Cena krve

Cena krve https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/360243/bmid_cena-krve-7Ne-360243.jpg 4 337 42

Gene Hawkins přichází do styku se zločinem dnes a denně, strach ovšem nemá. Od chvíle, kdy ztratil milovanou ženu, pro něj život pozbyl smyslu a smrti se vyhýbá vlastně jen proto, aby dostál profesním povinnostem. Zčásti i proto, aby unikl depresím, je pověřen novým vyšetřováním – americkému příteli jeho nadřízeného beze stopy zmizel už druhý vzácný plemeník. Z hledání koně, které zpočátku vypadalo spíše jako mimořádná dovolená v USA, se velmi rychle stane případ, který vyžaduje plné nasazení – a při němž Gene poznává cenu života.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi

Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Blood Sport , 1967


více info...

Přidat komentář

Naďa2411
09.02.2024 5 z 5

Hlavní osobu detektivní aknihy je Gene Hawkins, který má nastoupit na dovolenou, vyzve jeho nadřízený k vyšetření ztráty koně, který má velkou hodnotu. Nejde tak o peníze, ale o nenahraditelného koně. Již se ztratili postupně tři hřebci mezinárodní třídy a dva majitelé. Jedná se o pouhou náhodu? Spisovatel je znalec koní a precizně popisuje mravenčí detektivní postup. Je to druhá kniha od tohoto spisovatele a opět se mi líbila.

klmonkaa
16.01.2024 5 z 5

Kvalitne napísaná detektívka s podrobnosťami, ktoré by nikomu mimo dostihovej branže nenapadli, bravúrne a napínavé dielo, je treba sa len prehrýzť dlhším rozbehom.


Luigi1
26.07.2023 5 z 5

To byla doba než se to rozjelo ale pak to mělo spád

janina66
21.06.2023 5 z 5

Je to už 32 let, co jsem si přečetla poprvé tuto knihu. Mám doma celou sbírku francisovek. Hned jak vyšla nová, hned jsem koupila. Toto první vydání z roku 1991 stálo 34Kč!
Musíte uznat, že po 30 letech jsem si toho moc nepamatovala. Jen, že jde o únos koní-hřebců. Hlavní hrdina Gene, tentokrát moc nařezáno nedostane.

m_martina
11.05.2023 5 z 5

Prostředí dostihů cíleně nevyhledávám, ale detektivky od Dicka Francise jsou povětšinou čtivě napsané a dokáží zaujmout. Tato kniha splňuje všechny tyto předpoklady, proto dávám pět hvězd a doporučení.

Vesmich
29.03.2023 4 z 5

K D.Francisovi mě přivedli kdysi dávno na střední koňomilní spolužáci, kteří to louskali pod lavicí. Mně vždycky víc seděla Agatha a koně mohli zůstat, kde byli. Dneska si nějakou tu starou koňovku občas ráda přečtu a už konečně chápu, co na tom měli :).

haWranka
15.02.2023 3 z 5

První dvě třetiny mě vyloženě nebavily, konec knihy ano, byl napínavý a zajímalo mě, jak se to vyvrbí. Bohužel jsem si ale nedokázala najít vztah k žádné z postav. (Čtenářská výzva - vydání z roku 1978 má žlutou obálku.)

milary
07.11.2022 5 z 5

Trochu temnější francisovka, kdy hrdina nemá ani zdaleka ideálně rozdáno. Tentokrát se vyváženě a lítě bojuje na dvou frontách, osobní i profesní. A tudíž člověk trne dvakrát, protože improvizovat se dá jen v jedné z rovin, hraje se o všechno a zvítězit může jen ten, kdo v sobě nese vlastnosti skutečného profesionála.

Užila jsem si audioknihu a interpretaci Marka Holého.

HollyUndead
30.10.2022 5 z 5

Cena krve byla má první kniha od D. Francise a musím říct, že rozhodně není poslední. Velmi čtivý a napínavý příběh z dostihového prostředí mě moc bavil. Velice kvalitní bylo i charakterizování hlavní postavy či postav vedlejších. Všechno si sedlo téměř dokonale do daného příběhu a ten název navíc podtrhl smysl celého detektivního románu. Těším se na další knihu od tohoto skvostného spisovatele!

soupik2012
09.10.2022 5 z 5

Příjemné zavzpomínání na dobu, ve kterém svět ještě neovládal internet a mobily. Nemohu si pomoci, ale v té době měli autoři mnohem větší fantazii a vznikaly tak mnohem zajímavější příběhy než je tomu v dnešní době. V dnešních detektivkách velmi často dokáži předvídat děj a uhodnout pachatele, ale u těch starších a tuto knihu jsem před tím vůbec neznala se mi to nepodařilo snad nikdy. Vyšetřovatel Gene Hawkins bojuje se svým vnitřním démonem a na konci příběhu poznává jeho cenu. V této knize tak najdeme nejenom velmi dobře vymyšlený detektivní příběh, ale také některé otázky k zamyšlení. Škoda, že tato kniha nemá své pokračování. Geneho osud je nejistý a mě by zajímalo jak to s ním nakonec dopadne. Audiokniha je vynikající a načetl jí pan Marek Holý.

raty
25.07.2022 5 z 5

Tak tahle Francisovka mi, nevím vůbec jak, utekla v době, kdy jsem hltala jednu za druhou.
Jsem ráda, že si nakonec ke mě cestu našla, protože mě moc bavila. Velmi cenný kůň, který zmizel v Americe, soukromý vyšetřovatel Gene Hawkins, který má zrovna dovolenou a jeho šéf ho požádá o pomoc s vyšetřováním. Rozjíždí se poctivé pátrání a příběh plný napětí a i nějakého toho zvratu se čtenář dočká.

Od prvního vydání originálu uběhlo celých 55 let. Neskutečné, vůbec bych to při čtení netypovala.

Mirka2778
29.06.2022 5 z 5

Že pan Francis píše skvostně víme všichni.
U této knihy musím vyzdvihnou velmi výstižné popisy depresivních stavů hlavního hrdiny. Francis na rozdíl od dnešních autorů, kteří si s depresí pletou bezdůvodné, nadměrné chlastání, věděl o čem píše.

jprst
25.06.2022 4 z 5

Psát komentář ke knihám D. Francise je z mé strany spíš ztráta času. Rozhodně nejsem v hodnocení objektivní, já prostě jeho knihy můžu kdykoliv.

Usire
30.05.2022 4 z 5

Solidní čtení, kde se hrdina vymyká normálu. A právě to mě asi bavilo nejvíce, protože samotný příběh je takový nic moc, ale hlavní postava Gene je dost zajímavá. Škoda, že to nemá nějaké pokračování, dost by mne zajímalo co s ním bylo dál a jak se vyvíjely jeho vztahy.

smardice
27.05.2022 4 z 5

Pohodový, skoro až poklidný detektivní příběh s trochu nudným začátkem.

soukroma
06.03.2021 4 z 5

Po velkém rozčarování z o čtvrt století novějšího Rozcestí jsem s touhle "starou Francisovkou" docela spokojená. Hlavní hrdina (neustále se opakovalo, že byl ve státních službách, takže anotace není korektní) byl z masa a kostí a měl navíc hodně hlubokou depresi, takže i když zdolal prakticky neřešitelný úkol najít ne jednoho, ale nakonec tři ukradené koně, zvládl to, ovšem s jednou podstatnou "vedlejší" ztrátou. Takže konec veselý tedy nebyl, i když hrdinu to vlastně nakoplo zpět do života, takže aspoň tohle pozitivum.

"Když člověk dostane darem něco, o co vlastně nestojí, je potíž v tom, že s čistým svědomím nemůže ten dar zahodit. Zvlášť když dárce za ten dar musel zaplatit víc, než kolik si mohl dovolit."

Přitom veselých momentů v knize pár bylo: kdo by si třeba pomyslel, že super drahý kůň nijak zvláštní na pohled má slabost pro sardinky (se jménem Chrysalis se tedy vyklubal ;-)... Zajímavé bylo také americké prostředí, od New Yorku, přes koňské Kentucky, až po bezstarostný západ (L.A. a L.V.).

Ava365
06.12.2020 4 z 5

Klasická "Francisovka."

Jájinka
04.04.2020 3 z 5

Opravdu jedna z jeho slabších knih.

JKDelaney
21.03.2020 3 z 5

Linny, Gene a Walt.. nic víc..

bekule
03.02.2020 4 z 5

3,5
Hlavní hrdina je jiný než většina sympaťáků z ostatních francisovek. Po celou dobu se utápí v depresích a neustále koketuje se smrtí. Právě tu depresi, dramatický moment na lodi a mladičkou Lindu jsem si pamatovala už z prvního čtení kdysi dávno. Stále je to velmi dobrá detekivka ovšem z francisovek asi jedna z nejslabších.
.......................................................................................Výzva 2020/5