte rádi špionážní romány, trochu konspiraci a rychlé tempo vyprávění, přijdete si na své. Na jedné straně je Elizabeth, která se snaží vypátrat nebezpečného teroristu a na straně druhé je možná až šílený lékař, který sleduje své zájmy a možná, že je nebezpečnější, než jakékoliv teroristické hnutí. Boj s časem začíná.
Kniha se četla skvěle, vtáhne vás do děje a nepustí a vy budete muset číst, protože budete chtít vědět, jak tohle všechno skončí a kam až jsou jednotlivé postavy ochotny zajít.
Nebylo to vubec spatne. Jen nevim proc, podle hodnoceni a komentaru, jsem mela trochu jina ocekavani. Mozna vic spionaz, min konspiracni teorie a asi i delsi casovy usek. Hodne veci namackano do celkem kratke doby. Asi jsem cekala, ze i boure do toho nejak vic zasahne.
Tato kniha rozehrává několik příběhů. Máme tu inspektorku britského protiteroristického oddělení Elizabeth hledající mladého muže, teroristu, který může ohrozit svět biologickým útokem. Je hodně chytrá a jde si za svým cílem. Její odhodlání a odvaha mě opravdu bavily.
Pak je tu Thomas, neurolog, který jak se zdá, vymýšlí účinné léky na různé nemoci, ale jaksi mimo lékařskou etiku. Oba letí do Hongkongu, kde hrozí revoluce. A do toho přichází černá bouře, která prakticky všechno rozmetá a je velmi nebezpečná.
A zapomenout nesmím na dějovou linku ze 60. let z prostředí tábora na Sibiři, kde probíhají jakési pokusy na lidech.
Vše se postupně propojuje a zároveň se objevuje nová technologie, která má co do činění s lidským mozkem. Zkrátka všechno a všichni se vším souvisí. A především postupně všechno do sebe zapadá a čtenář má před sebou výborný příběh.
Tohle byla hrozně parádní kniha. Dostanete dávku napětí, nebezpečí, poznáte, jak funguje mozek, anebo jak snadno se dá zbavit někoho, kdo se nehodí.
Bylo to skvělé, čtivé, vtáhlo mě to děje hned na začátku a více než 500 stran uteklo jako nic. Postavy byly dobře charakterizované, takže jsem věděla, s kým mám tu čest. Bavilo mě i prostředí, děj, zkrátka tuhle si musíte přečíst. Obzvlášť když vezmete v úvahu, že je to autorova prvotina - klobouk dolů.
Tohle, že je spisovatelova prvotina? Jako nemám slov snad jen WOW WOW WOW. Kniha mne pohltila hned od prvních stran a ten konec, no potřebuji další díl. To prostředí, ty postavy, to téma prostě fantazie. Hlavní hrdinku Elizabeth jsem si oblíbila okamžitě. Trošku mi to připomnělo Maye a jeho čínské thrillery, ale nemylte se tohle je originál.
Pan spisovatel je nesmírně charismatický, inteligentní, výborný vypravěč, prostě vražedná kombinace.
Tohle čtení prostě chcete. A já se těším na další knihy pana Havlíka.
“Lidé dokáží neuvěřitelné věci. Bohužel ne vždy jsou dobré.”
Kniha začíná pohledem do minulosti, kdy se ocitneme na Sibiři, v roce 1968. Seznámíme se s Alexanderem Ivanovem, který byl povýšen a přidělili ho k bývalému politickému komisaři Remizovovi.
Nyní ho má Ivanov odvézt do tábora číslo 17, kde se děje bůh ví co… možná lepší nevědět.
Dále poskočíme do roku 2014, kdy inspektorka Elizabeth Ainsleyová cestuje z Londýna do Hongkongu. Tam má asijským kolegům udělat přednášku o prevenci terorismu a postupech, které v práci momentálně zavádějí. Ale není to její jediný cíl cesty - našla vodítko v odloženém případu a odmítá se ho vzdát. Musí vyvrátit možnost bioterorismu.
Není to však úplně vhodná doba na cestu - v ulicích se zrovna odehrává deštníková revoluce - protesty za demokracii, kdy se obyvatelé střetávají s policií. Čína na hranicích posiluje přítomnost ozbrojených složek a aby toho nebylo málo, na obzoru se rýsuje něco divného a děsivého. Jedná se o extrémní meteorologický jev – černou bouři.
Ano, tak přesně do tohoto blázince Elizabeth míří.
A nejen ona, v letadle totiž poznala zajímavého spolucestujícího - profesora Thomase Metzingera.
Elizabeth se snaží orientovat v úplně jiném světě, který k ní není vůbec přívětivý – nejen politicky. Lidé jsou tu také jiní, než je zvyklá.
Postupně odhaluje střípky informací, které ji zavedou i do minulosti. Objevuje se i technologie, jejíž existence by mohla znamenat hrozbu nejen pro obyvatele Hongkongu, ale i pro celý svět…
A čím víc se snaží přijít věcem na kloub, tím víc se propadá do nebezpečné hry.
Jak tato ve všech směrech divoká situace může dopadnou?
Příběh se odehrává v několika linkách – kromě současného Hongkongu se podíváme i do minulosti na Sibiř, kde se mohou ukrývat klíče k pochopení událostí současnosti nebo třeba do Londýna. Sledujeme hlavní linku příběhu a z ní nám vystupuje hned několik dalších.
Vše do sebe postupně zapadá, za doprovodu perfektně budovaného napětí a atmosféry, nechybí samozřejmě ani zvraty. Příběh je to opravdu velice vrstevnatý, ale vše je skvěle promyšleno a vysvětleno, takže vám to v první chvíli ani nepřijde.
Další silnou stránkou knihy jsou postavy - ty jsou vykresleny velice realisticky , Elizabeth jsem si oblíbila a normálně mi bude chybět.
Musím říct, že se mi to nestává často, ale tento příběh mě pohltil opravdu od prvních stran a vyplivnul mě až po dočtení, kdy jsem chtěla číst ještě dál, ale bohužel…
Marek je odborník na terorismus a extremismus… ale také perfektní spisovatel.
Za tuto knihu opravdu klobouk dolů, nenašla jsem jediné hluché místo nebo něco, co by mě při čtení rušilo.
No, pšt - v tuto chvíli je to pro mě (alespoň zatím) kniha roku 2025.
PS: Miluju zmínku o Lovecraftovi!
Tak tohle je opravdu thriller se vším všudy a nedivila bych se, kdyby se autorovi hrnuly nabídky na jeho zfilmování.
Kniha má přes pět set stránek, je ale dokonale propracovaná a nenarazila jsem na žádná hluchá místa.
Přiznám se, že mě trochu vystrašil Prolog, přeci jen armáda za studené válka není zrovna můj šálek kávy. Samozřejmě že jsem v průběhu děje ocenila tuto historickou souvislost. Na krátký Prolog ale navazuje první část, která je už ze současnosti a děj se začne pěkně rozbíhat.
Nemá cenu zápletku popisovat, je ostatně dost složitá a rozvětvená, ale ne tak, že by se člověk v ději ztrácel nebo se neorientoval v postavách. Vše je jasné a přehledné, zkrátka geniálně propracované a navíc neskutečně napínavé.
Čtenář se při čtení dozví i něco, co třeba neví, dozví se spoustu informací o biologických zbraních, terorismu, islamistech, Honkongu a hlavně o funkci mozku. Není se čemu divit, když autor má doktorát ze studia mozku :-)
Britská inspektorka mi byla velice sympatická. Každou z postav jsem si dokázala přesně představit.
Skvělý nápad, který v určitých situacích ještě umocnil atmosféru byl příchod v názvu uvedené černé bouře, což je lítající prach nebo písek, který vytváří černou clonu.
Rozhodně si nenechte tuto skvělou knihu ujít. A já doufám, že autor už má napsanou nějakou další :-)
"Nenávist spojuje"
Marek Havlík, odborník na terorismus a extremismus a pracovník Národního ústavu duševního zdraví, se ve svém románovém debutu Černá bouře rozhodl propojit své znalosti s napínavým příběhem. Thriller vydaný nakladatelstvím Mystery Press zaujme nejen tematikou, ale i propracovanou zápletkou a výbornou atmosférou.
Děj nás zavede do bouřlivého Hongkongu zmítaného deštníkovou revolucí. Ulice ovládají protesty, na hranicích číhají čínské jednotky a k tomu všemu se nad městem stahují mraky temné bouře. Do tohoto chaosu přilétá inspektorka britského protiteroristického oddělení Elizabeth Ainsleyová, aby prověřila nová vodítka k uzavřenému případu vraždy. Brzy však narazí na děsivou technologii, která ohrožuje miliony obyvatel a sahá až do dob studené války.
Havlík ve své knize mistrně propojuje témata jako psychologický determinismus, neurověda, vliv traumatu na rozhodování i geopolitická situace v Číně a Hongkongu. Vše je zpracováno s hlubokým vhledem, ale zároveň přístupně pro běžného čtenáře.
Silnou stránkou knihy je její atmosféra — tísnivá, temná a neustále budující napětí. Thrillerový příběh má spád, nenudí zbytečnými popisy a přináší nečekané, promyšlené zvraty. Je neuvěřitelné, že jde o autorovu prvotinu — vyprávění působí zrale a profesionálně.
Velkou pochvalu si zaslouží i postavy. Hlavní hrdinka Elizabeth je sympatická a uvěřitelná, se všemi chybami i pochybnostmi, což z ní činí velmi silnou postavu. Její parťáci i záporáci mají vlastní motivace a hloubku — žádné ploché charaktery, ale lidé z masa a kostí.
Ačkoli bych možná dokázal najít drobné detaily, které mi narušily čtenářský zážitek, šlo jen o maličkosti. Ve výsledku je Černá bouře výjimečný thriller — inteligentní, napínavý a děsivě aktuální. Pro mě osobně jde o jeden z nejlepších tuzemských počinů letošního roku.
Nezkrácený text naleznete na Seznam Medium a Substack.

91 %
73 %
Černá bouře
Kniha mě opravdu zaujala. Jedná se o napínavý thriller, který se většinou odehrává v prostředí Hongkongu, s návraty do minulosti na Sibiř. Autor se dotýká tématu terorismu, a i když je děj poměrně spletitý, dokáže čtenáře vtáhnout od prvních stránek.
Musím přiznat, že jsem se občas ztrácela v množství postav a čínská jména mi orientaci trochu komplikovala, ale to nic nemění na tom, že příběh je velmi čtivý a promyšlený. Atmosféra Hongkongu, napětí i neustálý pocit ohrožení jsou popsány skvěle – někdy až znepokojujícím způsobem, ale přesně tak to u dobrého thrilleru má být.
Celkově hodnotím velmi pozitivně – napínavé, aktuální téma, zajímavé prostředí a silný příběh. Za mě rozhodně doporučuji všem, kdo mají rádi thrillery s hlubším přesahem.