Celibát: Díl první

Celibát: Díl první https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/227726/bmid_celibat-dil-prvni-yKL-227726.jpg 4 5 2

Román kněze o třech dílech. Trojdílný ,,Celibát" je skvostnou knihou konfliktu nadřízené moci duchovní a světské se služebníkem božím, který přes své poslání dovedl si uchovati vrozený pud po pokroku. Jako takový nemůže bez diskuse nechati otázku nuceného celibátu. Hnusí se mu lež a přetvářka a povyšení na svůj pidestál lásku a pravdu je štván od těch kdož si hoví raději v přítmí pohodlných služeb církve a brodí se kalem pokrytectví a pomluv. Kněz Sokola- Tůmy je příliš čistý pro církev, jež ráda na svých farách připouští nelegitimní svazky duší, než dovolenou pravdu před světem. Všichni ti, kteří znají případy jež jsou obdobou tohoto Celibatu, budou uchváceny křištálovými charaktery: Tohoto osvíceného kněze a ženy, jež se před světem vyznala z této dojemné lásky... celý text

Přidat komentář

bábuška
26.02.2017 5 z 5

Přestože je kniha psána v jiné době a rovněž jiným jazykem a místy je použito mnoho slov, stále je i v současnosti, co se církve týče, stále aktuální.

maryzka
18.07.2013 2 z 5

Kniha je zajímavá, filozofická, extremní. Tuto knihu můžeme rozdělit do dvou rovin( soukromý život kněze, jeho setkání s lidmi světského života, jeho církevní život). Ukazuje boj o pokrokovost katolické církve, aby kněží se ženili s hospodyněmi, proti pomluvám,intrikám. Hlavní hrdina se schází s továrníkem Rovnátkem, potkává se s jeho dcerou se kterou se citově sblíží. Bohužel napsal i článek o tom, aby se katoličtí faráři ženili. Po setkání s arcibiskupem se za trest přeložen do nejhorší vesníce. Kniha obsahuje mnoho kacířských, filozofických myšlenek.


Štítky knihy

katolická církev celibát společenské romány

Autorovy další knížky

František Sokol Tůma
česká, 1855 - 1925
1934  76%Na kresách I.
1935  80%V záři milionů
1948  35%Valašská světice I.
1929  20%Hyeny
1932  72%Celibát: Díl první

Kniha Celibát: Díl první je v

Přečtených7x
Doporučených1x
Knihotéce13x
Chystám se číst6x