.... celé to hnízdo musí hořet

Václav Junek

Literární dokument o odvrácené tváři Květnového povstání v Čechách 1945. Kniha CELÉ TO HNÍZDO MUSÍ HOŘET! je o nevyhnutelném konci celé předchozí koexistence Čechů s Němci – respektive o jejím skutečném finále v květnu roku 1945, které se přirozeně stalo fantómem za každého pozdějšího režimu u nás. Jinak řečeno, je o neveselém, tragickém, přitom ale naprosto neodvratném zakončení osmi století společného života obou těchto národů, jenž sice začal racionálně a účelově, pokračoval dlouho k relativní obapolné spokojenosti, skončil ale v krvi, zlu a vzájemném, jen těžko odpustitelném násilí. Tato kniha je však především velmi zajímavým pokusem popsat a vysvětlit tento dějinný zápas tentokrát z pozice těch, kteří jej prohráli. A vylíčit toto impozantní drama v poměrně širokém plánu prostřednictvím dílčích epizod - navíc seřazených za sebou tak, aby čtenáře provedly pražským, respektive českým květnovým povstáním poněkud jinak, než býval až dosud zvyklý. To ovšem nikoli proto, aby byli „naši“ a konečně i říšští Němci buď lacině adorováni, anebo (jak bývá v našich krajích bohužel běžné) aby byli a priori pomlouváni, tupeni a odsuzováni. Naopak proto, aby byli zejména českému čtenáři konečně představeni historicky co možná nejpřesněji, s nezbytným objektivním nadhledem a bez principiálních averzí. Tedy tak, aby mohl motivy jejich počínání zejména v květnu pětačtyřicátého roku když už ne přijmout, tedy alespoň pochopit. Imperativní název knihy sice opravdu je autentickou větou z německého rozkazu, podle něhož měla být Praha totálně zničena. Uvažovali tak ale všichni Němci v Čechách? Skutečně za sebou v této tehdy stále ještě i jejich vlasti chtěli nechat hřbitovy mrtvých, moře trosek a spálenou zemi? Anebo jim šlo mnohem spíš „jen“ o volný průjezd k vlastní záchraně v novém domově, který budou teprve muset začít hledat?... celý text

Komentáře knihy .... celé to hnízdo musí hořet

MilanVichta
13.08.2019

Vážený mistře,
výše uvedenou knihu .... celé to hnízdo musí hořet, jsem si zakoupil a zahloubal se do ní..
Ač napsána čtivě a poutavě, přesto bych si dovolil, nebude to snad ke škodě věci upozornit na pár drobností z hlediska které vám tak říkajíc unikly, neberte to prosím jako mé nevděčné hnidopišství..
Nu tedy do toho, budu to brát po řadě a číslovaně:
1. Vedoucím úřadovny Gestapa v posledním období existence Protektorátu Čechy a Morava nebyl G. Andres ale Dr. Ernst Gerke, zaměnil jste velitele za zástupce.
2. K. H. Frank nebyl v žádném případě říšským ministrem, ale státním ministrem v Úřadu říšského protektora, předtím byl státním tajemníkem.
Počátkem roku 1943 byl povýšen právě z hodnosti státního tajemníka, rovněž bylo tak učiněno i po linii SS - na SS - Obergruppenfuehrera a současně byl
jmenován Generálem Waffen SS a policie.
3. Hodnost SS - Sturmfuehrera v te dobe neexistovala.
Víc jsem nenašel, případně si nevšiml. Těším se na vaše další tvůrčí počiny.
Přeji vám krásný den a moc vás zdravím
S úctou
Milan Vichta
Váš čtenář.

hynek5107
25.05.2016

Velmi dobře zpracované téma pražského povstání, jeho příčin a důsledků. Autor odstraňuje veškeré ideologické zatmění a soustředí se (nejen) na fakta. Myslím, že dílo bych mohl vzít jako ucelenou encyklopedii květnových pražských dnů, i díky bohaté příloze s popisem všech jednotek, které se v Praze vyskytly a které jsou často ztraceny v mlze legend a povídaček. 5 hvězdiček nedávám kvůli ne úplně jasné stylistice a občasným větám bez přísudku nebo s nejasným podmětem.

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy: