Čekání na jarní den

Čekání na jarní den https://www.databazeknih.cz/img/books/95_/95007/mid_cekani-na-jarni-den-bbQ-95007.png 4 15 5

Román Vlasty Javořické Čekání na jarní den se odehrává za německé okupace. Jsou zde zachyceny osobní a citové problémy lidí, podrobených těžkým zkouškám. Osudy hrdinek se rozvíjejí paralelně s osudem mladé Židovky a jejího muže, který statečně vzdoruje útlaku, aby zachránil svou ženu, rodinu, dítě.

Přidat komentář

BabaJaga11
03.11.2023 4 z 5

(SPOILER) Čtivé a místy i napínavé. Člověk se, spolu s hrdiny románu, stále snaží věřit, že vše se v dobré obrátí, že už bude konec války, že alespoň někdo z rodiny Kohnových přežije, že Šindelářovi se nebudou muset rozdělit... Ač na konci svítá jistá naděje, není ještě všemu konec, a tak nezbývá, než si opatřit pokračování v podobě dvoudílného románu s názvem "Hřivna zakopaná".

Knihy V. Javořické mám ráda, ale občas mě trochu vytočí dle mého názoru přehnaná mravokárnost, byť v kontextu doby, kdy knihy vznikaly, to asi čtenáři vnímali jinak. Tady to byla věta o tom, jak totálně nasazení nebo ve zbrojovkách u nás zaměstnaní mladí lidé měli poměrně vysoké platy, díky nimž mohli hýřit. Ta věta mi přišla nepatřičná, vzhledem k tomu, že mnoho mladých lidí si takový osud nejenže nevybralo, ale i zaplatili životem při náletech na zbrojovky a či infrastrukturu německých měst. Ale navzdory této výtce si ráda přečtu pokračování nebo i nějakou jinou knihu této autorky.

knihomolka1197
02.01.2022 5 z 5

Moc pěkná, ale smutná kniha. Doporučuji všem, kteří mají tendence stranit Němcům. Po přečtení této knihy je tento pocit rychle přejde...


helenkan
15.01.2018 5 z 5

Jejda,to bylo smutné čtení. Bohužel taky pravdivé. Hezky napsané,líbilo se mi. Troufám si i doporučit.

zuzepka
17.10.2013 4 z 5

Smutný příběh nás zavede do válečné reality židovské rodiny .Mám v plánu si přečíst pokračování.

kika 13
08.04.2013 4 z 5

Pěkný rmán,čtivý a milé postavy.