Odkaz Protektorů

Odkaz Protektorů https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/449574/bmid_odkaz-protektoru-HRA-449574.jpg 4 58 10

Centrální impérium série

< 4. díl

Galaktické boje o moc v Centrálním impériu vrcholí. Říká se, že krev není voda a do vlastních řad se nestřílí, ale před vidinou vlády nad říší tak mocnou dokážou zblednout i ty nejužší pokrevní vazby. Pohromy nemá tentokrát zůstat ušetřena ani samotná planeta Země. Do rozehrané partie však vstupují nové figurky, které pořádně zamíchají poměrem černých a bílých sil na šachovnici Impéria. Nezapomeňte se včas přidat na správnou stranu. Na koho vsadíte – na Daniela Hankersona, jehož spojené flotily již žhaví motory k finálnímu zúčtování -, nebo na jeho protivníky, kteří se nezastaví před ničím? Jedno je jasné, Odkaz Protektorů, nejnovější kniha Jana Kotouče, jíž se uzavírá úspěšná série „Centrální impérium“, bude sázkou na jistotu.... celý text

Přidat komentář

Tazz1
12.12.2023 5 z 5

Opět jízda, kdy se nedalo odtrhnout. Jak jsem, již psal dříve, sice trochu rušily ty různé bradavky a jazyky v klíně, kdy toto nemá dle mě v tomto druhu literatury co dělat. Podobně jako různé mravní výlevy ve stylu "za to můžu já, měl(a) jsem být rychlejší a zabránit tomu", kdy ta naivita těchto výlevu bije do očí. Ale akční scény naprosto TOP. Prostě celá série se povedla. Uvidíme co autor vymyslí dále a s čím přijde. Už teď se těším.

Lacie
21.05.2023 5 z 5

Přiznávám, že jsem byla napnutá, co je tím trumfem od Silmanů. Jeho odhalení mě nadchlo, to jsem vážně nečekala. Stejně jako Danielovo "zapichovací" řešení. Ani čtvrtý díl neubral na obrátkách, spoilerovat nechci, jen musím napsat, že konec nebyl uzavřený tak, jak bych já ocenila. Zůstala vyčerpaná, ale přeci jen hrozba do budoucna, k tomu spousta problémů na krku. Což je samozřejmě v pořádku, žádná válka nekončí koncem války, ale zdlouhavou obnovou zničeného. Přesto bych byla radši, kdyby někdo píchl Ran-Danorovi do hnízda, tak třeba snad jindy nebo jinde.
No a ještě dodávám, že kdo nechce hned od začátku vědět, co se stane s jednou důležitou postavou, nečtěte komentář pod mým, od Bašťáka:) Trochu mi to pokazilo překvapení.


Bašťák
13.10.2022 4 z 5

(SPOILER) Dal jsem si celou sérii pěkně po sobě a navrch ještě povídku Xenofil z Krásek a Vetřelců, která se odehrává na Barrondu, a je asi nejvtipnějším kouskem z celého autorova univerza :-) To je vymyšlené výborně a po počátečním rozkoukání musím říct, že jsem si nakonec každé čtení docela užil, asi jako další díl Stargate nebo Battlestar Galactiky. Děkuji a doporučuji.

Pobavilo:
"Všem lodím Spojené flotily, tady vlajková loď. Hlaste připravenost. Šestá flotila?
"Šestá flotila připravena", ozval se hlas ve kterém Toscano poznal princeznu Radanu.
"Druhá flotila?"
"Druhá flotila připravena".
"Ralgarská flotila?"
"To si piš, že jsme připraveni, kreténe!"

PastorMal13
18.08.2021 5 z 5

Centrální Impérium se rozloučilo nejlepší knihou série. Děj byl svižný a popravdě skoro pořád napínavý. Konec se sice dal předpovídat, ale ani ve snu by mě nenapadlo jak se konec odehraje. Celou sérii jsem si neskutečně užil, možná malinko míň než Sektor Hirano, a snad trochu naivně doufám, že bude někdy pokračování.

Franc
21.07.2021 3 z 5

Tož hotovo. Nebylo to špatné, jenom mám pocit, že by nebylo na škodu ubrat krapet omáčky spočívající v opakovaném a neustálém zpytovaní vlastního svědomí hlavních hrdinů. Ubraním tohoto moralniho balastu by kniha získala větší šmrnc. Přeci jenom Mirek Dušín je jen jeden.

Jinak celkově autor udržel laťku. Hrdinové neohroženě kráčí vstříc osudu, který si nevybrali, ale který musí naplnit. Neohroženě, s rizikem, ale i štěstím likvidují nepřítele, a překračují pasti, které jim klade v ústery. Politiku střídá boj, boj střídá politika.

Co bych ocenil, jsou Ralgari. V jejich podání došlo k okořeněné příběhu a některé hlášky byly opravdu povedené. Viz "Já nepotřebuji štěstí, já mám munici"

Celkově se jedná o povedený komplet, který netrpí nouzí o akci, boj, ale i s překypuje spoustu zbytečných frází. Přesto ale stojí za přečtení a dozajista pobaví a zaujme.

Dworkin
06.04.2021 4 z 5

Většinou českou sci-fi nečtu, ale nedávno mě mile překvapil Jakub Mařík se svým románem Salamis, tak jsem tentoktrát zkusil Centrální imperium. Chytlo mě to a přes prodloužený velikonoční víkend jsem si s chutí dal všechny čtyři díly. A musím poděkovat a poblahopřát, bylo to opravdu dobré, zcela srovnatelné se současnou military sci-fi, jakou třeba píše Marko Kloose, kterého mi to připomínalo asi nejvíc. Jan Kotouč nepíše až tak naturalisticky, ale emoce ze čtenáře vymáčknout dokáže :-)
A moc se mi líbilo to propletení děje s pokrovou hrou, zajímavý nápad. Překvapilo mě, že celá sága na mě působí i přes akční drsné zápletky vlastně trochu jako pohádka. Zřejmě je to tím, že si čtenář zvykne, že to nakonec všechno "dobře dopadne".

biki
21.03.2021 5 z 5

Úvodní části knihy poněkud postrádají spád, takže jsem měla pocit, že autorovi došel dech. Postupně se však děj opět dostal do obrátek - už Danielovy akce na Zemi s klíčovou rolí Radany stály za to, nehledě na protiakce zrádného Danielova strýce a jeho nohsledů. Kromě vojenských akcí se na klesajícím vlivu stoupenců Nového protektorátu podílely a osvědčily se i subtilnější metody prostřednictvím pana Fostera. Závěrečná monumentální vesmírná bitva však ukázala, že i padouši si ponechali v záloze jeden zcela nečekaný trumf, který téměř zvrátil výsledek boje, a vyústil v obrovské ztráty na obou stranách. Domnívám se, že tento prvek je naprosto originální a je také důvodem, proč jsem se nakonec přiklonila k nejvyššímu hodnocení.
V knize mě také pobavily některé momenty. Na prvním místě musím zmínit souboj mezi admirálem Toscanou a vůdcem Ralgarů - nemohla jsem si nevzpomenout na onu známou scénu na tržišti v prvním dílu Indiana Jonese. A ovšem páně Fosterův hotel Dlouhá noc na Iapetu ... ještě že jsem zase začala číst české autory sci-fi.

nero 13
15.02.2021 5 z 5

Myslel jsem že čtvrtým dílem série končí, ale konec knihy vyzněl tak že tam nejsou otevřená vrátka, ale doslova vrata pro případné pokračování, tak se rád nechám překvapit, jinak celá sága Protektorů super napsaná a autora musím znovu pochválit za jeho fantazii.

Turlogh
23.01.2021 4 z 5

Tak i když je to pořád výborné, čtvrtý díl - závěr je nejslabší ze všech čtyř částí. Já prostě nemám rád nelogičnosti v ději románu a tady jedna velká je, mister Kotouč. Proč proboha Radana po odhalení tím komodorem v akademii nic nepodnikne a ani její ochránci na vzniklou situaci nijak nereagují!? Naopak, v pohodě po zjištěném odhalení totožnosti Radany, které ona sama na místě vycítí, vše pokračuje jakoby nic dále až k "překvapivému" zajetí Radany i její společnice tímtéž komodorem o pár desítek stránek dále? Tak velká nelogičnost mi prostě úplně rozhodí atmosféru výborného čtení. Proto jen čtyři hvězdy a nejslabší díl, ten závěr samotný taky nic moc, takové nedokončené... hajzlíci z N.P. prchají...Leda, že by další pokračování ságy...? Celkově nicméně vynikající sci-fi space opera řazená mezi špičky žánru. Uctivá poklona autorovi. Howgh.

kokrokr
15.08.2020 3 z 5

Celý čtyřdílný příběh „Centrální impérium” hodnotím jako dobrý průměr, ale podruhé ho už číst nebudu. Bylo to trochu nudné, nezáživné a málo zábavné. Kotouče zjevně inspiroval David Weber, ale ten dokáže napsat poutavě i telefonní seznam. Kotouč tohle dosud neumí. Chci ho ale pochválit za starosvětskou a lehce naivní ságu „České země”, která je dle mého o level zábavnější a čtivější než impérium.