Celní prohlídka

Celní prohlídka https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/50782/celni-prohlidka-50782.JPG 4 3 1

Briliantový náhrdelník princezny Charlotty - svatební dar Petra Velikého synově nevěstě... Po charlottině smrti ho r. 1715 uložili do moskevské kremelské Zbrojnice, ovšem ve dvacátých či třicátých letech tohoto století se ztratil, kdy přesně a za jakých okolností není známo, neboť při inventarizaci r. 1916 byl na místě a při další, která proběhla až r. 1940, už byl pohřešován. Nyní se tento vzácný klenot objevil mezi překupníky se starožitnostmi a je podezření, že ho budou chtít vyvézt za hranice. Po stopách šperku se vydávají pracovníci tallinnské kriminální služby a původně nepatrné, roztříštěné nitky se v průběhu pátrání natolik propojí, že kriminalisté mohou najít klíč k řešení...... celý text

Literatura světová
Vydáno: , Lidové nakladatelství
Originální název:

Tamožennyj dosmotr , 1980


více info...

Přidat komentář

Adapa
25.12.2019 4 z 5

Moje první setkání se sovětskou detektivkou. Knížku mám cca 30 let v knihovně, tak jsem se konečně dostal k tomu, abych si ji přečetl. Knížka je napsaná velmi dobře. Nemohl jsem se ubránit srovnání s oblíbeným československým seriálem Malý pitaval ve velkém městě. Jak kdyby to byl jeden ze střípků tohoto seriálu.
Děj se odehrává v estonském hlavním městě, kde se drobný vekslák Gorbačov přijde udat na policii a před služebnou je zastřelen. To jméno Gorbačov mi do té detektivky nesedělo :)
Po smrti veksláka se rozjíždí pátrání přesně ve stylu výše zmíněného Malého pitavala. Valuty, ztracený šperk, zahraniční turista… I když to není vůbec můj styl literatury, líbilo se mi to a můžu knížku jen doporučit.

Autorovy knížky

Anatolij Romov
ruská, 1935
1985  87%Celní prohlídka

Kniha Celní prohlídka je v

Přečtených4x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených2x
Knihotéce11x