Čepiec

Čepiec https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/419237/bmid_cepiec-pmH-419237.jpg 4 31 9

Autorka tejto knihy chodila dva roky do výrazne folklórnej oblasti pod Kráľovou hoľou. Chcela sa naučiť šiť čepiec, súčasť miestneho ženského kroja a popri tom sa dozvedela veľa iných vecí o živote v odľahlej horskej obci v postupne sa vyľudňujúcom regióne, o sebe, o ľudovej kultúre, o spolužití s Rómami, o stereotypoch, vrátane tých, v ktorých sama žila a žije. Nefotografovala, nenatáčala, nenahrávala. Počúvala, pozerala sa, vyšívala a zapisovala. Spoločne so svojou učiteľkou lovila v pamäti, spájala útržky z minulosti s detailmi z prítomnosti, na okraji dediny, v susedstve rómskej osady.... celý text

Žánr:
Romány , Literatura slovenská , Hobby

Vydáno: , Slovart (SK)
Originální název:

Čepiec , 2019


více info...

Přidat komentář

SynD
14.02.2023 4 z 5

kniha meditace

kniha čistá krása neokázalého druhu - jako čepce šité ze záclonoviny. zamilovala jsem si Ilku, zamilovala jsem si autorku. a proces, kde starší žena učí mladou, kde je šití a věci kolem propojené s politickou současností i drsnou minulostí 20. století, osobními postoji, rodinnými traumaty, Romskou otázkou, vitalitou, silou, jejich vznikajícím a postupně stále bližším vztahem, a láskou.

přála bych si, aby existovalo prodloužené vydání Čepce, ještě podrobnější a delší a s obrazovou přílohou. měla bych ho na nočním stolku a po náročných dnech bych si vždycky kousek přečetla a pocítila, jak se moje srdce tiše raduje a jak je má nervová soustava slovo za slovem, steh za stehem klidnější.

georgearrow
10.01.2022 4 z 5

Toto je opravdu velmi dobrá kniha. Zajímavá formálně, kapitoly a vytučněná "hesla", hutně napsaná, dala by se přečíst za dvě hodiny, ale lépe se čte týden. Katarína je fajná!


V_M
25.12.2021 4 z 5

Pozoruhodná - jak to vlastně definovat? - esejisticko-reflexivní novela o výrobě lidového čepce v zapadlé dědině v Horehroní coby cestě k sobě, vlastním kořenům a k "duši" Slovenska a slovenskosti... To vše bez kýče, bez otřepaností a bez iluzí. A ani při tom moc nevadí, že člověk není znalec krojů ani ručních prací. Návraty různých témat a motivů (Romové/Cigáni, Gizela, venkovský obchůdek, padesátá léta aj.) udávají próze svébytný rytmus. Asi nejvíc na mě zapůsobily sociologické vhledy (nenásilné, v podstatě ze života) do mentality obyvatel středního Slovenska dříve a nyní, což se v knize mnohdy prolíná takřka nerozlišitelně. Občasné pochybnosti ve mně budila pouze některá překladatelská řešení - slovenský originál jsem v ruce sice nedržel, ale proč Lubomír Machala (zdálo by se, že v daném oboru zkušený) v textu někde ponechával zjevné slovakismy (podle mě se jedná o opomenutí a pečlivější redakce by je mohla eliminovat), jinde zase poněkud kontroverzně bohemizoval? Těžko říct, snad by to dovedl vysvětlit a obhájit (v poznámce překladatele na konci knihy tak nečiní), každopádně celku knihy to naštěstí neškodí. Krátce: Inspirativní četba - nejen před cestou na Kráľovu hoľu.

petrarka72
11.11.2021 4 z 5

Život na Šumiaci, kde se zdánlivě zastavil čas. Ilka a Katarína, pouť ke kořenům skrze výrobu čepce, proti předsudkům a bez umělé korektnosti, s lidmi, bílými, Romy i Cigány. Tu a tam jsem se ztratila, ale autorka mi vždycky ukázala cestu zpět... Zážitek.

SimonDobes
08.10.2020 4 z 5

Kniha s originálnou témou napísaná originálným štýlom. Veľmi dobre sa to čítalo, dozvedel som sa nové veci z prostredia na Šumiaci, nejaké povery a tradicie.

Dani25
24.07.2020 3 z 5

Pohľad ženy z mesta na život v Šumiaci a okolí, vzťahy medzi ľuďmi, spomienky na minulosť, každodenný život.

lusila
13.06.2020 4 z 5

Rozprávanie nielen o tom ako sa šije čepiec v Šumiaci, ale aj o tradíciách, dreveniciach, Rómoch a Ciganoch, dedinských legendách a spomienkach na minulosť

Viaby
26.02.2020 5 z 5

Veľmi príjemný pohľad na ľudí v obci, kde zastal čas a autobus chodí trikrát denne, ako aj na to krajšie a trpezlivejšie z folklóru, na titernú ručnú prácu. Spojiť túžbu autorky naučiť sa ušiť-vyšiť čepiec s písaním, dodáva tejto knihe okrem autenticity aj potrebu posunúť po prečítaní knihu knižným priateľom.

lentolog
21.11.2019 5 z 5

Trpezlivá a podrobná ručná/rozumná práca.

Autorovy další knížky

Katarína Kucbelová
slovenská, 1979
2019  88%Čepiec
2003  93%Duály
2006  80%Šport
2013  73%Vie, čo urobí
2008  72%Malé veľké mesto

Kniha Čepiec je v

Přečtených39x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených2x
Knihotéce15x
Chystám se číst16x
Chci si koupit7x
dalších seznamech1x